Загађење сумпор-диоксидом далеко испод дозвољеног

 Бор дише

 

Током првих шест месеци ове године просечна концентрација сумпор-диоксида била је тек 38,51 микрограм по кубном метру ваздуха. -Тренд смањења загађења ваздуха сумпор-диоксидом је очигледан и значајан, а што је најважније, има тенденцију даљег опадања, каже Душанка Миљковић и подсећа да је Уредбом о условима за мониторинг и захтевима квалитета ваздуха дефинисано да просечна концентрација СО2 у ваздуху не сме да пређе 50 микрограма
БОР
. – Шестомесечни извештај о квалитету ваздуха у Бору сачињен на основу података које су забележиле аутоматске мерне станице у градском парку, Брезонику, Слатини и код Института показао је да се у граду од јануара до јуна ове године дисало пуним плућима. Загађење сумпор-диоксидом је у овом периоду било мање и од историјског минимума забележеног прошле године, када је просечна концентрација СО2 у ваздуху била 43,6 микрограма по кубном метру. У првој половини ове, иако Уредба о условима за мониторинг и захтевима квалитета ваздуха толерише годишњу граничну вредност сумпор-диоксида од 50 микрограма по метру кубном ваздуха, просечна концентрација била је 38,51.


Из установљених мерења потпуно је јасно да је тренд смањења просечне концентрације сумпор-диоксида у Бору очигледан и значајан, а што је најважније, има тенденцију даљег опадања – каже помоћник директора РТБ-а за заштиту животне средине Душанка Миљковић.
Она додаје да графички прикази са мерних станица, које су укључене у државну мрежу Агенције за заштиту животне средине, показују да ни у једном месецу није било прекорачења годишње граничне вредности, иако је реч о периоду у којем метеоролошке услове додатно погоршава утицај градске топлане и осталих грејних агрегата.

Print Friendly, PDF & Email
Share