Почетак Актуелно Бакар и други метали трпе последице другог таласа светске економске кризе

Бакар и други метали трпе последице другог таласа светске економске кризе

14 друго читање
0
0
1,588

„Изазов је сачувати РТБ у доба кризе коју су изазвали већи и јачи од нас“

 

Само већом производњом, штедњом, смањењем трошкова енергената и стрпљењем сачуваћемо РТБ Бор од светске кризе коју су изазвали јаки и велики, каже генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски. – Време уходавања и доказивања радних параметара нове-флеш пећи уговором је дефинисано на девет месеци и истиче првог новембра. Тада ћемо завршити претапање хладног материјала у пламеној пећи и зауставити стару топионицу. Иако се мислило да је могуће да тај период буде краћи, раније се ипак није могло. Много је објективних разлога за то, а они се полако али сигурно превазилазе. – Биће тешко и молим за стрпљење на свим пољима и разумевање за производну битку која доноси новац за плате, порезе и доприносе и све текуће трошкове, али и за отплату кредита канадској ЕДЦ банци, каже Спасковски
Бакар и други метали трпе последице другог таласа светске економске кризеРТБ
. – Други талас светске економске кризе, пад цене бакра, алуминијума, челика, никла и других метала пољуљао је ове године пет највећих рударских компанија у свету и оборио вредност њихових акција за укупно 540 милијарди долара! Деонице BHP Billitona у Њујорку пале су 4,1 одсто, а англо-аустралијског гиганта Rio Tinta за чак четвртину од почетка године. Гленкорова замбијска јединица Mopani Copper Mines (MCM) обавестила је недавно владу да планира да отпусти преко 3.800 радника због ниске цене метала и високих трошова производње, пренео је Ројтерс. У таквом „кркљанцу и голготи“, како се изразио генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски, треба сачувати смиреност и трезвеност, хладну главу и живце. Треба сачувати РТБ Бор од кризе коју су изазвали много већи и много јачи играчи од борског комбината.

На такав изазов, који од менаџера пре свега захтева брзо одлучивање, одговорио сам и одговарам већом производњом, штедњом и смањењем трошкова, нарочито енергентата. Биће тешко и зато молим за стрпљење на свим пољима и разумевање за производну битку која доноси новац за плате, порезе и доприносе и све текуће трошкове, али и за отплату кредита канадској ЕДЦ банци – каже Благоје Спасковски.
Континуитет и капацитет прераде домаћег и увозних концентрата у новој топионици је, након многобројних објективних, али и субјективних тешкоћа у раду, коначно успостављен, па ће до краја октобра стара металуршка линија претопити последње количине заосталог хладног материјала и тиме окончати свој полувековни рад.
Aнтрфиле: Ипак стижу бољи дани
Након неколико песимистичних наслова с краја септембра о кретању цене бакра и осталих метала и о другом таласу светске кризе који је ове године умало „потопио“ пет највећих рударских компанија у свету, драматично оборивши вредност њихових акција, у првој декади октобра од аналитичара су стигле лепше вести и охрабрујуће прогнозе.
Наиме, аналитичари „Morgan Stanley“-a сада виде оштар преокрет када је реч о ценама сировина које ће скочити за скоро 20 одсто до 2017. године, што ће, како кажу, учинити рударске деонице „незапамћено атрактивним“.
Извештај, који је објављен у медијима 7. октобра, у коме су аналитичари прогласили „крај пораза сировина“, учинио је да се инвеститори на велика врата врате металима и рударском сектору. На Comex тржишту у Њујорку бакар је за испоруку у децембру скочио за 1,7% до највише цене у поселдње три недеље. Црвени метал је, преносе медији, скочио за више од 6% са најниже вредности у последњих шест година коју је достигао крајем септембра.
Овакви коментари довели су одмах до великог напредовања међу највећим рударским компанијама које су предводила два највећа губитника ове године – Glencore i Anglo-American.
Време уходавања и доказивања радних параметара нове-флеш пећи уговором је дефинисано на девет месеци и истиче првог новембра. Тада ћемо завршити претапање хладног материјала у пламеној пећи и зауставити стару топионицу. Иако се мислило да је могуће да тај период буде краћи, раније се ипак није могло. Много је објективних разлога за то, а они се полако али сигурно превазилазе. Све ово време, док паралелно са новом ради и стара пламена пећ, у граду има дима, врло често у забрињавајућим количинама. Паралелно са битком да га буде што мање, запослени бију и ону битку која компанији, али и њима самима, обезбеђује езгистенцију. Није згорег подсетити, иако је то познато, да је РТБ Бор принуђен да претапа хладан материјал у старој топионици јер му то доноси новац. Новац за плате, новац за порезе и доприносе, новац за све текуће трошкове који се мере милионима и то на месечном нивоу, а који би, у супротном, био „заробљен“ у тим хладним материјалима. У време светске кризе и изузетно ниске цене бакра економију смо ставили у раван са екологијом да бисмо прошли што је могуће безболније – каже Спасковски. РТБ Бор је, закључује први човек компаније, испливао из свих проблема и тешкоћа које су за собом носиле новине у раду са модерном технологијом. Прилагођавана је због тога и врло често „у ходу“ мењана организација послова и све што са њом иде, а све да би се што пре дошло до светла на крају тунела. Ту је РТБ Бор сачекала и рата кредита узетог од канадске ЕДЦ банке, управо за пројекат нове топионице, а и она је, каже Спасковски, измирена.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Зиђин у сусрет Дану рудара Србије поново организовао ликовну колонију

Почео “Зиђин Арт 2024” Србија Зиђин Копер и Србија Зиђин Мајнинг настоје да промовишу екон…