Реаговање на изјаву Драгана Ђиласа у емисији телевизије Б92 „Између две ватре“

 Поводом изјаве Драгана Ђиласа да се за изградњу нове топионице у Бору „паре троше по партијској линији“, Служба РТБ-а за односе с јавношћу упознаје га са следећим чињеницама:

 

Председнику Демократске странке
– Драгану Ђиласу

Уважени господине Ђилас,

Пошто сте гостујући у емисији телевизије Б92 „Између две ватре“, 18. марта, између осталог говорили и о некаквом „трошењу пара по партијској линији“ (претпостављамо да сте мислили на средства из буџета Републике Србије и новац пореских обвезника) и у том контексту поменули новац намењен изградњи нове топионице и фабрике сумпорне киселине у Бору, принуђени смо да Вас обавестимо о ономе што бисте Ви, као лидер једне од водећих странака у земљи, требало да знате. Тим пре, што је уговор о изградњи новог пирометалуршког постројења у граду бакра, оног који ће Боранима и мештанима околних села донети чисто небо и ваздух, потписан у време када је Србију водила Ваша странка, Демократска. Ако сте и заборавили на ту чињеницу, требало је да Вам у припреми за разговор, када сте већ имали намеру да помињете Бор и нову топионицу, помогну Ваше партијске колеге из овог града. Ваљда се они сећају да је уговор о новој топионици потписан средином 2010. године, а изградња почела годину дана касније. Дакле, у време када је Демократска странка била на власти и када је у престоници Србије грађен Мост на Ади, о чијој се цени још увек само нагађа.

Реаговање на изјаву Драгана Ђиласа 1

Реаговање на изјаву Драгана Ђиласа 1

Но, да се вратимо на Вашу опаску о „трошењу пара по партијској линији“. Ради Ваше информисаности, Рударско-топионичарски басен Бор је, откад је на месту генералног директора компаније Благоје Спасковски, од државе добио САМО 100 милиона динара бесповратних средстава и то крајем 2008. године. Реч је о средствима Министарства за заштиту животне средине које је РТБ Бор употребио за санацију мокрих електрофилтера и сувих електростатичких филтера у старој Фабрици сумпорне киселине. Дакле, РТБ Бор НЕ ТРОШИ новац пореских обвезника, већ све инвестиције финансира из сопствених и кредитних средстава, и за то има подршку државе Србије, а не неке политичке странке. Дакле, новац за изградњу нове топионице у Бору није новац који се даје из републичког буџета. То је новац канадске Развојно-инвестиционе банке (ЕДЦ). Наравно, Рударско-топионичарски басен Бор тешко да би могао да добије новац, односно кредит, да и у то време није било безрезервне подршке Владе Србије и гаранције коју су посланици изгласали у републичком парламенту. Подсетићемо Вас да су и посланици Демократске странке једногласно гласали „за“. На тој моралној, а не на материјалној подршци, менаџмент Рударско-топионичарског басена Бор неизмерно им је захвалан.

Реаговање на изјаву Драгана Ђиласа 2

Реаговање на изјаву Драгана Ђиласа 2

Е, а сада нешто о РТБ-у Бор и о томе зашто је он, како сте могли да чујете у прилогу емитованом на ТВ ПРВА прекјуче, “битан фактор привредног развоја земље”.
Ресурси борског и мајданпечког рударства су неисцрпни јер досад није искоришћена ни њихова половина, иако је за 110 година дато преко две милијарде тона ископина, више од три милиона тона бакра и чак 180 тона злата! Преостале оверене рудне резерве од милијарду и по тона, на којима је утемељена и одлука Владе Србије да подржи ревитализацију РТБ-а и инвестициони циклус, сигуран су знак да ће се на овим просторима рударити још најмање двеста година. Оне гарантују будућност рударства, нова радна места и већу социјалну сигурност.
РТБ Бор је, примера ради, само у протекле три године зарадио више од вредности по којој је својевремено продаван на тендеру. Те 2008. имовина борске компаније нуђена је за 243 милиона долара, а наши финансијски резултати остварени у периоду 2010-2012, заједно са новцем којим смо из сопствених извора финансирали обнављање рударске механизације и постројења за припрему минералних сировина, знатно премашују ту суму. Додамо ли и огромне количине раскривке коју смо отад уклонили, а реч је о 94 милиона тона, и чињеницу да смо тако, опет из сопствених извора, финансирали „оживљавање“ свих басенских рудника, са великим покрићем можемо да кажемо да смо пословали изузетно успешно и да без лажне скромности можемо да будемо поносни на резултате које за собом остављамо из године у годину. Јер, када све то саберемо, фактички смо за четири године остварили добит из текућег пословања од 264 милиона долара, односно 21 милион долара више него што би држава пре само пет година добила од продаје РТБ-а. Врло је важна чињеница да је, у исто време, број запослених у Басену повећан на 5.020 радника, а не смањиван како су „признати“ стручњаци из Ваше странке својевремено предлагали.

Пошто сте лидер странке коју уважавамо и ценимо, овим путем замолићемо Вас да, када и ако следећи пут говорите о РТБ-у Бор, јавности предочавате чињенице.

С поштовањем, Служба РТБ-а Бор за односе с јавношћу
Горица Тончев Василић

_______________________

У Бору, 22. март 2013. год.

Print Friendly, PDF & Email
Share