Почетак Актуелно Металургија Борска топионица стаје на четири дана

Борска топионица стаје на четири дана

2 друго читање
0
0
876

Здравље, па бакар

 

РТБ, ТИР. – Сутра ујутро у седам сати борска топионица ће зауставити своје агрегате на четири дана због најаве метеоролошких прилика које лоше утичу на распростирање и концентрацију сумпор-диоксида над Бором. Како нам је рекао директор Топионице и рафинације Бобан Тодоровић, застој ће бити искоришћен за проверу топионичких линија.
Борска топионица стаје на четири данаКолегијум ТИР-а размотрио је јутрос, на свом редовном састанку, између осталог и еколошку ситуацију над Бором, а самим тим и рад топионичких агрегата – каже Тодоровић. – На основу анализе, која се првенствено ослања на временску прогнозу добијену од канадске фирме „СЕНС“ закључили смо да ћемо наредна четири дана имати веома неповољну ситуацију у погледу аерозагађења и могућности повећане емисије сумпор-диоксида на мерним местима у Бору и околини. Борска топионица стаје на четири данаЗбог тога ћемо привремено зауставити рад топионичких агрегата да бисмо избегли нежељене ефекте по здравље грађана. Након успостављања нормалних временских прилика, Топионица бакра ће наставити нормално да ради.
Тодоровић додаје да ће четири дана застоја агрегата бити искоришћено за њихову проверу, сервисирање и припрему за рад у наредном периоду. – Напомињем да су залихе репроматеријала који се користе за рад топионице, као и залихе шарже за прераду – довољне, тако да и овога пута стављамо здравље грађана на прво место у односу на профит који остварује компанија РТБ Бор – каже он.
О заустављању Топионице обавештен је и одговарајући сектор Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…