Почетак Посете Басен организовао још једну посету градилишту  „нове топионице“

Басен организовао још једну посету градилишту  „нове топионице“

4 друго читање
0
0
1,065

„Реална нада за бољи живот“

 

В. Јаношевић: Комплетна опрема је стигла, извођачи радова су ту и више не видимо да било где има проблема који нас може зауставити да завршимо нову топионицу. – М. Орлић: Драго ми је што ће производња бити комплетна и без дима, а аерозагађење које је некада било баш пуно – ружна прошлост. – М. Рилак: Ако технологија буде таква каква се очекује, значи бездимна, Бор ће се препородити

РТБ. – Интересовање Борана за „нову топионицу“ не само да не јењава већ, напротив, расте из дана у дан. Управо стога је Рударско-топионичарски басен Бор, након оне 12. октобра, данас организовао нову посету градилиштима топионице и нове фабрике сумпорне киселине. У дупке пуном аутобусу није било довољно места за све заинтересоване, па су неки видно разочарани остали да сачекају следећи пут када ће утолити знатижељу. Тако се скоро стотинак житеља града бакра обрело овог сунчаног „михољсколетњег“ дана на месту где расте највећи еколошки пројекат на Балкану, али и у Европи.
Овог пута домаћин и водич им је био Владимир Јаношевић, заменик директора ТИР-а за производњу и развој. И сам је признао да је изненађен овако великим одзивом својих суграђана. Стрпљиво и детаљно одговарао им је на бројна питања, како рече, веома различита и интересанта пошто су махом дошли људи који су свој радни век провели у Басену. А, највише их је занимао завршетак „нове топионице“.
Комплетна опрема је стигла, извођачи радова су ту и више не видимо да било где постоји проблем који нас може зауставити да завршимо „нову топионицу“. Нова топионица се гради у складу са динамиком која је утврђена са пројектантима и извођачима радова. Ниједна позиција из плана није угрожена, план се поштује. Крајем сваког радног дана прави се дневни извештај који прати наша група за „нову топионицу“. Изградња нове фабрике сумпорне киселине чак „иде“ нешто испред плана. Радови су прилично одмакли и биће завршени у року, можда и пре – нагласио је Јаношевић.
У групи некадашњих басенских радника био је и Миле Костић који је 37 календарских година провео у одељењу пламене рафинације у Топионици. Пре десет година отишао је у пензију и отада није силазио овде. – Ово је потпуно другачија слика од оне коју сам оставио. Просто не могу да верујем! Ово ће много значити за Бор и људе који у њему живе. Чујем да ће искоришћење сумпора бити 98,5 одсто. То ме радује, радио сам овде и знам какви су услови били – дим, прашина
Мирјани Орлић, такође пензионерки већ девет година, прво радно место било је управо у Топионици. После се преселила иза Сумпорне где су сада канцеларије Енергопројекта. – Одушевљена сам овим што се гради, велелепним градилиштем… Драго ми је што ће производња бити комплетна и без дима, а аерозагађење које је некада било баш пуно – ружна прошлост.
Ћама Ћирић је некада радила у Фабрици лак-жице. Није крила одушевљење с обзиром на то да је први пут у Топионици. – Ово је нешто фасцинантно, никада до сада нисам видела оволико градилиште. Дивно је гледати овакав еколошки пројекат. За грађане Бора и нараштај који долази ово је реална нада за бољи живот, бољи стандард и, што је најважније, за екологију.
Осим бивших радника Басена, срели смо и Боране којима је ово први сусрет са „жилом куцавицом“ овог града, али и читавог краја. Др Миливоје Рилак, стоматолог у пензији, сећа се да је некада давно, још као ученик гимназије, посећивао Топионицу. – Ово сада је нешто што се граничи са фантазијом. Ако технологија буде таква каква се очекује, значи бездимна, Бор ће да се препороди. Иако стоматолог, после специјализације сам водио здравствену статистику. Мислим да ће бити знатно боље јер ће се тај штетни агенс, односно сумпор-диоксид смањити, што ће сигурно резултирати смањењем броја респираторних обољења.
Ни ова посета није прошла без најмлађих Борана. Богдан Првуловић, ученик петог разреда основне школе, дошао је са мајком Јованом. И он је желео да види где његов отац ради (Транспорт ТИР-а), али и изразио жељу да једног дана и он вози камион као његов тата.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Посете

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…