Спасковски: „Мајданпек“ је рудник будућности

Новом опремом брже до руде

 

Стратешки задатак компаније је да плански, пројектантски и технички што пре открије „Јужни“, а потом и „Северни ревир“, и брзо дође до резерви од 370 милиона тона руде. – Из укупних резерви „Мајданпека“ може се извући око милион и по тона бакра и више од 30 тона злата, а држава је опредељена да у томе помогне РТБ-у, каже Благоје Спасковски. – Тридесет милиона евра намењених Мајданпеку односи се и на помоћ у раскривању лежишта, односно набавку рударске опреме којом ће се тај посао обавити брзо
РТБ
. – Рудник бакра Мајданпек може да оствари највећи профит за РТБ Бор јер тамо руда има већи садржај бакра и злата, а оба метала данас имају добру цену. Зато је стратешки задатак компаније да плански, пројектантски и технички открије „Јужни“, а потом и „Северни ревир“, и што пре дође до резерви од 370 милиона тона руде – каже генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски.
Он напомиње да се из укупних резерви „Мајданпека“ може извући око милион и по тона бакра и више од 30 тона злата што, како истиче, вреди много милијарди долара. Спасковски подсећа и да је Рудник бакра Мајданпек дуго неодговорно вођен и да је, поред осталог, због тога тамо 2009. године затекао коп „Јужни ревир“ са 20 милиона кубика воде. У одводњавање и раскривање се, како каже Спасковски, кренуло одмах, али се 2014. десила ледена киша, недеља дана без струје и велико клизиште, а санација свега тога трајала је пуну годину.


Рудник бакра Мајданпек је типичан рудник у којем се дуго „бунарило“, не рударило. Тамо много касни раскривање лежишта и зато је држава опредељена, а то је и премијер недавно потврдио, да помогне РТБ-у да што пре дође до мајданпечке руде и „отвори“ тамошње копове. Цифра од 30 милиона евра помоћи намењеној Мајданпеку подразумева управо и помоћ у раскривању лежишта, односно набавку рударске опреме којом ће се тај посао обавити брзо. А, да би ефикасност била на високом нивоу и раскривање било динамично, потребно је набавити шест камиона-дампера, булдозер, бушилицу и багер – истиче Спасковски.
Додаје да ће нове рударске машине, поред интензивнијег раскривања лежишта, допринети и већој годишњој производњи у Мајданпеку која треба да буде 7,2 милиона тона руде, односно 20 хиљада тона бакра.
То су изузетне количине захваљујући којима ћемо смањити и учешће увозног концентрата у металуршкој преради. Сада је однос домаћег и увозног концентрата 60 према 40 у корист домаћег, а повећањем производње у Мајданпеку потребе нове металургије ће у потпуности бити задовољене и капацитети попуњени са највише 25 одсто увозног концентрата. А, нема потребе да понављам да много већу зараду доноси прерада сопствених, а не туђих сировина – каже Спасковски.
Зато је „Мајданпек“ рудник будућности, рудник који са садашњим резервама гарантује још цео један век експлоатације – закључује генерални директор РТБ-а Бор.

Print Friendly, PDF & Email
Share