Почетак Актуелно Како спречити крађу секундарних сировина

Како спречити крађу секундарних сировина

4 друго читање
2
0
1,169

Игра непрестана „лопова и жандара“

 

Још један живот је изгубљен у покушају отуђења имовине из погона Басена Бор. – Да се крађе и страдања не би понављали, РТБ Бор је надлежним органима Републике Србије упутио предлоге за спречавање крађе бакра. – Док не дође до промене законске регулативе у овој области, и полиција и суд раде свој посао по важећим законима, али борба непрестана у „игри лопова и жандара“ и даље траје
Како спречити крађу секундарних сировинаРТБ
. – У покушају отуђења имовине Рударско-топионичарског басена Бор, у раним јутарњим часовима 19. августа, Драгољуп Петровски (47) из Бора неовлашћено је ушао у круг Басена, под неразјашњеним околностима упао у стари (напуштени) борски површински коп и смртно страдао. Брзом акцијом спасилачких екипа Петровски је извучен на површину и пребачен у борску болницу где је, и поред интервенције лекара, подлегао повредама.
Како спречити крађу секундарних сировинаКомпанија РТБ Бор изражава жаљење због овог трагичног догађаја. Није први пут да се неовлашћено упада у наш посед и то не само да нам наноси штету, већ има и трагичне последице. Упозоравамо шта може да се деси, али РТБ није одговоран за оне који уђу у круг предузећа без знања послодавца – истиче Саша Перишић, помоћник генералног директора РТБ-а Бор за екологију, безбедност и здравље на раду и заштиту од пожара.
„Колектив“ је бележио већину досадашњих неовлашћених упада у круг РТБ-а, крађе секундарних сировина, акције запослених у „Заштити“ ради спречавања крађа… Само почетком ове године (у фебруару и марту) радници „Заштите“ спречили су крађу и привремено одузели више од две тоне бакра, челика, гвожђа, легура и каблова. Било је и тежих повреда лопова приликом бекства и пада у површински коп, напада лопова на раднике „Заштите“, изгубљених живота…
Како спречити крађу секундарних сировинаДа се овакве ствари не би понављале, Рударско-топионичарски басен Бор је надлежним органима Републике Србије упутио апел и низ предлога за спречавање крађе бакра. Међу најважнијим предлозима за спречавање крађе у предузећима је забрана извоза секундарног бакра из Србије и пооштравање казнене политике према сакупљачима и откупљивачима бакра и секундарних сировина.
Иако се три до пет пута више секундарних сировина украде него што се открије и одузме, директна штета од крађа је минимална у поређењу са застојима у производњи и хаваријским оштећењима постројења изазваним крађама, а о евентуално изгубљеним људским животима и да не говоримо. Покушавамо да спречимо упаде у погоне Басена и крађе секундарних сировина, али не можемо сами и зато се конкретним предлозима и сугестијама обраћамо надлежним органима Републике Србије како бисмо заједно спречили крађе не само у РТБ-у него и у предузећима у целој Србији – каже Саша Перишић.
Влада Србије предузеће оштре мере да спречи крађу бакра из РТБ-а Бор. Бакар не расте на дрвету, зна се где се производи и купује. Дешавају се невероватне ствари. Имамо неколико откупних центара. Они који краду, узму ситан новац, али угрожавају животе других људи. Завешћемо ред и у тој области законским и подзаконским актима које ћемо веома брзо донети – најавио је Александар Вучић приликом посете Басену Бор још док је био први потпредседник Владе.
Док не дође до промене законске регулативе у овој области, и полиција и суд раде свој посао по важећим законима, али борба непрестана у „игри лопова и жандара“ и даље траје. То потврђује и овај (да ли и последњи?) пример: заједно са настрадалим Петровским на старом копу затечено је још неколико његових „помагача“ – помагали су му, како су сами изјавили, не у недозвољеној радњи, већ на његов позив да га извуку са дна копа. Поставља се логично питање: шта је Петровски тражио на копу у пет сати ујутро и зашто је телефоном позвао своје другаре, а не хитну службу када је био повређен. Али, на то питање одговор ће дати надлежни органи. На несрећу, Петровски је подлегао повредама, а његови помагачи, ако им „прође“ ово оправдање – сутра ће „помагати“ неком другом не мислећи на последице које могу бити и трагичне.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Актуелно

2 Коментари

 1. sladjan

  24. августа 2014. у 20:07

  Potpuno je netacno da je Petrovski pozvao druge da mu pomognu, ti isti su bili sa njim od samog pocetka i oni su obave stili strazara i pozvali pomoc!!

 2. Ko je pravi lopov ?

  24. августа 2014. у 22:09

  Ovaj slučaj otvara neka logična pitanja:

  1. Zašto se sekundarne sirovine umesto u peći ubacuju u napušteni kop ako imaju neku vrednost za RTB?
  2. Ako te sekundarne sirovine za RTB nemaju vrednost zašto se sirotinji brani da ih sakuplja i preprodaje?
  3. Ko i zašto organizuje takvo postupanje sa sekundarnim sirovinama?

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…