Почетак Актуелно Металургија Електролиза се припрема за већу производњу катодног бакра

Електролиза се припрема за већу производњу катодног бакра

2 друго читање
0
0
2,051

Обједињавање старих и нових капацитета

 

Ових дана у РЈ Електролитичка рафинација бакра раде 592 ћелије (25 од 28 група), тако да је нова електролиза, практично, комплетно попуњена. – У старој електролизи завршена је санација шестог циркулационог кола, а на више од 1.000 квадратних метара нове електролизе замењени су бетон и киселоотпорна облога. – Д. Јовановић: У Електролизи је мало тога аутоматизовано и механизовано, тако да је, што се тиче и количине и квалитета производа, одлучујући фактор – човек

Електролиза се припрема за већу производњу катодног бакраЕЛЕКТРОЛИЗА. – У Електролизи је у јуну произведено 3.970 тона катодног бакра, а очекује се да јулски биланс премаши 5.500 тона. Потрошња електричне енергије (киловат сати по тони „црвеног“ метала) у планираним је оквирима (када производња расте, овај норматив пада). Захваљујући рационалном коришћењу, Електролиза, по речима њеног управника Драгана Јовановића, забележила је најмању потрошњу индустријске воде од свих металуршких погона, док се потрошња осталих нормативних материјала кретала у предвиђеним границама. РЈ за произодњу племенитих метала (Златара) прерадила је сав анодни муљ (ове године биле су три кампање „доре“-пећи).
Електролиза се припрема за већу производњу катодног бакраОвих дана у РЈ Електролитичка рафинација бакра раде 592 ћелије (25 од 28 група), тако да је нова електролоза, практично, комплетно попуњена (последњи пут овај ниво попуњености погона био је 2000. године). С обзиром на то да је пуштена у рад нова топионица и фабрика сумпорне киселине, Електролизу очекује знатно већа продукција од досадашње. То значи да ова радна јединица мора да прихвати и преради већу количину анода, за шта је неопходно обједињавање капацитета старе и нове електролизе. Да би се то успешно обавило, било је неопходно инвестирати у део погона, пре свега, у стару електролизу која је последњи пут коришћена у комерцијалне сврхе (за производњу катода) пре 13 година. За то време нисмо седели скрштених руку. Наши радници нису дозволили да се погон руинира и девастира, он је у великој мери функционалан, али постоје ствари које су, ипак, морале да се ураде – наглашава Јовановић.
Електролиза се припрема за већу производњу катодног бакраУ старој електролизи је завршена санација шестог циркулационог кола и, после паузе од деценију и по, испробана је циркулација електролита. Такође је оспособљено и секундарно коло грејања, уграђен је резервоар за сумпорну киселину, који је урадио АТБ ФОД, као и потпуно нова инсталација. Завршена је и санација крова чиме је заустављено цурење воде у погон, спречено даље пропадање кранских стаза и шина, кранова и остале опреме и, истовремено, омогућено оспособљавање других резервоара и инсталација.
На више од 1.000 квадратних метара нове електролизе замењени су бетон и киселоотпорна облога (плочице) која је „страдала“ у претходном периоду (није мењана од почетка рада фабрике 1969. године). У тзв. шестом циркулационом колу југ скинут је „закисељен“ слој бетона, а када се дошло до здравог дела подлоге, уследило је темељно чишћење (превентивна неутрализација базним раствором), армирање и наливање новог слоја бетона преко којег иде нова киселоотпорна заштита. За овај посао била је ангажована специјализована фирма „Изоградња“ из Ниша, док су све остале обавили радници служби машинског и електроодржавања Електролизе. Радови су завршени у рекордном року, па је реконструисани део нове електролизе почео да се користи пре месец дана.

Добили смо шест група ћелија и сигурност за производњу 1.500 до 2.000 тона катода месечно само у делу који је реконструисан. Једини ограничавајући фактор за постизање веће производње и онога што се од нас очекује може бити хронични недостатак радне снаге. У целом погону недостаје бар 50 радника. Електролиза сада има 283 запослена. А, када је производња последњи пут (2000.) била 5.500 тона катода месечно, само у РЈ Електролитичка рафинација бакра радило је 350 људи (сада 105). Технологије су старе 35-40 година, са много операција, физичког и мануелног рада који захтева велики број извршилаца. Мало тога је аутоматизовано и механизовано, тако да је, што се тиче и количине и квалитета производа, одлучујући фактор – човек. Стога је Електролиза увек водила рачуна да кадрови буду обучени и да се придржавају норми везаних за радна упутства и безбедност на раду – закључује наш саговорник.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…