Бор „дише“ ваздух прве категорије

Град бакра – еколошка звезда 2016.

Европска агенција за заштиту животне средине прогласила Бор еколошком звездом побољшања стања квалитета ваздуха у Србији у 2016. години, па ће у извештају бити наведено да је то град са квалитетом ваздуха прве категорије, изјавио је Тихомир Поповић. – Б. Спасковски: До 2015. РТБ је годишње исплаћивао 50-ак милиона динара на име одштетних захтева мештана околних села за уништене воћњаке, усеве, пчеле. Прошле године РТБ-у Бор није упућен ниједан одштетни захтев!
РТБ
. – У оквиру размене података са Европском агенцијом за заштиту животне средине у Копенхагену, српска агенција је 2006. године доставила податке о квалитету ваздуха у земљи на основу којих је објављено да су у Бору, на мерном месту у центру града, измерене највише концентрације сумпор-диоксида у Европи. Десет година касније, Европска агенција објавила је потпуно супротан податак – Бор је проглашен еколошком звездом побољшања стања квалитета ваздуха у Србији, изјавио је данас Тихомир Поповић, начелник Одељења за контролу квалитета ваздуха у републичкој Агенцији за заштиту животне средине.
Агенција располаже подацима о квалитету ваздуха у Бору од 1976. године и тек сада, 40 година касније, имамо ситуацију да је локација где се тренутно налазимо, која је и репрезент за најужи, централни део града, проглашена „лепотицом дана“, односно еколошком звездом побољшања стања квалитета ваздуха у Србији. У 2016. години први пут имамо ситуацију да су годишње концентрације сумпор-диоксида испод граничних вредности. Раније је, баш на основу тих вредности, Бор добијао оцену квалитета ваздуха треће категорије, док је у извештају за 2016. годину то град са квалитетом ваздуха прве категорије – рекао је Поповић обраћајући се новинарима испред мерне станице у градском парку, у центру Бора.
Оваква драстична промена, како је истакао, изазвала је стручно интересовање надлежних у републичкој Агенцији за заштиту животне средине и биће посебно наглашена у свим извештајима. – Може се слободно рећи да је „де факто“ дошло до брисања једне еколошке црне тачке на територији Србије – истакао је Тихомир Поповић.


Драстичном побољшању квалитета ваздуха у Бору допринела је нова металуршка линија прераде бакра и њен рад без емисија и имисија у атмосферу, а најбоља потврда извештаја из Европе и Србије, поред мерења, јесу – људи који живе у Бору и околини, истакао је генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски.
РТБ Бор, односно Топионица и рафинација је 2014. године на име одштетних захтева мештана околних села за уништене воћњаке, усеве, пчеле исплатила 49 милиона динара, а 2015. године 47 милиона динара. Прошле године РТБ-у Бор није упућен ниједан одштетни захтев и то довољно говори, можда више од свих бројки и извештаја, о томе какав ваздух се данас дише у Бору и околним селима – казао је Спасковски.
У Бору постоји 10 мерних станица за праћење квалитета ваздуха, пет аутоматских и исто толико мануелних. Пропорционално броју становника и сходно карактеристикама града као урбане средине, толики број мерних станица је више него довољан. Међутим, одлике Бора као индустријске средине одувек су условљавале мониторинг са више места. Због тога је договорено да државна мрежа за аутоматско праћење квалитета ваздуха у Бору убудуће буде појачана и метеоролошким мерењима која се могу обављати паралелно са праћењем квалитета ваздуха. На тај начин редовно би се пратиле и суспендоване честице, прашкасте материје и чађ које су главни загађивач у целој Србији.
РТБ Бор апсолутно подржава Агенцију за заштиту животне средине јер је заједнички интерес да сва мерна места раде. Зато смо прихватили трошкове за редовно сервисирање мерних станица, куповину опреме и инсталирање свега што је неопходно – истакао је Спасковски.

Print Friendly, PDF & Email
Share