Почетак Актуелно Домаћинско пословање у 2017. и производња већа за петину

Домаћинско пословање у 2017. и производња већа за петину

7 друго читање
0
0
1,023

  РТБ зарадио 73 милиона долара

 

Рачуница показује да ће РТБ Бор, када се од остварених прихода одбије све осим амортизације, у 2017. години забележити седам пута већу зараду него прошле године. – На ЕБИТДУ од 73 милиона долара ове године утицала је за петину већа производња из сопствених рудника и скок цене бакра. – Откопано је 18 милиона тона руде, добијено 235.000 тона сувог концентрата и произведено 43.000 тона катодног бакра, 700 килограма злата и пет тона сребра. – Производња тоне катоде коштала је РТБ ове године 4.414 долара, односно 13% мање него 2016. – Трошкови металуршке прераде знатно су нижи од прошлогодишњих због стабилног и прецизног рада нове топионице
РТБ
. – Једини спрски произвођач бакра, злата и осталих племенитих метала – Рударско-топионичарски басен Бор – приходовао је ове године 303 милиона долара, односно 38 одсто више пара него прошле године. На веће приходе у 2017. утицала је 18 одсто већа производња из сопствених рудника, али и за петину јача цена бакра. У исто време, расходи компаније нису расли паралелно са приходима, већ су у овој години тек за девет процената већи од прошлогодишњих и износе 230 милиона долара. Остварена је, дакле, ЕБИТДА (разлика између прихода и расхода, изузев амортизације), односно зарада од 73 милиона долара.
На приходе компаније, међутим, утицала је и цена коштања катодног бакра по тони јер је и она за 13% нижа од прошлогодишње. Производња тоне катодног бакра у 2017. коштала је РТБ 4.414 долара, док је у 2016. овај трошак по тони катоде вредео 5.060 долара. Цена коштања данас је нижа првенствено због мањих трошкова металуршке прераде, а за то је, свакако, заслужна нова топионица и њен рад пуним капацитетом и по дизајнираним параметрима. Више нема режима „стани-крени“, погубног по компанију у доба санирања свих последица пожара у Фабрици сумпорне киселине 2015. године, а који је фиксне трошкове Топионице од 100 хиљада долара дневно, радила она или не, драстично погоршавао. Зато је и учешће металургије у структури цене коштања тоне бакра произведеног у РТБ-у Бор трипут веће од доприноса који је дало рударство. Наиме, у просечној цени од 4.414 долара за тону произведене катоде, металургија је трошкове оборила за 28% и свела производњу катоде са прошлогодишња 884 долара за тону, на 631 долар. Рударство је, у исто време, успело да снизи трошкове за девет одсто и лањску цену 4.176 долара по тони обори на 3.783 долара.
У РТБ-у Бор ове године откопано је 18 милиона тона руде чијом је флотацијском прерадом добијено 235.000 тона сувог концентрата. Металуршком прерадом након тога произведено је 43.000 тона катодног бакра, 700 килограма злата и пет тона сребра. Изражено у процентима, производња бакра у концентрату већа је десет одсто у односу на прошлу годину, а металуршка (и то из сопствених сировина) за 18 процената.
Перманентан рад на економији пословања огледа се и у хроничној борби компаније са трошковима. За убедљивију победу на том пољу РТБ се ове године опремио инструментима за контролу праћења потрошње горива, инсталирао видео-надзор на свим осетљивим позицијама и десетковао услуге „трећих лица“.

Бољу економију је 2017. године у стопу пратила и екологија, па је Европска агенција за заштиту животне средине прогласила Бор еколошком звездом побољшања стања квалитета ваздуха у Србији и градом са квалитетом ваздуха прве категорије. То су ове године потврдили и независни инжењери из Америке којима се посебно допало то што, поред видног побољшања квалитета ваздуха у Бору, РТБ знатно боље управља опасним отпадом. Добро пословање РТБ-а утицало је и на веће интересовање страних компанија за сарадњу са њим, па су 2017. компанију, са предлогом за стратешку сарадњу, посећивали Кинези, Канађани и Руси. „Пулс“ су му проверавале и делегације високих званичника Међународног монетарног фонда, Европске уније, британске и америчке амбасаде. Директор ММФ-а у Србији похвалио је јавно напредак у пословању РТБ-а и истакао да ће са задовољством позвати инвеститоре да улажу у Бор.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …