Почетак Актуелно Рударство Борска флотација завршава линију за прераду нове топионичке шљаке

Борска флотација завршава линију за прераду нове топионичке шљаке

5 друго читање
0
0
1,336
Борска флотација завршава линију за прераду нове топионичке шљаке

 Машине стижу средином октобра

Нова дробилица, систем за отпрашивање и вертикални млин одавно раде, пумпе и дуваљке недавно су постављене, стигли су анализатори и мерно-регулациона опрема, па кад се све то монтира (до краја ове године) искоришћење бакра, са садашњих 65 процената, иде на 85, а садржај бакра у концентрату на 30 одсто. Куповином филтер-пресе и влага у концентрату ће се оборити испод 10 процената и тако добити модерна флотација која – по речима управника Ивице Младеновића – треба да даје 500 тона бакра у концентрату месечно
Борска флотација завршава линију за прераду нове топионичке шљакеБОРСКА ФЛОТАЦИЈА
. – По изласку из зимског периода борска флотација није имала већих тешкоћа тако да је прерадила сву руду из борске Јаме пошто иначе има много веће капацитете за сировину која отуда стиже. И прерада нове топионичке шљаке добро је уходана. По речима управника Ивице Младеновића прерађује се од 42 до 45 тона на сат, што је и мало изнад пројектованог капацитета. – Искоришћење на шљаци сада је 65 одсто зато што није комплетирана нова линија њеног флотирања – каже он. – Међутим, нове машине стижу у октобру, док су нове пумпе за међупроизводе и дуваљке већ постављене, а ових дана стигли су анализатори и мерно-регулациона техника. Према термин-плану, од средине до краја децембра ове године треба да се оконча пројекат нове линије за прераду топионичке шљаке, чији део од дробљења и отпрашивања до вертикалног млина функционише још од почетка рада нове топионице.
Борска флотација завршава линију за прераду нове топионичке шљакеОд Младеновића сазнајемо да се „ушло у причу“ и о набавци филтер-пресе, пошто стари филтери са овом сировином не могу да постигну влагу испод 10 процената, што је, иначе, захтев нове технологије топљења. – Завршетком нове линије флотирања – наглашава Младеновић – искоришћење иде на 85 одсто са садржајем бакра у концентрату од 30 одсто, а куповином филтер-пресе влага се спушта испод 10 процената. Тада ће нова линија бити једна стварно добра флотација са свим параметрима модерног типа и давати 500 тона бакра у концентрату месечно или 6.000 тона годишње. Жељно ишчекујемо да се повећа и јамска производња када бисмо могли да повећамо капацитете прераде, али то не зависи од нас. Реконструисан је и кров изнад хале флотирања, а у току су радови на крову најстаријег дела флотације изнад млинова за креч, како бисмо побољшали услове пред предстојећу зиму.
Борска флотација завршава линију за прераду нове топионичке шљакеОд нашег саговорника сазнајемо и да је нови систем за отпрашивање на дробљењу потпуно променио услове рада у овом делу погона. Јер, при преради нове топионичке шљаке јавља се доста прашине, па је систем веома битан за људе који тамо раде, а и за саму опрему, јер прашина угрожава системе подмазивања. – Вертикални млин као технолошка новина у басенској пракси такође даје изузетне резултате – истиче Младеновић. – Показало се да је лак за одржавање и руковање јер је потпуно аутоматизован, а 80 одсто укупне масе шљаке која уђе у њега он „отвара“ (меље) на минус 38 микрона! Таква „отвореност“ шљаке је била услов за повећање искоришћења и добијање квалитетног концентрата шљаке, а у садашњем РТБ-у ниједна флотација то није могла. Борска је, дакле, на корак до комплетирања линије флотирања нове топионичке шљаке, а према пројекту нове топионице она треба да „врати“ 6.000 тона бакра кроз концентрат шљаке да би искоришћење бакра у топионици било 98 одсто.

На крају рецимо да је за 25 дана септембра у овом погону Рудника бакра Бор прерађено 38.489 тона јамске руде, што је 78 одсто од плана (за тај број дана), уз напомену да је прерађена сва руда коју јој је Јама испоручила. Искоришћење бакра из ње је нешто преко 86 одсто (пола процента више од плана). Прерадила је и 17.858 тона шљаке (што је безмало 65 одсто од плана). – Разлог за мању прераду од планиране – објашњава управник – је што борска флотација прерађује и хладан материјал. Кад се то чини онда се не прерађује топионичка шљака, а борска флотација је прерадила 1.202 тоне. За поменутих 25 дана дато је 340 тона бакра у концентрату из њега, 232 тоне из шљаке и 185 тона из јамске руде, што је укупно 758 тона. За осам месеци ове године прерадили смо 171.000 тона нове топионичке шљаке, што је 82 одсто планираних количина, 8.793 тоне хладног материјала и 367.774 тоне јамске руде или 73 одсто планиране. Из јамске руде је дато 1.667 тона бакра у концентрату, из нове топионичке шљаке 2.681 тона, а из хладног материјала 2.103 тоне.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…