Почетак Безбедност и заштита Апел РТБ-а Бор надлежним органима Републике Србије

Апел РТБ-а Бор надлежним органима Републике Србије

2 друго читање
0
0
983

Спречимо крађу бакра

 

Међу најважнијим предлозима за спречавање крађа у предузећима је забрана извоза секундарног бакра из Србије и пооштравање казнене политике према сакупљачима и откупљивачима бакра и секундарних сировина

Апел РТБ-а Бор надлежним органима Републике СрбијеРТБ БОР. – Учестале крађе секундарних сировина, највише бакра, из погона Рударско-топионичарског басена Бор, не само да наносе штету предузећу него односе и људске животе. Само у фебруару и марту ове године радници „Заштите“ спречили су крађу и привремено одузели више од две хиљаде килограма бакра, челика, гвожђа, легура и каблова. Било је и тежих повреда лопова приликом бекства и пада у површински коп, напада лопова на раднике „Заштите“, а недавно је приликом крађе кабла под напоном у флотацији „Велики Кривељ“ од струјног удара погинуо младић.
Иако се три до пет пута више секундарних сировина украде него што се открије и одузме, директна штета од крађа је минимална у поређењу са застојима у производњи и хаваријским оштећењима постројења изазваним крађама, а о евентуално изгубљеним људским животима и да не говоримо. Покушавамо да спречимо упаде у погоне Басена и крађе секундарних сировина, али не можемо сами и зато се конкретним предлозима и сугестијама обраћамо надлежним органима Републике Србије како бисмо заједно спречили крађе не само у РТБ-у него и у предузећима у целој Србији – каже Саша Перишић, помоћник генералног директора РТБ-а Бор за екологију, безбедност и здравље на раду и заштиту од пожара.

Међу најважнијим предлозима за спречавање крађа у предузећима је забрана извоза секундарног бакра из Србије и пооштравање казнене политике према сакупљачима и откупљивачима бакра и секундарних сировина.
Неопходна је прецизна регулатива приликом откупа секундарних сировина да би недвосмислемо могли да се утврде порекло и продавац тих сировина. У документацији откупљивача свака врста примљеног отпада мора бити детаљно описана – каже Перишић.
РТБ Бор предлаже забрану откупа свих врста каблова који не представљају инсталацију стамбених зграда и помоћних објеката домаћинстава, забрану откупа паљене, огољене и других врста жице. То значи да каблови морају бити откупљени онако како су направљени (са комплетном изолацијом). Треба забранити и откуп машинских склопова, готових машинских делова и елемената који се користе у индустрији, а може се откупити само онај метални отпад за који се јасно може утврдити да има карактер отпада и да је неупотребљив за оно за шта је био направљен.
Квалификација дела у поступку против учинилаца крађа и штета у индустрији мора бити промењена да би дело добило већу тежину у поступку утужења. Конкретно, такве крађе треба оквалификовати као изазивање опште опасности, што оне објективно и јесу: на пример, због крађе напонског кабла нагло заустављање једног флотацијског млина, са укупном масом млина и руде у њему од око 900 тона, представља својеврсну опасност и по раднике у процесу производње и по имовину предузећа. То исто важи и за багере, бушилице и другу габаритну ротирајућу опрему и машине – објашњава Перишић предлоге Басена Бор за спречавање крађа секундарних сировина из погона комбината бакра.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Безбедност и заштита

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…