Почетак Актуелно Акцији ДДК-а за потребе борске болнице прикључило се и 15 радника РБМ-а

Акцији ДДК-а за потребе борске болнице прикључило се и 15 радника РБМ-а

6 друго читање
0
0
3,267

Прикупљена 21 боца крви

Г. Антић: У наредном периоду морамо радити на едукацији, објединити све даваоце и „убацити“ их у јединствену базу, како бисмо у сваком моменту могли да помогнемо. – Б. Спасковски: Рудари и спортисти су увек били први у хуманости. – Д. Станић: Циљ Министарства омладине и спорта је да подржава овакве пројекте, тако да убудуће у сваком погледу могу рачунати на нас у помоћи сличној акцији
БОР
. – Данашњој акцији добровољног давалаштва „Дај крв, спаси живот“, чији је иницијатор Рукометни савез Србије (РСС), а организатор Рукометни савез Борског округа, осим рукометаша и рукометашица из града бакра, прикључило се и 15 запослених из Рудника бакра Мајданпек. За потребе Опште болнице у Бору прикупљена је 21 боца драгоцене течности.
Запослени РБМ-а, у сарадњи са Самосталним синдикатом РБМ-а и РТБ-а, као и са РСС-ом, одазвали су се позиву да учествују у овој акцији. Већ смо имали заједничку акцију, када су басенски радници из Бора и Мајданпека давали крв на ВМА у Београду (у октобру прошле године), а била је и једна у Мајданпеку у којој су учествовале колеге из Бора. Ова данашња је, практично, наставак сарадње која ће се одвијати и убудуће. Због недостатка крви, посебно појединих крвних група, не само у ова два града него и у целој Србији, у наредном периоду морамо радити на едукацији, објединити све даваоце и „убацити“ их у јединствену базу, како бисмо у сваком моменту могли да помогнемо – рекао је Горан Антић, председник Самосталног синдиката РБМ-а.
Срђану Суревићу, руковаоцу помоћне механизације на Површинском копу РБМ-а, ово је пети пут да даје „течност која живот значи“. – Први пут сам дао крв када је била потребна мојој куми. Ко год може да да, нека то слободно учини. Потребно је да будемо хумани, да буде што више давалаца. Његов колега Ранко Мартиновић, булдозериста у РБМ-у, 12. пут својом крвљу спасава нечији живот. И он је почео тако што је била неопходна особи која је ишла на операцију. – Давао сам крв и по четири пута годишње (максимални број давања). Осећам се лакше и боље после тога, па апелујем да то ураде сви који могу. Међу данашњим даваоцима ветеран по стажу и броју давања био је Дамир Тузлић, помоћник багеристе у РБМ- у, који је то урадио већ 31 пут. – Почео сам да дајем крв у Војсци (1988. године) и отад сам редовни давалац. То је леп, хуман гест. Предложио бих свима да то чине и због свог здравља. Посебно апелујем на младе. Ево, довели смо колегу Дамира од 25 година који је данас први пут дао крв. Треба више да привучемо младе и надам се да ће их следећи пут бити више.

Истичући да му је драго што су се радници комбината бакра прикључили овој акцији и да је „лепо присуствовати оваквом чину када спортисти и рудари дођу у оволиком броју и добровољно дају крв“, Благоје Спасковски, генерални директор РТБ-а, је додао: – Рудари и спортисти су увек били први у хуманости. Посебна ми је част да представник Министарства омладине и спорта и, истовремено, спортиста присуствује данас акцији и дружи се с нама. Рекао је неколико лепих реченица које красе овај град и поновио оно што је истина и што се може везати и за спортисте и за рударе. Исти смо!
И Дарко Станић, државни секретар у Министарству омладине и спорта, похвалио је „ову предивну акцију у којој је спојен спорт и давалаштво крви“. – Као бивши рукометаш врло радо сам се одазвао позиву. Уосталом, циљ овог министарства је да подржава управо овакве пројекте и акције из локалних самоуправа, тако да нам је велико задовољство да данас лично будемо присутни овом догађају и најавимо за убудуће да у сваком погледу могу рачунати на нас у помоћи сличној акцији.
Двадесетдвогодишња Катарина Јевтов, чланица ЖЈРК РТБ Бор, данас је трећи пут дала крв. Први пут је то било у другој години средње школе. – Осећај је леп када знате да некоме помажете. Вршњацима бих поручила да нема чега да се плаше. Др Снежана Милутиновић, начелник Службе за трансфузију крви Опште болнице у Бору, оценила је данашњу акцију као веома добро организовану, а одзив добар. – Даваоци су млади људи, спортисти који заступају принципе који важе и у спорту и у давалаштву – солидарност, хуманост, добровољност, бесплатност, анонимност и самодовољност. Гости су рудари из Мајданпека, вишеструки даваоци, дивни, солидарни, ми функционишемо као један град. Иначе, стање залиха крви је променљиво – мање људи дође спонтано као раније, па много више и чешће зовемо наше старе даваоце, али увек се одазову, јер схватају да је крв неопходна.
Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…