Почетак Актуелно Кинеска компанија „ЗиЈин“ уплатила 350 милиона долара и званично преузела РТБ Бор

Кинеска компанија „ЗиЈин“ уплатила 350 милиона долара и званично преузела РТБ Бор

23 друго читање
0
1
3,623

Нова компанија, ново име, нови менаџмент

Уплатом 350 милиона долара на рачун РТБ-а кинеска компанија „ZiJin Mining“ стекла је 63 одсто власништва у борској компанији која ће се убудуће звати „ZiJin Bor Copper d.o.o. Bor“, а након регистрације и добијања сагласности Владе Србије у назив ће бити унета и реч – Србија. – Председник Управног одбора компаније биће Џорџ Фанг, а нови генерални директор Лонг Ји. – Већ од сутра, па у наредна два дана, „ЗиЈин“ ће по УППР-у исплатити све преостале историјске дугове РТБ-а Бор, „тешке“ 200 милиона долара, најавио је министар Александар Антић. – Верујем да је овај дан прекретница у односима Србије и Кине и захваљујем се на прилици коју смо добили од српског народа и владе, као и од кинеског народа и владе да са нашом браћом и сестрама радимо заједно, казао је Фанг
Кинеска компанија „ЗиЈин“ уплатила 350 милиона долара и званично преузела РТБ БорБЕОГРАД
. – Три месеца након што је у Пекингу у име Владе Србије министар рударства и енергетике Александар Антић потписао са кинеском компанијом „ZiJin Mining“ Уговор о стратешком партнерству за РТБ Бор, 18. децембра се у Београду и званично, одлуком о увећању капитала и новом члану, а пре тога и Скупштином друштва, обавило преузимање РТБ-а Бор. Дан раније, кинеска компанија „ЗиЈин“ уплатила је 350 милиона долара обавезног износа докапитализације за РТБ на његов рачун и на тај начин стекла 63 одсто власништва, односно удела у борској комепанији.
Ово је изузетно значајан дан за Србију, велики за РТБ Бор и исток земље. Велики дан за нашу економију, дан који ће се без икакве сумње снажно одразити на развој наше укупне економије. Добили смо „ЗиЈин“ за стратешког партнера, а реч је о моћној компанији која се већ доказала у великом броју својих интернационалних активности јер послује у 10 земаља и остварује сјајне рударске и пословне резултате. То је гаранција да ће се и у Бору и у Мајданпеку остваривати рударска производња у складу са највишим светским стандардима и кад су у питању ефикасност и квалитет, али и кад је реч о заштити на раду и екологији – истакао је министар рударства и енергетике Александар Антић.
У изјави медијима, уприличеној у Министарству привреде, министар Антић појаснио је и хронологију активности које су претходиле чину званичног преузимања РТБ-а Бор.
Кинеска компанија „ЗиЈин“ уплатила 350 милиона долара и званично преузела РТБ БорУговор са „ЗиЈином“ потписали смо у Пекингу током посете председника Србије Александра Вучића Народној Републици Кини. Након тога имали смо интензиван рад на испуњењу свих елемената који су били дефинисани уговором и који су нас, ево, довели до клоузинга (closinga). Данас смо имали Скупштину друштва, донели смо одлуку о повећању капитала, као и одлуку о новом члану, а у међувремену је „ЗиЈин“ уплатио 350 милиона долара, који су се налазили на привременом рачуну, и на основу тога је стекао власништво 63 одсто у РТБ-у. У току дана ћемо наставити активности, одржаће се прва седница Одбора директора, односно Управног одбора на чијем ће челу бити Џорџ Фанг, што је сјајна ствар узимајући у обзир његову високу позицију у менаџменту „ЗиЈина“. Он је извршни директор и старији потпредседник, дакле један од највиших функционера у кинеском менаџменту, а то је гаранција да ће „ЗиЈИн“ са великом пажњом и енергијом приступити послу у Србији. На седници Управног одбора, односно Одбора директора биће изабран и нови генерални директор РТБ-а Бор и то ће бити Лонг Ји, човек који већ дужи низ година води иностране активности „ЗиЈина“ – саопштио је новинарима Антић.
Кинеска компанија „ЗиЈин“ уплатила 350 милиона долара и званично преузела РТБ БорНаводећи да дубоко верује да је ово један од најбољих процеса кроз који је Србија прошла јер гарантује да ће се РТБ развијати, да ће имати снажну инвестициону политику, да ће чувати радна места и запошљавати нове људе, министар Антић је подвукао:
Већ од сутра, па у наредна два дана, „ЗиЈин“ ће по УППР-у исплатити све преостале историјске дугове РТБ-а Бор, „тешке“ 200 милиона долара, који су били омча око врата борском Басену. То ће бити значајно за низ наших субјеката, почев од Фонда за развој који ће бити „јачи“ за 20 милиона долара, потом за Електропривреду Србије, која ће такође добити 20 милиона долара. Биће уплате и у буџет Републике Србије за рудну ренту Министарству рударства, потом Фонду за заштиту животне средине, читавом низу банака, Агенцији за осигурање депозита, Поштанској штедионици и канадској ЕДЦ банци. Тих 100 до 150 милиона долара који ће „лећи“ на рачуне наших јавних предузећа, нашег буџета, нашег Фонда за развој су сјајна ствар која ће знатно побољшати „крвну слику“ домаћих јавних предузећа – казао је министар рударства.
Кинеска компанија „ЗиЈин“ уплатила 350 милиона долара и званично преузела РТБ БорОчекује се – како је рекао Александар Антић – да „ЗиЈин“ крене брзо и ефикасно да ради. –Потписали смо озбиљан уговор који дефинише читав низ пословних резултата на које су се кинески партнери обавезали. „ЗиЈин“ је, да подсетим, обавезан да у наредних шест година инвестира 1,26 милијарди долара у побољшање производње, повећање ефикасности, отварање нових рудника, али знатно повећање продуктивности. Након треће године треба да производе 80 хиљада тона катодног бакра из сопственог концентрата годишње (данас РТБ производи 42 хиљаде тона), а након шесте године 120 до 150 хиљада тона бакра. То су изузетно велики искораци који ће капитално утицати да се „бор“ стабилизује као један од најзначајнијих сегмената наше привреде, али и од огромног утицаја на нашу економију, наш раст и развој. Уколико све буде онако како наши кинески пријатељи планирају и „ЗиЈин“ заврши преузимање и са Невсуном за пројекат „Чукару Пеки“, а не сумњам да хоће, у борском басену ће се годишње производити 200 до 250 хиљада тона катодног бакра и то ће Србију ставити на треће место највећих европских произвођача „црвеног метала“.
Истичући да је срећан и поносан што је био део ове „приче“, а посебно се захваљујући за подршку и „ветар у леђа“ председнику Србије Александру Вучићу и целом тиму људи из ресорних министарстава, РТБ-а Бор, правних и економских консултаната, министар Антић је на крају обраћања медијима саопштио и како ће се РТБ Бор убудуће звати:
Компанија ће се звати „ZiJin Bor Copper d.o.o. Bor“, а након регистрације и добијања сагласности Владе Србије у назив ће бити унета и реч – Србија, тако да ће то бити наша заједничка компанија којом ћемо се сви поносити – казао је Антић.
Кинеска компанија „ЗиЈин“ уплатила 350 милиона долара и званично преузела РТБ БорИзвршни директор и старији потпредседник компаније „ZiJin Mining“ Џорџ Фанг, сада и председник Борда директора, односно Управног одбора компаније „ЗиЈин Бор Цоппер д.о.о. Бор“ истакао је дубоко уверење да је 18. децембар прекретница у историји компаније у Бору, као и у кинеском „ЗиЈину“. – Верујем да је овај дан прекретница у односима Србије и Кине и захваљујем се на прилици коју смо добили од српског народа и владе, као и од кинеског народа и владе да са нашом браћом и сестрама радимо заједно. Сви знају да је компанија „ЗиЈин“ листирана на берзама у Хонгконгу и Шангају и њена вредност на тржишту је 12 милијарди америчких долара. „ЗиЈин“ не једна од највећих рударских компанија у Кини, највећи произвођач цинка и други произвођач бакра у Кини. Независно од тога да је у питању злато или бакар, пословање „ЗиЈина“ се подудара са пословањем РТБ-а и верујем да ћемо успети да побољшамо све у РТБ-у, почев од менаџмента, производње, рударства, флотације, до топионице. Србија је једна веома лепа земља, богата природним ресурсима и пријатељски настројеним људима, са квалитетном и ефикасном владом. Пријатељство Кине и Србије је дуго и челично и Србија је кључан фактор у кинеском пројекту „Један појас, један пут – Нови пут свиле“ који је започео председник Си Ђинпинг. Желимо да будемо вредни са српском браћом и сестрама и да уз подршку председника Вучића и Сија, српске владе и министра Антића, имамо светлу будућност – казао је Фанг.
Честитке за склопљено партнерство између „ЗиЈина“ и РТБ-а упутио је пред новинарима и амбасадор НР Кине у Србији Ли Манчанг. – Честитао бих, пре свега, мом пријатељу министру Антићу што је уложио велики труд и мом земљаку Џорџу Фангу који је водио овај пројекат. Пуно се захваљујем председнику Србије Александру Вучићу што је дао максималну подршку, а посебна захвалност и народу Србије што верује кинеској компанији и пружа јој шансу да сарађује са вашом компанијом. У протеклих неколико година Кина и Србија потписале су више пројеката, очекујем да ће их бити још и зато мислим да је ово само почетак добре и чврсте сарадње – казао је амбасадор Манчанг.
Затварању трансакције, тзв. клоузингу, присуствовали су и досадашњи генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски и државни секретар у Министарству привреде Милун Тривунац.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Генерални директор похвалио руководиоца Одељења за безбедности у кривељској флотацији

Славици Милосављевић уручена захвалница за професионалан и савестан рад Захваљујући њеном …