Почетак Актуелно Благоје Спасковски о пословању у овој и плановима за наредну годину

Благоје Спасковски о пословању у овој и плановима за наредну годину

6 друго читање
0
0
932

Ка дугорочној рентабилности

 

Предстојећа година је година великих изазова и великих подухвата. Из ње треба да изађемо као нова, јединствена компанија, са новом топионицом, каже Благоје Спасковски. – Планирана производња је 42.230 тона катодног бакра, 917 килограма злата, 5,2 тоне сребра и 130 хиљада тона сумпорне киселине, а нето добит компаније, по планираном консолидованом билансу успеха, 7,27 милиона долара. – Са сва три површинска копа неопходно је откопати 60 милиона тона раскривке, што је 80 одсто више од процене остварења у овој, а чак девет пута више него у 2008. години. – План укупних инвестиционих улагања следеће године „тежак“ је, заједно са комплетним пројектом „нова топионица“, 330 милиона долара

Благоје Спасковски о пословању у овој и плановима за наредну годинуРТБ. – Оно што се једноставно мора, без икакве алтернативе и продужења рокова, јесте да у 2013. успешно реализујемо све послове започете у последње две године. Пословни императиви РТБ-а Бор у новој години јесу завршетак реконструкције топионице и изградње нове фабрике сумпорне киселине, модернизација флотација у Великом Кривељу и Мајданпеку, већа рударска производња и стална контрола трошкова. Само тако ћемо, на дуге стазе, обезбедити рентабилно пословање – категоричан је генерални директор Комбината бакра Благоје Спасковски још на самом почетку разговора за новогодишњи „Колектив“. – Наша је дужност – додаје – и према држави, која борској компанији већ три године несебично пружа системску подршку у виду гаранција и кредита, али и према радницима и житељима борске и мајданпечке општине, да РТБ развијамо и да он из године у годину расте, а сви знају колико он може да буде велики. Квалитетним управљањем и стратегијским менаџментом РТБ може и мора да подстиче друге привредне субјекте у земљи, али и да буде ослонац Србији – каже он.

Напредак у производњи и опремању

Благоје Спасковски о пословању у овој и плановима за наредну годинуОбновљена рударска, транспортна, утоварна и помоћна механизација, техничко-технолошка модернизација басенских погона за припрему минералних сировина, реконструкција постојеће топионице, изградња нове фабрике сумпорне киселине и активирање рудника „Церово“ – најбитније су позиције у анализи пословних резултата остварених ове године. – Све то треба да нам до краја 2012. донесе производњу 34.650 тона бакра у концентрату „извученог“ из 14,4 милиона тона руде и 725.000 тона топионичке шљаке. Пратећа, али ништа мања ставка, рекао бих и једна од важнијих, јесте раскривка. Ове године уколонили смо 33,3 милиона тона. Колико је то у односу на не тако давна времена, најбоље говори табела о упоредним производним подацима у периоду 2008-2012. година. Она, у ствари, на најбољи начин илуструје квалитативне промене у производњи РТБ-а.
Благоје Спасковски о пословању у овој и плановима за наредну годинуУз све боље производне резултате РТБ, напомиње Спасковски, уредно исплаћује сасвим пристојне зараде за пет хиљада запослених. – Радници, поред просечне нето плате од 70 хиљада динара, имају пуну здравствену заштиту и остварују сва остала права из радног односа јер се плаћају и пуни порези и доприноси. Уредно сервисирамо све обавезе из текућег пословања и за уговорене инвестиционе послове, а припремили смо и све књиговодствене и финансијске подлоге за регулисање обавеза према комерцијалним и државним повериоцима. Спремамо се, дакле, за излазак из реструктурирања и самосталан наступ на тржишту. Све активности око организационе трансформације компаније координира радна група коју је Влада Републике Србије именовала да припреми РТБ за излазак из ове фазе. То ће се урадити тако што ће са комерцијалним повериоцима бити договорен повраћај дуга, а онај према држави биће конвертован у власништво Србије. Циљ је само један – да једини српски произвођач бакра и злата буде државна фирма. Зато и имамо апсолутну подршку Србије, али не кроз субвенције. Ниједан динар нисмо добили на тај начин, подршка су нам државне гаранције за кредите које узимамо.

Плански до добити

Благоје Спасковски о пословању у овој и плановима за наредну годинуПлан за наредну годину утемељен је, пре свега, на геолошки верификованим лежиштима руде, поузданом раду нове и расположивости старе рударске опреме. Очекујемо, каже наш саговорник, производњу 42.230 тона катодног бакра, 917 килограма злата, 5,2 тоне сребра и 130 хиљада тона сумпорне киселине, а као резултат свега тога, по планираном консолидованом билансу успеха, и нето добит 7,27 милиона долара. План ископина је изузетно обиман и чак за 15 милиона тона већи од датог у Бизнис-плану. Предвиђено је да у 2013. буде нешто више од 79 милиона тона ископина, са односом руде и раскривке од чак 1:3,26. – Морали смо да повећамо раскривку у Мајданпеку јер тамо годинама нису адекватно раскривана рудна лежишта. Следеће године почеће и експлоатација полиметаличне руде из „Чока Марина“. Рудари борске Јаме ће је откопавати, а недавно су за тај посао стигле и две најсавременије хидрауличне бушилице марке „боомер“. Наравно, концентрат добијен прерадом златоносне руде „Чока Марина“ биће извезен и прерађен у специјализованим постројењима каква постоје у Европи и Русији – објашњава Спасковски.
Благоје Спасковски о пословању у овој и плановима за наредну годинуСа сва три површинска копа, резимира челни човек Басена, нужно је откопати 60 милиона тона раскривке. То је 80 одсто више од процене остварења у овој, а чак девет пута више него у 2008. години. – Остварење оваквог плана је услов за континуитет рада свих рудника и повећање производње бакра. Веома је важно и да се оствари план продукције катодног бакра који је, евидентно, за 30 процената јачи од овогодишње производње, а 2,3 пута бољи од оне од пре само пет година. За бакром постоји стална и висока тражња, а актуелне берзанске цене и најаве за наредни период су изузетно повољне. То треба максимално валоризовати!
До краја првог квартала наредне године, додаје, треба да се заврши модернизација и аутоматизација кривељске флотације како би се дошло до очекиваних ефеката (да проценат искоришћења бакра уместо 78 буде близу 90 одсто, али и да потрошња струје буде 30% мања).
Сачуваћемо стандард запослених и то, пре свега, поштовањем динамике исплата зарада, регреса и других права из радног односа. Уколико остварење планских задатака то дозволи, настојаћемо и да га побољшамо, уз храбрије стимулативно награђивање појединачних учинака – обећава генерални директор РТБ-а.

Инвестициони приоритети

Приоритет даљих улагања у рударство и металургију јесте комплетирање пројекта „нова топионица“. – Његова целина је комплексна а укупно финансирање захтева, поред већ обезбеђеног кредита ЕДЦ банке, додатна средства. Технолошка целина основног пројекта биће комплетна са флотацијом шљаке, погоном за третман отпадних вода, енергетским постројењима и другим агрегатима, што се мора реализовати у 2013. години – наглашава Спасковски.
У рударству је, како каже, битно комплетирање рударске механизације, техничко опремање рудника „Церово“, обезбеђење рударских и инфраструктурних услова (транспортни систем, заобилазни пут, измештање постојећих објеката) за несметану експлоатацију мајданпечких лежишта, регулисање обавеза из Просторног плана посебне намене за Велики Кривељ, завршетак санације постојећег колектора и стална провера стања објекта, као и пројектовање и симулација решења за тзв. паста-технологију. Међу приоритетима је и модернизација фабрике креча у Заграђу.
Благоје Спасковски о пословању у овој и плановима за наредну годинуСве у свему, план укупних инвестиционих улагања следеће године „тежак“ је, заједно са комплетним пројектом „нова топионица“, 330 милиона долара. Наставићемо и геолошка истраживања на Кривељском камену. А, уколико елаборат о рудним резервама потврди очекиваних 100 милиона тона руде, за отварање рудника, техничко опремање површинског копа и флотацијску прераду било би нам неопходно додатно улагање од око 100 милиона евра – каже први човек Басена.

Година великих изазова

Плански задаци за наредну годину постављени су високо и амбициозно, али строго. Зато је РТБ-у преко потребна и одговарајућа подршка надлежних државних органа и локалних самоуправа у Бору и Мајданпеку. Такође, веома је битно и очување привредног амбијента у Србији како би се започете инвестиције завршиле у предвиђеним роковима и у оквиру пројектованих буџета, оцењује Спасковски и закључује:
Предстојећа година је година великих изазова и великих подухвата. Из ње треба да изађемо као нова, јединствена компанија, са новом топионицом. Зато, у нову 2013. улазимо наоружани марљивошћу, преданошћу и оптимизмом. Нек’ је срећно и берићетно свима!

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Зиђин у сусрет Дану рудара Србије поново организовао ликовну колонију

Почео “Зиђин Арт 2024” Србија Зиђин Копер и Србија Зиђин Мајнинг настоје да промовишу екон…