Почетак Актуелно Јуче истекао рок тендера за избор стратешког партнера РТБ-а Бор

Јуче истекао рок тендера за избор стратешког партнера РТБ-а Бор

6 друго читање
0
0
1,132
Јуче истекао рок тендера за избор стратешког партнера РТБ-а Бор

Три компаније доставиле понуде

Наредних дана Владина радна група за приватизацију РТБ-а размотриће финансијски и технички део понуда, да би видела какве пословне планове имају за комбинат бакра и колико процената власништва траже да би уложили 350 милиона долара. – Влада је на јавном позиву тражила инвеститора који ће новчаном докапитализацијом од 350 милиона долара постати власник удела у Басену, задржати свих 5.000 радника и преузети дуговања борског гиганта

РТБ. – Јуче у подне истекао је рок за достављање понуда на тендер за избор стратешког партнера за Рударско-топионичарски басен Бор. Влада Републике Србије још не даје званичне информације, али како РТС сазнаје, пријаве за стратешко партнерство доставиле су три компаније – кинеска, канадска и руска. Иначе, тендерску документацију откупило је седам компанија и за њу платило по 10.000 долара. Међу њима су три руске компаније, једна кинеска, једна турска, македонски рудник и једна домаћа фирма у власништву привредника Милана Поповића.
Наредних дана, како је објављено на wеб-сајту РТС-а, Владина радна група за приватизацију РТБ-а размотриће финансијски и технички део понуда, да би видела какве пословне планове имају за борски комбинат бакра и колико процената власништва траже да би уложили 350 милиона долара (ВРС је на јавном позиву тражила стратешког инвеститора који ће новчаном докапитализацијом од 350 милиона долара постати власник удела у РТБ-у, задржати свих 5.000 радника и преузети дуговања борског гиганта). За почетак морају да испуне услове тендера. Први је да је потенцијални стратешки партнер, уз пријаву, морао доставити и депозит или банкарску гаранцију од милион америчких долара. Затим, будући стратешки партнер мора иза себе да има континуитет од најмање десет година бављења експлоатацијом или производњом бакра или осталих обојених и племенитих метала. Трећи услов је да је остварио пословни приход од најмање 500 милиона америчких долара у протеклој години.
Басен има рудне ресурсе и добро је што држава тражи инвеститора који ће улагати у његов развој – кажу стручњаци. Љубодраг Савић, професор Економског факултета у Београду, иначе саговорник новинарке РТС-а Ружице Врањковић, указује: – „Бор“ у овом тренутку може да преживи само из текућег пословања зато што је имао срећу да је висока цена бакра. Држава нема више много маневарског простора, јер је тешко издржати неку ситуацију да сервисирамо РТБ Бор.
„Бор је РТБ, а РТБ је Бор“ – истичу у локалној самоуправи. Њима је најважније што Влада будућег стратешког партнера обавезује да задржи свих 5.000 радника. Други саговорник ауторке прилога о приватизацији РТБ-а, градоначелник Бора Александар Миликић наглашава: – Град и РТБ морају да буду партнери и морају заједно да граде и да наставе сарадњу на нивоу и на начин на који је та сарадња досад постојала, а то је управо кроз оснаживање економије, стварање услова да се подигне привредни амбијент у Бору. Како у граду Бору, тако и у Србији.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…