Почетак Актуелно Кинески „Wolong“ успоставио позитиван тренд у развоју и пословању АТБ ФОД

Кинески „Wolong“ успоставио позитиван тренд у развоју и пословању АТБ ФОД

16 друго читање
1
1
3,484

Траже „брдо“ информација, али не долазе

Кинези су присутни само тамо где нешто шкрипи и једино их у Србији, где поред борског ФОД-а држе и суботички „Север“, нема у управљачким структурама. У осталих девет фабрика из групације АТБ су присутни, каже заменик директора АТБ ФОД, предузећа из комшилука РТБ-а Бор, којим већ седам година успешно управља кинески „Wolong“. Прошле године промет АТБ ФОД-а био је 5,6 милиона евра, а готово половину прихода остварио је радећи за „комшију“. И дан-данас услужује погоне РТБ-а Бор, одржава машине и опрему и сам је производи
Кинески „Wolong“ успоставио позитиван тренд у развоју и пословању АТБ ФОДБОР
. – Борском Фабриком опреме и делова, првом комшиком РТБ-а Бор, у чијем саставу је (у оквиру прерађивачких капацитета) пословала више од пола века, већ седам година управљају – Кинези. Бар је формално-правно тако, пошто је кинеска „Wolong“ група од 2011. стопроцентни власник и борске и фабрике у Суботици.
Кинески „Wolong“ успоставио позитиван тренд у развоју и пословању АТБ ФОДУ обе фабрике укупно ради 900 људи, а само у ФОД-у 270. И, једино код нас у Србији у фабрикама нема ниједног представника кинеског „Wolongа“! Има их у осталих девет фабрика АТБ групе по Европи и то углавном у управљачким структурама. Зашто? Па, зато што су они присутни само тамо где нешто шкрипи, а у Суботици и Бору проблема нема. Радимо добро, позитивни смо, па власник дође само једном или двапут годишње у Бор или Суботицу, оцени пословање, каже како ће се радити убудуће, постави задатке и оде. Наравно, у Пекинг где је седиште „Wolongа“, сваког месеца шаљемо „брдо“ информација, али они физички нису присутни ни у Бору, ни у Суботици – каже заменик директора АТБ ФОД Бранко Цанковић.

Две кинеске фирме по дифолту сарађују
Нигде нећете наићи на пример да, рецимо, две кинеске фирме, борећи се за посао и тржиште, раде једна против друге, каже Бранко Цанковић. – Међусобно се уважавају и врло су дисциплиновани. И, обавезно сарађују. Пример за то је и наше искуство из Смедерева, где смо недавно отишли да договарамо посао за велики измењивач топлоте. Преговори су, када су сазнали да припадамо „Wolong“ групи, завршени тако што смо цену спустили за један проценат и добили посао.
У Фабрици опреме и делова готово да је целокупна металска индустрија Србије на једном месту, под једним кровом. Први пут је приватизована почетком 2008. године, када ју је по почетној цени од 207 милиона динара, на лицитацији, купио суботички АТБ „Север“, део аустријске групације „А-Тец“ (Аустријанци су три године пре тога купили суботички „Север“). Међутим, 2011. АТБ група, са фабрикама у Бору и Суботици, добија новог власника – кинеску „Wolong“ групацију и тада, како каже Цанковић, полако почиње да се успоставља позитиван тренд у развоју и пословању обе фабрике.
Кинески „Wolong“ успоставио позитиван тренд у развоју и пословању АТБ ФОДОд 11 фабрика у Немачкој, Великој Британији, Пољској, Македонији и Србији, а све оне су велики произвођачи електромотора, једино АТБ ФОД не припада тзв. кор-бизнису и не бави се електромоторима. Због тога је 2014. била донета одлука да се продамо. Срећом нисмо, дата ми је шанса као новом човеку на челу фирме, да са сарадницима покушам да поставим пословање на здраве ноге и – успели смо. Од те 2014. АТБ ФОД сваку годину завршава са позитивним резултатом – истиче с поносом Цанковић.
„Wolong“ група купује фабрике и проширује своје пословање, с намером да у наредних неколико година постане светски лидер у производњи електромотора и генератора. Тренутно су трећи у свету, иза „Сиеменса“ и „АББ-а“.
Кинески „Wolong“ успоставио позитиван тренд у развоју и пословању АТБ ФОДТоме у прилог говори чињеница да је „Wолонг“ крајем прошле године купио део фабрика које се баве производњом нисконапонских мотора снаге до 1,5 МW из групације „Џенерал електрика“. АТБ „Север“ и ФОД препознати су као стратешки битни за Европу, па је ове године планирано да се из „Wolongovih“ европских компанија у суботичку фабрику премести одељење преса, уз релокацију свих потребних машина из сестринске компаније у Немачкој, као и да се формира више различитих центара, а онај за варилачке послове биће у Бору – открива Цанковић.
Прошле године промет АТБ ФОД-а био је 5,6 милиона евра, а готово половину прихода остварио је радећи за „комшију“. Наиме, и дан-данас услужује погоне РТБ-а Бор, одржава машине и опрему и сам је производи.
Добре пословне резултате у корак прати и пристојна плата која је у дан тачна и из године у годину расте. Просечну зараду смо ове године повећали око 10%, а трудимо се да повећавамо и број радника. Имамо, међутим, муку да пронађемо стручне и искусне раднике, нема их на тржишту. Рецимо, нигде данас не можете да нађете доброг заваривача, па чак и књиговођу – каже заменик директора АТБ ФОД.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Један коментар

  1. Dragan

    9. октобра 2018. у 20:45

    Kad zemljaci preuzmu RTB i okolna nalazišta, kao Čukaru Peki, biće još više posla, pa će verovatno i oni morati da zaposle još radnika.

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …