Почетак Екологија Јато белих рода „станује“ на флотацијском јаловишту РТХ

Јато белих рода „станује“ на флотацијском јаловишту РТХ

1 друго читање
0
0
1,643

Вратиле се роде

На флотацијском јаловишту РТХ је у последње две године рекултивисано скоро 15 хектара деградиране површине. На косинама бране посејана је трава, али је посађено и 11 хиљада садница багрема, а у Сектору за заштиту животне средине кажу да су се појавиле и љубичасте перунике. – Јато белих рода 19. маја свој лет из ко зна које афричке земље завршило је управо на овом јаловишту
SZC
. – Ако је тачно да роде доносе срећу, плодност и просперитет, јер су симбол обнове, препорода и стварања, онда ће све оно што је Сектор за заштиту животне средине SZC урадио у циљу стабилизације прашине са флотацијског јаловишта РТХ бити – сто одсто успешно! Јер, јато белих рода је 19. маја свој лет из ко зна које афричке земље завршило управо на овом јаловишту и тиме наговестило лепши призор и боље дане. Слетело је њих 15, бар толико смо успели да избројимо а не ометемо одлуку да ова локација буде њихово станиште. Мониторинг је због тога и био кратак, па нисмо видели да ли су неке свиле гнездо, што ће бити сигуран знак да ће се на јаловишту код Борске флотације задржати бар до јесени.
На флотацијском јаловишту РТХ је у последње две године рекултивисано скоро 15 хектара деградиране површине. На косинама бране посејана је трава, али је посађено и 11 хиљада садница багрема, а у Сектору за заштиту животне средине кажу да су се појавиле и љубичасте перунике.
Природна станишта беле роде су мочварна подручја, влажне ливаде и пољопривредна земљишта, јер тамо налазе и највише хране. Роде се хране водоземцима, гмизавцима, рибама, глодарима и великим бубама, а гнезда свијају у близини насељених али човеку неприступачних места. Флотацијско јаловиште РТХ је, након рекултивације, очигледно постало идеално станиште, тим пре што оринтолози последњих година упозоравају да природна станишта ових птица селица полако нестају.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Екологија

Оставите одговор

Погледајте и

Градској „Топлани“ без накнаде уступљени опрема и постројења у старој Енергани

Србија Зиђин Копер помаже грејну сезону у Бору Пошто је процес производње енергије у градс…