Почетак Актуелно Кинески „Зијин“ и руски „Ју голд“ испунили услове за стратешко партнерство у РТБ-у

Кинески „Зијин“ и руски „Ју голд“ испунили услове за стратешко партнерство у РТБ-у

4 друго читање
0
0
1,703
Кинески „Зијин“ и руски „Ју голд“ испунили услове за стратешко партнерство у РТБ-у

Антић: Од 1. јануара стратешки партнер преузима управљање „Бором“

Комисија је отворила две понуде које испуњавају услове и у најкраћем року ће извршити њихово оцењивање. Након тога се улази у преговоре око уговора, потом и његово потписивање, мислим да је реално да то буде у септембру, а да „closing“ (затварање трансакције) и уплата минимум 100 милиона долара буде до краја године. У складу са нашом динамиком, очекујем да ћемо од 1. јануара имати стратешког партнера који ће оперативно преузети управљање, односно менаџмент РТБ-а Бор – саопштио је медијима Александар Антић
БЕОГРАД
. – Тендерска комисија отворила је (28. августа), на Велику Госпојину, понуде две компаније које испуњавају услове за стратешко партнерство у РТБ-у Бор. Реч је о понудама кинеске „Зијин“ и руске компаније „Ју голд“.
Ово је медијима саопштио министар рударства и енергетике Александар Антић. Између осталог, рекао је и да је комисија извршила увид у испуњеност услова три пристигле понуде и да понуда канадске компаније „Дајмонд Филдс“ није испунила неопходне услове, јер у одређеним елементима није имала обавезујући карактер и није била праћена банкарском гаранцијом.
Министар енергетике изразио је очекивање да ће, након евалуације (бодовања) понуда, уговор бити потписан у септембру, а да би стратешки партнер управљање борском компанијом могао да преузме од почетка следеће године.
Кинески „Зијин“ и руски „Ју голд“ испунили услове за стратешко партнерство у РТБ-у Комисија је отворила две понуде које испуњавају услове и у најкраћем року ће извршити њихово оцењивање. Након тога се улази у преговоре око уговора, потом и његово потписивање, мислим да је реално да то буде у септембру, а да „closing“ (затварање трансакције) и уплата минимум 100 милиона долара буде до краја године. У складу са нашом динамиком, очекујем да ћемо од 1. јануара имати стратешког партнера који ће оперативно преузети управљање, односно менаџмент РТБ-а Бор – рекао је Антић.
Тендером није дефинисан власнички удео који је на продају, већ ће се држава определити за партнера који буде тражио најмањи удео за обавезно улагање од 350 милиона долара.
Кинески „Зијин“ и руски „Ју голд“ испунили услове за стратешко партнерство у РТБ-у Минимум је да имамо гаранције да ће сви запослени задржати свој посао, да ће најмање улагање бити 350 милиона долара и да ће у наредних четири до пет година производња бити повећана три-четири пута. У зависности од тога ћемо видети како ће се држава позиционирати у самом власништву – рекла је раније премијерка Ана Брнабић.
Подсетимо, предуслов за разматрање понуда приспелих до 20. августа била је уплата депозита или достављање банкарске гаранције од милион долара, а право на подношење пријаве имале су домаће и стране компаније које се последњих десет година у континуитету баве експлоатацијом бакра и осталих обојених и племенитих метала, са приходом од најмање пола милијарде долара у прошлој години.
Тендерску документацију откупило је седам компанија – три руске и по једна кинеска, канадска, турска и домаћа фирма, а уговор о поверљивости је, пре објављивања тендера, потписало 11 компанија, које су радиле и „дју дилиџнс“ анализу РТБ-а Бор.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Зиђин у сусрет Дану рудара Србије поново организовао ликовну колонију

Почео “Зиђин Арт 2024” Србија Зиђин Копер и Србија Зиђин Мајнинг настоје да промовишу екон…