Почетак Актуелно Рударство Градитељи нове топионице напредују и по зими

Градитељи нове топионице напредују и по зими

8 друго читање
0
0
1,003

Почела монтажа тешке опреме

 

Четири панела од по 16 тона већ су на својим местима, а уколико временски услови дозволе ускоро ће и опрема за парну сушницу тешка 120 тона. – Сваком већем захвату претходе детаљне провере и консултације у складу са планом монтаже, подизања и безбедног рада. – Радови у “новој сумпорној”, такође, одлично одмичу
Градитељи нове топионице напредују и по зимиТИР.
– Први, али озбиљан налет зиме није зауставио изградњу нове топионичке пећи и фабрике сумпорне киселине. На градилиште су пристигле дизалице велике носивости и почела је монтажа опреме котла-утилизатора за хлађење гасова из флеш-пећи. Како нам је објаснио Драган Маринковић, директор пројекта, најпре су монтирани челични ланчасти транспортери прашине која ће се таложити у котлу (тзв. редлери), а онда и панела за његову радијациону секцију. Двадесетог децембра је, уз велико ангажовање, пажњу, па и знатижељу градитеља, монтиран први панел, следећег дана други, а јуче су своје место, високо на челичним стубовима, заузела још два. Сваки од панела тежак је шеснаест тона, па ако се рачунају и две секције транспортера од по 3,5 тоне, може се рећи да је за само 4-5 дана уграђено седамдесетак тона опреме.
МаринковићДанас треба да почне и монтажа делова парног сушача – додаје Маринковић. – “Бункер” је допремљен, само треба дизалицом да га поставимо на место. Уколико временске прилике дозволе, може се догодити да до краја ове године монтирамо и сам парни сушач који је највећи комад опреме. Тежак је око 120 тона, а мора да се подигне на армиранобетонску конструкцију високу 17 метара, тамо близу старе топионичке “линије један”. То ће бити озбиљан посао за дизалицу носивости 500 тона. Њу и сада користимо за теже делове, а дизалица од 100 тона помаже, служи за утовар, подешвање, померање комада како би се лакше поставили на своје место.
Градитељи нове топионице напредују и по зимиШто се тиче нове фабрике сумпорне киселине, тамо је, како сазнајемо од Маринковића, већ завршен киселоотпорни озид у једном резервоару за киселину поред сушног торња. Ускоро треба да почне постављање озида и у другом. ФОД је завршио монтажу сушног и финалног торња, а до краја ове недеље ће, ако време послужи, подићи и трећи, међуапсорпциони торањ. На контактном котлу данас треба да почне монтажа четвртог реда лимова који чине његову облогу. Почиње и монтажа челичне конструкције (већ је стигла из Македоније) зграде јаке киселине, а настављају се грађевински радови на згради дуваљке и командне собе (MCC), као и на темељима за стубове гасовода од флеш-пећи и конвертора до “сумпорне”.
Током неколико сати проведених на градилишту уочили смо да се све ради према процедурама, да сваком већем захвату претходе детаљне провере и консултације. Наш саговорник потврђује да су тим процедурама строго одређена правила понашања, а оне саме дефинисане су тзв. стејтмент методом, што би у преводу значило начин уградње. Градитељи нове топионице напредују и по зимиКад се подижу тешки делови, мора да постоји план монтаже и “лифтинг план” или план подизања који одређује начин, опрему, “захватне органе”. Притом све дизалице и помоћне машине морају да имају атесте јер се недалеко од делова подижу и корпе са људима који раде на висини од 20-ак метара.
А, кад почну сложене операције попут подизања панела, које смо гледали, онда се одржи кратак састанак са учесницима и одреди “диригент” – организатор и носилац свих активности. – Његове инструкције су обавезујуће и извршне за све учеснике тако да се зна ко, шта, када и како ради – објашњава Маринковић. – Посебна пажња поклања се мерама безбедности и заштити здравља на раду. То су строга правила која морају да се поштују и код нас, а још су израженија код страних фирми овде присутних. Захваљујући тим процедурама, које нам се понекад чине сувишним и бесмисленим, нисмо имали, упркос обимном послу, никакве инциденте ни теже повреде. А, видели сте да је на градилишту пуно дизалица, пуно људи који раде, дижу, бетонирају, варе, шрафе – једни другима изнад главе!
Градитељи нове топионице напредују и по зимиГлавни извођач за локалне радове, а тиме и одговоран за њихов квалитет, је “Енергопројект опрема”. Он има своје подизвођаче, па је челичну конструкцију која ће носити котао монтирала фирма “Челик” из Београда, а опрему “Монтер”, такође из Београда. Челичну конструкцију за “објекат 200”, парну сушницу и флеш-пећи производи и монтира “Миком” из Новог Сада, а опрему, опет, поставља “Монтер”. Опрему фабрике сумпорне киселине поставља ФОД, док је челична конструкција зграде јаке киселине посао фирме “Стилкон” из Македоније.
За стручни надзор у складу са нашим Законом о планирању и изградњи РТБ је ангажово фирму “Мејс” (“MACE”) из Београда. Њен задатак је да проверава да ли се сви радови изводе у складу са пројектном документацијом, да ли се уграђују материјали у складу са пројектима и стандардима, да ли се извођачи радова придржавају мера које су прописане нашим законом – наглашава Маринковић. – Исто тако, “Мејс” евидентира све количине опреме које се уграђују да би се месечни обрачуни правили на основу стварног утрошка и једничних цена које смо раније договорили. Градитељи нове топионице напредују и по зимиТако се вредносно исказује “ситуација” за сваки месец. Пошто су “Outotek” и “SNC Lavalin” гаранти за целокупан пројекат, за технолошке параметре читавог постројења, и они обављају супервизију свих послова како би били у складу са њиховим дизајном за та постројења и како се не би десило нешто нежељено.
У јеку радова тешко је тачно рећи колико је челика и бетона досад уграђено, али се одмах види да је уграђено много тога. Само погледом на градилишта нове топионице и фабрике сумпорне киселине уочава се велики напредак, а то што градитељи не презају да у оваквим условима дижу тешку опрему само потврђује да су озбиљни на озбиљном послу.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…