Почетак Актуелно Металургија Јунски производни биланс металурга у складу са планираним ремонтом

Јунски производни биланс металурга у складу са планираним ремонтом

7 друго читање
0
0
1,355
Јунски производни биланс металурга у складу са планираним ремонтом

Преко 4.000 тона бакра из сопствених сировина

У јуну топионичари дали 5.219 тона анодног, електртолизери 5.616 тона катодног бакра и „сумпораши“ 18.257 тона киселине. – Планирани годишњи ремонт у Топионици и Сумпорној почео 25. јуна и завршио се 30. јуна. – В. Јаношевић: Безбедност радника је на првом месту, па су током ремонта и активности у овој области биле појачане. – Проценат ретура у Електролизи и даље се „држи“ у изузетно добрим границама (11,83%)

Јунски производни биланс металурга у складу са планираним ремонтомТИР. – Топионица је у јуну примила укупно 5.714 тона бакра у концентрату, од чега 4.150 тона из басенских рудника (273 тоне из Јаме, 1.642 тоне из Рудника „Велики Кривељ“ и 2.233 тоне из Рудника бакра Мајданпек), као и 1.563 тоне из увозног концентрата (услужна прерада). Како је нагласио Владимир Јаношевић, директор ТИР-а, сав пристигли концентрат је прерађен и произведено је 5.219 тона анодног бакра (210 тона, у просеку, дневно) које су испоручене Електролизи. Очекивано искоришћење „црвеног“ метала из свежих (сопствених) сировина достигло је 95 процената. И остали параметри били су у предвиђеним границама, будући да је овај месец протекао у припремама за ремонт.
Јунски производни биланс металурга у складу са планираним ремонтом Овакви производни резултати су у складу са планираним годишњим ремонтом Топионице и Фабрике сумпорне киселине који је почео 25. и завршио се 30. јуна Овај ремонт је био обавезан. Као што сваке године радимо већи ремонт, морали смо да га обавимо и ове и средимо одређене ствари. Три кључне активности били су радови на електрофилтеру, санација котла у Топионици, као и сејање катализатора у Сумпорној. Јунски производни биланс ТИР-а је „изашао“ на оно што смо очекивали. Планирали смо да застој буде раније, па је и производња пројектована у складу са њим. Међутим, нисмо обезбедили све на време и померили смо га за 25. јун. Посебну пажњу придавали смо поштовању мера заштите на раду. Безбедност радника је на првом месту, па су током ремонта и активности у овој области биле појачане, а сви из ових служби мобилисани на терену – нагласио је Јаношевић.
Фабрика сумпорне киселине пратила је производњу у Топионици, „покупила“ и прерадила сав гас и у јуну дала 18.257 тона киселине. Увек се држи 4.000-5.000 тона на залихама (2.000 тона је потребно за процес). Реч је о неопходним, минималним залихама, што говори да се сва произведена количина сумпорне киселине испоручи купцима.
Без обзира на ремонт у Топионици и Сумпорној, Електролиза је наставила несметано да ради и из ње је прошлог месеца изашло укупно 5.616 тона катода, од чега је 4.191 тона „црвеног“ метала „извучена“ из сопствених сировина. То, по речима нашег саговорника, одавно није забележено у овом металуршком погону. Ових дана је у електролитичким ћелијама мобилисано 3.200 тона бакра. Регенерација је дала 112 тона бакар-сулфата (плавог камена), што се овде оцењује као веома добар домет. РЈ за производњу племенитих метала прати катодни бакар – завршена је још једна кампања из које су „изашле“ планиране количине за овај месец.

Електролиза бележи добре параметре (просечно искоришћење бакра од 99,5 одсто). Овдашњи примарни задатак јесте да што више смањимо ретур (повратни материјал), како би „кружило“ што мање „црвеног“ метала. Посебно је важан податак да се проценат ретура и даље „држи“ у изузетно добрим границама (11,83%). То је, првенствено, последица чињенице да из Топионице излазе квалитетније аноде, уједначене тежине и хемијског састава, што омогућава Електролизи да ради са много мањим ретуром – рекао је директор ТИР-а.
Јаношевић додаје да су прерађивачки металуршки погони „непромењена прича“. У Ливници бакра и бакарних легура ради само Ливница фазонских одливака, и то стандардни програм, првенствено за потребе басенских рудника РББ-а и РБМ-а (израда чаура, наливање лежајева). Ситуација је иста и у Фабрици бакарне жице – нема могућности за пуштање линије дипформинг жице с обзиром на њен велики капацитет и недостатак тржишта. Тамо тренутно ради само погон синтер-металургије. Радници из тих фабрика распоређени су у друге погоне.
Стара Енергана током застоја Топионице обезбеђивала је топлотну енергију за потребе Електролизе и осталих погона, као и индустријску и пијаћу воду. Такође, овде су наставили припрему старих котлова за наредну грејну сезону. Транспорт ТИР-а је превезао, допремио и претоварио сав терет. Опслужио је све погоне ТИР-а и део РББ-а (домаћим концентратима бакра и свим неопходним репроматеријалима) и тако одржао у функцији овакву производњу.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…