Најстарији компанијски медиј у Србији, лист „Колектив“, слави јубиларни 70. рођендан

Чувар образа новинарске професије

 

У временима, плишаним и злим, „Колектив“ свих ових година и деценија чува компанијски и свој утицај и држи до онога што је у данашњем новинарству девалвирало. Одолева изазову сензационализма, објективно преноси само проверене информације и зато га сви сматрају озбиљним и новинама од поверења, рудником информација из рудника
Најстарији компанијски медиј у Србији, лист „Колектив“, слави јубиларни 70. рођенданРТБ
. – И годинама, и големим искуством, и новинарским опусом ветеран, лист Рударско-топионичарског басена Бор „Колектив“ данас је напунио 70 лета. Закорачио је у осму деценију кораком и еланом младића јер из године у годину изгледа све боље и одлично носи своје године.
Никад таблоидна самоуслуга, никад агресиван гонич на сензације, „Колектив“ је свих ових година остао хроничар и врсни тумач успеха и падова компаније у чијем је скуту. Још те 1947. године поставио је стандарде којима је и дан-данас веран. Да чува традицију, да буде реалан посматрач, поштен оцењивач, достојанствен саговорник. Да чува образ новинарске професије и о(п)стане бренд међу компанијским медијима.
Најстарији компанијски медиј у Србији, лист „Колектив“, слави јубиларни 70. рођенданУ временима, плишаним и злим, „Колектив“ свих ових година и деценија чува компанијски и свој утицај и држи до онога што је у данашњем новинарству девалвирало. Одолева изазову сензационализма, објективно преноси само проверене информације и зато га сви сматрају озбиљним и новинама од поверења, рудником информација из рудника.
Кратком и јасном реченицом, као врховним критеријумом професије, његови новинари извештавају, информишу, коментаришу или праве репортаже из компаније или градова у којима она послује, свесни да само добар текст тражи и проналази читаоца. Тај тестамент генерације новинара које су прошле кроз редакцију „Колектива“ успева да се поштује и примењује и данас, упркос хаотичном медијском амбијенту и агресивној таблоидизацији и медија и друштва.
Иако се суштински за његова живота, од 1. новембра 1947. године до данас, мало тога променило, треба рећи да је до сада одштампано 2.287 бројева у тиражу од преко 22 милиона примерака. Написано је више од 260.000 новинарских текстова илустрованих са око 26.000 фотографија.
Најстарији компанијски медиј у Србији, лист „Колектив“, слави јубиларни 70. рођендан„Колектив“ је лист који се чита, не прелистава се. И то га читају сви: и директори, и радници, и министри, и сељаци, и таксисти, и пензионери, и млади, и стари. Да је то тако, сведоче бројне честитке које је „Колектив“ примио поводом свог јубилеја. Седамдесети рођендан честитали су му, поред осталих: министар рударства Александар Антић, министар културе и информисања Владан Вукосављевић, Удружење новинара Србије, односно председник УНС-а Владимир Радомировић и генерални секретар Нино Брајовић, директори РТБ-а, и актуелни и некадашњи, синдикалци, радници, локална самоуправа, јавна предузећа, установе културе…
Нови број „Колектива“, поводом свог јубилеја, штампао је и рођендански додатак где се, поред осталог, могу прочитати занимљива запажања о улози и значају најстаријег фабричког гласила и у ондашњој великој Југославији. О томе за „Колектив“ говоре бивши премијер Србије и потпредседник Владе Југославије. Никола Шаиновић, Радослав Терзић и многи други.

Print Friendly, PDF & Email
Share