Почетак Разговори Интервју: Драгољуб Збиљић, власник „Енерготехнике Јужна Бачка“ из Новог Сада

Интервју: Драгољуб Збиљић, власник „Енерготехнике Јужна Бачка“ из Новог Сада

10 друго читање
0
0
4,037

Нова Енергана штедеће струју и новац Басену 

 

У овој високоаутомазиованој фабрици ће се од вишка водене паре производити еколошка „зелена“ струја, а капацитет је довољан да „покрије“ четвртину трошкова електричне енергије неопходне за рад нове топионице и фабрике сумпорне киселине. – Производићемо око 14,5 ГWх електричне енергије годишње, а ако се узме у обзир цена струје коју РТБ сада плаћа снабдевачу, уштеда је око милион евра годишње, каже у интервјуу за „Колектив“ први човек новосадске компаније
Интервју: Драгољуб Збиљић, власник „Енерготехнике Јужна Бачка“ из Новог СадаРТБ
. – Откада се Рударско-топионичарски басен Бор обавезао да, у склопу пројекта „Реконструкција топионице и изградња нове фабрике сумпорне киселине“, обезбеди снабдевање нових процеса електричном енергијом и енергофлуидима, али и да изгради постројење за третман отпадних вода, флотирање шљаке и искоришћење топлотне енергије водене паре која ће се добијати из нових процеса, прошло је тачно годину дана. Уговор о изградњи нове Енергане – највећег постројења такве врсте у региону које ће производити електричну енергију из обновљивих извора – потписан је у марту 2014., а тада се новосадска „Енерготехника-Јужна Бачка“, фирма која је победила на тендеру јер је дала најповољнију цену, услове финансирања и најкраћи рок изградње, обавезала да ће посао вредан 5,7 милиона евра обавити за годину дана. Година је прошла, из нове топионице ће ускоро потећи први бакар, а нова Енергана, према речима власника ове новосадске фирме Драгољуба Збиљића, спремно чека њен старт.
Интервју: Драгољуб Збиљић, власник „Енерготехнике Јужна Бачка“ из Новог СадаДинамика изградње Енергане и њено пуштање у рад у потпуности је усклађено са изградњом нове топионице. Постројење је изграђено у максимално кратком року и биће спремно за рад у наредних месец дана – каже Збиљић на почетку разговора за „Колектив“.
С обзиром на то да је нова Енергана морала да „испрати“ једну модерну, светску технологију топљења, шта је обележило њену изградњу?

Исплатива инвестиција
Знао сам да склапањем уговора са овом новосадском фирмом РТБ улази у исплативу инвестицију. Посебно сам задовољан чињеницом што је „Енерготехника-Јужна Бачка“ сама обезбедила финансирање изградње ове модерне фабрике у Бору и то искључиво захваљујући поверењу које има у РТБ Бор. Сами гарантујемо враћање средстава, а уложени новац фабрика ће својим радом вратити за пет година – каже генерални директор РТБ-а Благоје Спасковски.
Притом напомиње да је ова новосадска фирма током протеклих годину дана показала висок степен професионалности и доказала све оно што је обећала у марту 2014. године. – Све рокове су испоштовали, од пројектовања до изградње, испратили су жесток темпо и посао обавили без грешке. Чак су онда када је, чини ми се, било најнапетије, када смо сви били под притиском да испоштујемо 23. децембар – дан када је требало завршити изградњу нове топионице и фабрике сумпорне киселине – смогли снаге да помогну и Мајданпечанима у невољи. Своје електричаре су, сећам се, право с градилишта једног јутра послали у ледом окован град, град без струје. Тиме су на најбољи могући начин показали да су заиста велика компанија – оценио је Спасковски.
Енергана је практично изграђена за непуних годину дана. У том периоду било је потребно израдити техничку документацију, обавити одабир опреме и комплетан инжењеринг и изградити модерно постројење, пустити га у рад и доказати гарантоване параметре. Реч је, дакле, о високоаутоматизованој фабрици коју смо урадили по принципу „кључ у руке“.
Који су кључни агрегати и системи Енергане и какву они имају улогу у технолошкој шеми нове топионице?
„Срце“ Енергане представља СИЕМЕНС-ова парна турбина капацитета 1,7 мегавата, а „аорте“ су цевоводи високог притиска за довод прегрејане паре са три котла утилизатора из нове топионице. Водена пара која представља вишак у технолошком процесу новог пирометалуршког постројења се под притиском доводи на парну турбину и на тај начин се, преко генератора, производи електрична енергија. Такође, пројекат подразумева и изградњу система за деминерализацију воде, као и постројења за производњу технолошке воде капацитета 120 метара кубних на сат.
Од вишка паре у Енергани производиће се, дакле, електрична енергија. О којим количинама је реч и шта ће то значити у контексту укупних потреба и трошкова нове топионице?
Интервју: Драгољуб Збиљић, власник „Енерготехнике Јужна Бачка“ из Новог СадаДа, уместо да се баца, из вишка водене паре производићемо еколошку „зелену“ струју, а капацитет Енергане може да „покрије“ четвртину трошкова електричне енергије неопходне за рад нове топионице и фабрике сумпорне киселине. Производићемо око 14,5 ГWх електричне енергије годишње, а ако се узме у обзир цена струје коју тренутно плаћате снабдевачу, уштеда за инвеститора, односно за РТБ, је око милион евра годишње. Уколико, пак, инвеститор у будућности обезбеди статус повлашћеног произвођача електричне енергије, у складу са Уредбом која дефинише ФИДИН тарифе, уштеда или добит биће сигурно већа за неколико десетина процената.
Шта можете да кажете о квалитету радова и опреме коју сте уградили, о поузданости постројења?
Интервју: Драгољуб Збиљић, власник „Енерготехнике Јужна Бачка“ из Новог СадаНадзор над целокупним радовима обавио је Грађевински факултет из Београда и морам да кажем да су били веома захтевни у смислу квалитета извођења радова и усклађености са пројектном документацијом. То је добро јер и политика „Енерготехнике-Јужна Бачка“ подразумева квалитет и потпуну усаглашеност пословања компаније са системом менаџмент квалитета. Ове чињенице, као и одабир правих партнера, сарадника и подизвођача на пројекту, гаранција су квалитета изведених радова и поузданости постројења. Уз то, уграђена опрема је „бранд наме“ карактера светски препознатљивих произвођача (СИЕМЕНС, КСБ, КРОХНЕ итд.)
По чему ћете памтити ваше учешће у овом великом послу у Бору и каква је била сарадња са РТБ-ом и осталим учесницима у пројекту?
Рад у кругу топионице био је захтеван из више разлога. Најпре, требало је ускладити се са осталим извођачима у овом грандиозном подухвату и испоштовати захтевану динамику. Загађење ваздуха је често отежавало рад, али, на крају крајева, пројекат је зато и рађен – да дима више не буде. Његова реализација дефинитивно стаје на пут овом вишедеценијском проблему у Бору. На крају, опет подвлачим да смо имали веома захтевне представнике надзора и инвеститора са којима смо морали да разрађујемо сваки детаљ у циљу добро изведеног посла.
Интервју: Драгољуб Збиљић, власник „Енерготехнике Јужна Бачка“ из Новог СадаСарадња са РТБ-ом је, дакле, била изузетно захтевна, али и веома коректна у исто време, а учешће у оваквом једном пројекту, од стратешке важности за Тимочки регион и привреду целе Србије, представља важну референцу за „Јужну Бачку“. Зато, али и због тога што сам и сам одрастао у Бору, лично ћу га памтити целог живота.
Оно што, такође, треба упамтити јесте и ваша спремност да помогнете другима у невољи. Прошле зиме сте дословце раднике одвојили од послова да би помогли Мајданпечанима да добију струју, иако сте и сами били притиснути роковима.
У датом тренутку сматрали смо то нашом обавезом и дужношћу. Када смо видели олујне сметове и сагледали опасности које су претиле, притекли смо у помоћ и допринели оспособљавању дела енергетског система у Мајданпеку. Помогли смо и у пројекту испумпавања воде из копа „Тамнава-западно поље“, а ту смо, слободно могу да кажем, дали себе изнад максимума.
На крају, реците нам нешто о плановима и неким будућим пројектима „Енерготехнике“.
Интервју: Драгољуб Збиљић, власник „Енерготехнике Јужна Бачка“ из Новог СадаНакон извођења ових сложених пројеката имам лични утисак да смо сазрели као компанија. „Енерготехника-Јужна Бачка“ тренутно запошљава 350 радника, а међу њима је 60 инжењера. Улажемо доста у едукацију и усавршавање запослених јер је то прави пут ка чвршћој сарадњи и са страним компанијама које имају „кноw-хоw“ за поједине специфичне технологије.
Послујемо и у Немачкој, где запошљавамо 120 радника из Србије, а сигуран сам да имамо капацитете да, са стеченим референцама и висококвалификованом радном снагом, наступимо и у осталим земљама у окружењу. Зато радимо на проширењу пословних активности и уговарању послова у готово свим земљама бивше Југославије, а спремно чекамо и будуће пројекте у српској енергетици јер смо апсолутно оспособљени за извођење најсложенијих пројеката у овој области.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Разговори

Оставите одговор

Погледајте и

Отворена изложба фотографија “Зелени хоризонти: Уметност одрживог рударства у Србија Зиђин Копер”

Јавности представљени најзначајнији еколошки пројекти у Бору и Мајданпеку Иако је посао у …