Дан РТБ-а Бор и Дан рудара Србије у знаку нове топионице

Рекордна производња под чистим небом

 

Програм обележавања Дана компаније подређен је и посвећен новој металургији и пројекту који је граду и Боранима донео чист ваздух, а РТБ-у рекордну производњу анодног бакра прошле године. – Уходана нова пирометалуршка постројења и њихов рад по дизајнираним параметрима омогућили да РТБ Бор за шест месеци ове године само из сопствених сировина произведе 23 одсто више катода. – Плејади „Шистековаца“ придружује се шесторо добитника, четири из ТИР-а. – Боранима концерт „Ван Гога“, Мајданпечане забавља „Тропико бенд“
РТБ
. – Шести август, празник свих који храбро и пожртвовано зарађују „хлеб са седам кора“, установљен је у знак сећања на 6. август 1903. године када је у Сењском руднику почео велики штрајк рудара. Данас се овај празник прославља у више од 200 активних рудника у Србији, где близу 25.000 породица живи од рударства. Ово је и Дан Рударско-топионичарског басена Бор од 1998. године.
Програм обележавања Дана компаније подређен је и посвећен новој металургији и пројекту који је граду и Боранима донео чисто небо и ваздух, а РТБ-у производњу 77.000 тона анодног бакра прошле године. Толика продукција није забележена од 1999. године, а разлог су јој коначно уходана нова пирометалуршка постројења и њихов рад по дизајнираним параметрима. Септембра прошле године параметри су дотерани на 95% у односу на оно што је дизајном предвиђено, марта ове године доведени су на пројектоване вредности. Искоришћење на бакру је отад 98,5%, а на сумпор-диоксиду 98%. Резултати су видљиви јер је РТБ Бор за шест месеци ове године само из сопствених сировина произвео 23 одсто више катода, а рударска производња била је боља за 12%.
Због тога ће ове године четири човека из ТИР-а добити „Шистекову награду“, они који су најзаслужнији за то што нова топионица данас ради пуним капацитетом и прецизно као сат. Награда „Инжењер Шистек“ за допринос развоју компаније у 2017. години биће уручена Сашки Тасић, Славиши Стефановићу, Драгану Николићу и Горану Јововићу, а међу овогодишњим добитницима су и Милутин Шћопић из РББ-а и Горан Репеџић из РБМ-а. Досад су најпрестижније басенско признање добила 353 „Шистековца“, а ове године се, за разлику од претходних, плејади придружује још њих шесторо.

Пензионери између два празника
Између два рударска празника у заслужену пензију отишао је 71 басенски радник: 32 из РББ-а, 11 из РБМ-а, 27 из ТИР-а и један из Матичног предузећа. Они ће, уз редовну отпремнину, добити и новчану награду компаније у износу 20.000 динара.
Традиционални свечани испраћај пензионера из борског дела Рударско-топионичарског басена Бор (РББ-а, ТИР-а и Матичног предузећа) биће уприличен у понедељак, 7. августа (почетак у 14 часова), у етно ресторану „Језерце“ на Борском језеру. За њих ће бити организован бесплатан аутобуски превоз (полазак испред Дома културе у 13.30 сати).
Једанаесторо запослених у Руднику бакра Мајданпек, који су између два празника радни статус заменили пензионерским, биће гости на свечаном ручку који 6. августа у хотелу „Голден Инн“, у 14 сати, организује руководство тамошњег рудника.
Прослава Дана РТБ-а Бор и Дана рудара Србије почиње традиционалном рударском будилицом која ће шестог августа изјутра проћи свим већим градским улицама и насељима. У Клубу РТБ-а Бор у Брестовачкој Бањи ће, потом, бити уприличен пријем за делегације високих званичника, амбасадоре и представнике амбасада, као и за бројне пословне партнере, пријатеље компаније и представнике друштвено-политичког живота Тимочке Крајине, али и целе Србије. Сви они имаће прилику да, пре свечаности у Брестовачкој Бањи, разгледају нова металуршка постројења. У официјелном делу најбољим басенским радницима биће додељена награда “Инжењер Шистек”, највише признање које РТБ уручује за допринос развоју компаније. Након једносатног церемонијала доделе „Шистекових награда“, за госте ће бити уприличен свечани ручак.
Вечерњи део програма намењен је грађанима Бора и суседних градова. Њима РТБ Бор поклања концерт рок групе “Ван Гогх” под отвореним небом, у Амфитеатру код Дома културе. Обележавање Шестог августа ће и ове године, након концерта “Ван Гога”, бити завршено спектакуларним ватрометом.
У Мајданпеку ће Дан рудара и Дан РТБ-а бити обележен истог дана, а у вечерњим сатима на градском тргу биће организован концерт „Тропико бенда“.
Комбинат бакра је, као главни носилац и покретач привреде у Бору и региону, и ове године пружио финансијску потпору бројним манифестацијама у области културе и спорта које поводом Дана рудара Србије организују градске установе и спортска друштва.

Print Friendly, PDF & Email
Share