Почетак Актуелно Добра сарадња РТБ-а Бор и СНЦ Лавалина

Добра сарадња РТБ-а Бор и СНЦ Лавалина

4 друго читање
0
0
1,445

Екологија – заједнички циљ

 

Због повећане аерозагађености, у протекле две године радови на градилишту нове топионице и фабрике сумпорне киселине прекидани су само 26 дана, што говори да већег аерозагађења у том периоду није било. – О сваком прекиду СНЦ Лавалин обавештава РТБ Бор
Добра сарадња РТБ-а Бор и СНЦ ЛавалинаРТБ
. – На градилишту нове топионице и фабрике сумпорне киселине безбедност и заштита здравља заједнички је циљ и инвеститора и извођача радова. То потврђује и податак да су у протекле две године, због повећане аерозагађености, радови прекидани (када се сви прекиди зброје) само 26 дана, што говори да већег аерозагађења у том периоду није било. Ако се такав просек настави и ове године, прекида у раду не би требало да буде више од десет дана (до завршетка радова крајем године).
Добра сарадња РТБ-а Бор и СНЦ Лавалина-Наша политика је таква да евакуишемо раднике када се на градилишту устали концентрација сумпор-диоксида већа од 5 ппм. Према уговору, на градилишту се ради по српским прописима, али када је реч о екологији – поштујемо строжа СНЦ Лавалинова правила. У томе добро сарађујемо и са РТБ-ом, и са Ототеком и са подизвођачима. Имамо редовне недељне састанке на којима разговарамо о безбедности и здрављу радника. Задовољни смо сарадњом са Басеном, али због разлика у нашим стандардима, РТБ би требало да побољша заштиту и безбедност радника подизвођача у близини наших градилишта ¬– оценио је менаџер изградње СНЦ Лавалина Адел Цидијак.
Добра сарадња РТБ-а Бор и СНЦ ЛавалинаНа градилишту постоје уређаји за мерење аерозагађености: по два стационарна монитора на градилишту нове топионице и фабрике сумпорне киселине и мобилни монитори које имају надзорници свих извођача радова.
Добра сарадња РТБ-а Бор и СНЦ ЛавалинаУ сваком тренутку мери се концентрација сумпор-диоксида и приликом сваког повећања (изнад дозвољене границе) радници стављају маске, а када се повећана концентрација устали, радови се прекидају. О сваком прекиду СНЦ Лавалин обавештава РТБ Бор – каже Сем Фоли, надзорник СНЦ Лавалина на градилишту за опрему од фибергласа.
На повремене прекиде радова не утиче само повећана концентрација сумпор-диоксида, али и инвеститор и извођачи чине све да изградња нове топионице и фабрике сумпорне киселине, према плану, буде завршена крајем године.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…