Почетак Актуелно Кинески ЗиЈин отплатио све дугове РТБ-а Бор из УППР-а

Кинески ЗиЈин отплатио све дугове РТБ-а Бор из УППР-а

8 друго читање
0
1
3,904
Кинески ЗиЈин отплатио све дугове РТБ-а Бор из УППР-а

У једном дану исплаћено више од 200 милиона долара

Александар Антић: Дугови РТБ-а Бор су на нули! Стратешки партнер исплатио је више од 200 милиона долара малтене у дан и сада се РТБ, без икаквог ограничења и терета, позиционира на тржишту као један од, верујем, најзначајнијих европских произвођача бакра у будућности. – Државним институцијама уплаћено укупно 11 милијарди и 210 милиона динара, канадској ЕДЦ банци отплаћен остатак кредита за топионицу и нову фабрику сумпорне киселине – 23 милиона евра и 42,2 милиона долара
БОР
. – Кинески ЗиЈин отплатио је апсолутно све дугове РТБ-а Бор из Унапред припремљеног плана реорганизације предузећа, па је компанија у Нову годину ушла растерећена баласта историјског дуговања.
Кинески ЗиЈин отплатио све дугове РТБ-а Бор из УППР-аСтратешки партнер исплатио је више од 200 милиона долара малтене у дан и сада се РТБ, односно ZiJin Bor Copper DOO без икаквог ограничења и терета, позиционира на тржишту као један од, верујем, најзначајнијих европских произвођача бакра у будућности – рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић.
Плаћене су, како је навео министар, све обавезе према буџету Републике Србије везано за рудну ренту и остале таксе и накнаде, измирене обавезе према Електропривреди Србије за испоручену електричну енергију и према домаћим банкама, укључујући и Фонд за развој. Отплаћен је у целости и кредит ЕДЦ банке за топионицу и нову фабрику сумпорне киселине. Укупно је државним институцијама уплаћено 11 милијарди и 210 милиона динара, а канадској банци 23 милиона евра и 42,2 милиона долара.
Дугови РТБ-а су на данашњи дан – нула! А, када смо, пре пет-шест година, почели да се бавимо „Бором“, били су преко милијарду долара. Сада имамо стратешког партнера, компанију ЗиЈин која је, да би се завршио „клоузинг“, била у обавези да уплати 350 милиона долара. Уплатом тих пара стекла је 63 одсто власништва у РТБ-у Бор. Када се заокружи цео циклус који ЗиЈин ради у Србији, везано за РТБ и за пројекат „Чукару Пеки“, а то је неколико година, Србија ће са производњом од 200 до 250 хиљада тона бакра годишње бити трећи највећи произвођач бакра у Европи. Колико је то важно за Србију показује пример да рударство у овом тренутку у БДП-у учествује са око један проценат. Кроз тих неколико година, само бакар учествоваће пет одсто у БДП-у државе. Због свега тога, стојим иза изјаве да је партнерство са ЗиЈином историјски важна одлука за Србију и морам да се захвалим свим људима који су учествовали у процесу доласка до тог партнерства, почев од људи из РТБ-а, министарстава привреде и рударства и Владе у целини. Ипак, оно што је дало кључни допринос и најснажнији „ветар у леђа“ свему томе јесу добри односи Србије и Народне Републике Кине и, пре свега, лични и пријатељски односи између двојице председникаАлександра Вучића и Си Ђинпинга – казао је Александар Антић.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …