Почетак Актуелно Даме у Србија Зиђин Копер посвећене послу и породици

Даме у Србија Зиђин Копер посвећене послу и породици

0 друго читање
0
0
955

Жене могу апсолутно све!


У компанији Србија Зиђин Копер запослена је 971 жена. Од тог броја, њих 277 свој „хлеб са седам кора“ зарађује „на линији бакра“, односно у непосредној производњи. Раде и на копу, и у јами, и у флотацији, и у топионици. Спуштају рударе у јаму, надзиру дробљење руде, контролишу млевење, возе тешке камионе, управљају рударском механизацијом, али је и поправљају. Лепшем полу су у Србија Зиђин Копер поверени и бројни менаџерски послови, па њих 109 или 24% од укупног броја менаџера, ради на руководећим позицијама

СЗК.
– У компанији Србија Зиђин Копер, дакле у мајданпечком и борским рудницима бакра и Топионици и рафинацији, запослена је 971 жена. Ако сте помислили да оне углавном седе у канцеларијама и раде женске послове, ако посао данас уопште може да се подели на мушки и женски, у заблуди сте. Статистка коју смо „извукли“ уочи Осмог марта каже да њих 277 свој „хлеб са седам кора“ зарађује „на линији бакра“, односно у непосредној производњи, што је довољан податак да се оповргне уврежено мишљење да жене свуда раде претежно „режијске“ послове. То једноставно није тачно, бар када је реч о овој компанији. Јер, даме из Србија Зиђин Копер зарађују плату и на копу, и у јами, и у флотацији или у топионици. Спуштају рударе у јаму, надзиру дробљење руде, контролишу млевење, возе тешке камионе, управљају рударском механизацијом, али је и поправљају.

„Докторка“ за рударске машине

Инжењерка машинства Зорка Јовановић је, рецимо, већ десет година задужена за исправност пратеће рударске механизације на површинском копу „Велики Кривељ“. У радионици електромашинског одржавања при овом руднику, где ради 250 људи, она је једина дама. – Бринем о исправности 16 машина. Реч је о булдозерима, грејдерима, ровокопачима и утоваривачима. Када се нека од њих поквари, мој посао је да најпре обавим дијагностику и детектујем место и врсту квара. Потом јој, као правом пацијенту, измерим притисак и радну температуру, и на основу тога проценим опште стање – каже она и подвлачи да је детаљан преглед предуслов за ефикасно отклањање било ког квара.

Зорка признаје да су јој два „комацу“ булдозера омиљени „пацијенти“. Стари су 14 година и имају најдужи радни век. Она их и одржава „у животу“. – Те машине су по званичној статистици произвођача европски рекордери по броју радних сати. Њих овде у радионици сада не можете да видите, јер су на терену, раде – додаје она.

Ова вредна жена је, како каже, одувек себе видела у руднику и сматра то природним током ствари, пошто припада четвртој генерацији која се у њеној фамилији бави рударењем. – Мој прадеда је био пословођа у флотацији за време Француза, а ја сам само наставила породичну традицију. Ово је посао за оне који воле изазове и спремни су на одрицања – каже Зорка и додаје да је најзадовољнија када види да све машине раде и да њене колеге безбедно управљају њима.

Јовановићева тврди да жене, када воле свој посао, имају снагу да померају стене, баш као и машине о којима се она стара. – Младим девојкама које се устручавају да крену овим путем поручила бих да буду истрајне, чврсте и издржљиве. Жене могу апсолутно све!

Педантније и прецизније у послу од мушкараца

Са тим је сагласна и двадесетшестогодишња Зајечарка Марија Милић, која се у Србија Зиђин Копер запослила пре три године. Студирала је на Техничком факултету у Бору, а у компанију је 2020. дошла као практикант. Дошла и остала. Данас Марија у новој кривељској флотацији, као технолог производње, прати све параметре у процесу флотирања руде. – У флотацији има много жена. Неке од њих су сменски инжењери и раде директно у производњи, а има их и у командној соби, на транспорту руде, на узорковању материјала. Даме све ове послове обављају педантније и прецизније, па имају предиспозиције да буду успешније од мушкараца, који умеју да буду траљави. Посао нам није физички тежак, али јесте одговоран. Важна је само јака воља, јер се упорност и улагање у себе увек исплате – каже ова ведра девојка.

Од преко 6.100 радника, шестину у Србија Зиђин Копер „држи“ лепши пол. Имајући у виду чињеницу да ови подаци важе за компанију којој је основна делатност копање и прерада руде бакра, проценат није за потцењивање. Напротив. Додајмо и то да су дамама у овој компанији поверени и бројни менаџерски послови, па њих 109 или 24% од укупног броја менаџера, ради на руководећим позицијама.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

У Кривељу организован турнир у фудбалу, пријатељске утакмице одиграла четири тима

“Победио је спорт, победио је фудбал️, победили смо сви” Победник турнира је тим Србија Зи…