Почетак Актуелно Актив ДДК Топионице дао 35 боца крви поводом петогодишњице постојања

Актив ДДК Топионице дао 35 боца крви поводом петогодишњице постојања

3 друго читање
0
0
2,090
Актив ДДК Топионице дао 35 боца крви поводом петогодишњице постојања

Сваки трећи радник хуманиста

 

На списку Актива ДДК Топионице 160 давалаца. – Д. Миловановић: осим са Службом за трансфузију крви, сарађујемо са свим синдикатима, а велику помоћ и подршку имамо од директора ТИР-а. – Др В. Лупуловић: Актив ДДК Топионице је већ дуго наш веома добар сарадник, јер су увек ту када нам је потребна помоћ

ТОПИОНИЦА. – Актив добровољних давалаца крви Топионице данас је организовао у Служби за трансфузију крви Опште болнице у Бору акцију у којој је прикупљено 35 боца драгоцене течности. Ово је, иначе, прва овогодишња акција Актива ДДК Топионице којом су „радно“ обележили петогодишњицу постојања (Актив је основан фебруара 2013.). По речима председника Драгана Миловановића, за пет година број давалаца се „попео“ на 160, па се може рећи да је сваки трећи радник Топионице и велики хуманиста. Међутим, ту су и чланови из других погона ТИР-а – Електролизе, Енергане, Фабрике сумпорне киселине, Ливнице бакра и бакарних легура, као и приватних фирми из Бора.
Данашња акција је потпуно успела. Иначе, имамо и нове даваоце – пре неколико дана учланио се осамнаестогодишњи студент који је изразио жељу да буде члан нашег Актива. Акције организујемо за потребе Службе за трансфузију крви, за наше раднике, али и све суграђане. Међутим, наши чланови дају крв и мимо акција, наменски када се укаже потреба. Осим са Службом, сарађујемо и са свим синдикатима. Велику помоћ и подршку у организовању акција имамо од директора ТИР-а Владимира Јаношевића – наглашава Миловановић који је и сам вишеструки давалац.

Да је широко срце топионичара потврђује и Саша Ђурић, сменски мајстор у Одељењу конвертора, који је досад десетак пута даривао „течност која живот значи“. – Први пут сам дао крв у Војсци. Касније сам то чинио заједно са колегама. Данас је баш била гужва. Међутим, и када нису акције, увек се одазовемо позиву. Драган Спасић, машин-бравар, свакако је ветеран по броју давања међу данашњим учесницима, јер је већ 56 пута дао крв. – И ја сам почео још у Војсци. Боље се осећам када дам крв. Спашавамо живот, помажемо. Зато препоручујем свакоме ко је способан да бар једном годишње да крв и помогне другима. Драго ми је да се све више младих одазивају позиву. Хилмија Фејзовић, руковалац парног котла, одавно је добровољни давалац, а ово му је био 28. пут. – Крв сам почео да дајем у Војсци. Осим у редовним акцијама, то чиним и када је неком потребна. Леп је осећај када знате да сте некоме спасили живот. Свакоме саветујем да је хумано давати крв, а и здраво је.
Актив ДДК Топионице дао 35 боца крви поводом  петогодишњице постојањаДр Ведрана Лупуловић из Службе за трансфузију крви изузетно је задовољна одзивом и организацијом. – Данашња акција је протекла веома добро, јер се јавио велики број давалаца. Тешко је обезбедити довољно крви различитих крвних група и зато нам овакве акције много значе. Актив ДДК Топионице је већ дуго наш веома добар сарадник, јер су увек ту када нам је потребна помоћ да се „покрију“ потребе пацијената у борској болници. Поред редовних акције, њихови чланови спонтано, самостално дају крв у Служби, а некада и по позиву. Увек се одазову, пошто схватају озбиљност ситуације и значај те јединице крви која у том моменту представља излечење.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…