Почетак Корпоративна одговорност Градској „Топлани“ без накнаде уступљени опрема и постројења у старој Енергани

Градској „Топлани“ без накнаде уступљени опрема и постројења у старој Енергани

6 друго читање
0
0
596

Србија Зиђин Копер помаже грејну сезону у Бору

Пошто је процес производње енергије у градској „Топлани“ везан за стари погон Енергане, одакле јој долази припремљена омекшана вода за котлове, руководство ТИР-а и менаџмент компаније донели су одлуку да овом јавно-комуналном предузећу бесплатно ставе на располагање постројења и опрему из свог старог погона који је био планиран за рушење. – „Топлана“ без наше линије за воду не може да ради, јер су декарбонизована и деминерализована вода битне ставке за грејање града, односно за напајање котлова у „Топлани“ и самог система даљинског грејања, каже заменик управника Енергане
ТИР
. – Србија Зиђин Копер и борска „Топлана“ потписале су уговор о уступању опреме и постројења у старој Енергани овом јавно-комуналном предузећу због предстојеће грејне сезоне која би, да нема овог геста добре воље, била под знаком питања због – воде! Србија Зиђин Копер ће без икакве надокнаде градској „Топлани“ дати на коришћење објекте за декарбонизацију и деминерализацију воде са пратећом опремом, топлотно-измењивачке станице и котлове, котларницу, машинску халу и део простора за депоновање енергената.
Пошто Зиђин гради нову Енергану, стара је после тачно 90 година рада заустављена 14. августа и требало је да буде порушена. Међутим, пошто је процес производње енергије у градској „Топлани“ везан за стари погон ТИР-а, одакле јој долази припремљена омекшана вода за котлове, а без тога „Топлана“ у Бору не може да функционише, менаџмент компаније донео је одлуку да овом јавно-комуналном предузећу стави на располагање постројења и опрему из свог старог погона. Осим производног дела за језерску воду којом се снабдевају потрошачи у ТИР-у и у осталим погонима Зиђина, све остало у старој Енергани могло је да се поруши, али због „Топлане“, којој уступамо део производног процеса – неће бити тако – каже заменик управника Енергане Миљан Јанковић.
Он појашњава да су декарбонизована и деминерализована вода, коју Енергана производи од језерске воде, битне ставке за грејање града, односно за напајање котлова у „Топлани“ и самог система даљинског грејања. – Поред линије за воду, „Топлани“ дајемо парне котлове 5 и 7, који су инсталисане снаге 11,98 и 36,64 мегавата, затим део лагера за депоновање угља, а уступамо јој на коришћење и топлотно-измењивачке станице 1 и 2 да би у случају испада њених котлова могла да греје доњи део града и стари центар, односно целу Кривељску магистралу. Рад само једног од два котла у Енергани растеретио би котлове „Топлане“ за четвртину, а тиме би и квалитет грејања у граду био много бољи. Све им уступамо на коришћење до краја грејне сезоне, а до тада би требало да се пронађе решење како ће то функционисати у будућности, пошто је чињеница да „Топлана“ не може да ради без дела старе Енергане – додаје Јанковић.
У уступљеном делу старог ТИР-овог погона радиће запослени у „Топлани“, а радници Енергане ће их обучити како да рукују тамошњим компанијским агрегатима. Договорено је и то да ово јавно-комунално предузеће у предстојећој грејној сезони снабдева топлотном енергијом Борску флотацију и Лабораторију Института за рударство и металургију која се налази у кругу Зиђина.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Корпоративна одговорност

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …