Почетак Актуелно Металургија Борски електролизери спасили бакар вредан преко два милиона долара

Борски електролизери спасили бакар вредан преко два милиона долара

0 друго читање
0
0
2,871

Мала постројења обавила велики посао – “ухватила” 240 тона бакра

Из постројења за одбакривање отпадних раствора и третман отпадних вода „ухваћено“ је, па опет враћено у борску Топионицу, око 240 тона бакра. – Бакар који је „спасен“ по актуелним ценама вреди око 2,2 милиона долара, што значи да се улагање у ова два погона исплатило и са економског, али и са еколошког аспекта , каже Љубиша Стаменковић
ТОПИОНИЦА И РАФИНАЦИЈА
. – Два мала постројења у саставу борске Елекролизе бакра, једно за одбакривање отпадних раствора и друго за третман отпадних вода, обавила су током прошле године велики посао. Спасила су немалу количину бакра, која би иначе са отпадним водама и растворима отишла у неповрат. Реч је о 240 тона “ухваћеног” црвеног метала, који по актуелним берзанским ценама вреди око 2,2 милиона америчких долара.
Постројење за одбакривање отпадних раствора из комплетне Електролизе, укључујући и “Златару”, у току прошле године „извукло“ је из тих раствора 170 тона бакра. Тај бакар би у најбољем случају завршио у постројењу отпадних вода борске Топионице и рафинације, а вероватно бисмо га изгубили потпуно, јер не би био исцрпљен из раствора и као такав враћен у Топионицу. Постројење за прераду отпадних вода, које на хемијски начин даље третира отпадне воде из Електролизе и Фабрике за добијање злата „извукло“ је још додатних 70 тона бакра, па може да се каже да су ова два мала постројења остварила велики допринос раду ТИР-а током 2020. године. Јер, 240 тона бакра вреди око 2,2 милиона долара, што значи да се улагање у њих исплатило и са економског, али и са еколошког аспекта – каже руководилац линије бакра у борској Електролизи Љубиша Стаменковић.
Борски електролитизери труде се да остваре што већу производњу и дају “катоду више”, али успешно обуздавају и високе трошкове металуршке прераде. Све послове репарације електролитичких “када” и ремонте опреме, уређаја и агрегата углавном обављају сопственим снагама и уз ретке ангажмане такозваних трећих лица. На тај начин, како истиче Љубиша Стаменковић, дају допринос укупном смањењу трошкова пословања борске Топионице и рафинације бакра.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Поводом Светског дана шума: Озелењено 130 хектара деградираних рударских површина

Шуме су „плућа“ планете, чувајмо их Обнављање шумских екосистема и повећавање територије п…