Почетак Актуелно „Колектив“, најстарији компанијски медиј у Србији, слави 71. рођендан

„Колектив“, најстарији компанијски медиј у Србији, слави 71. рођендан

17 друго читање
2
1
1,855
„Колектив“, најстарији компанијски медиј у Србији, слави 71. рођендан

„Не посустајте у мисији чувара традиције и верног хроничара РТБ-а“

Ово се, као жеља и лајт-мотив, провлачи у скоро свим рођенданским честиткама које су пристигле на адресу „Колектива“. – Доследно, ћирилицом и професионалношћу, већ 71 годину лист РТБ-а Бор бори се против све агресивније таблоидизације и успева да се измигољи испод паске политичара. – „Зијин“ сектор информисања сматра веома важним за пословање, имају лист који излази „тек“ 23 године и, како сами кажу, права су „беба“ за „Колектив“
„Колектив“, најстарији компанијски медиј у Србији, слави 71. рођенданЧувајући се проклетства жуте штампе, која је одавно прешла не само границу доброг укуса, већ и моралних начела, најстарији компанијски медиј у Србији, лист „Колектив“, одлучно и храбро гази осму деценију. Доследно, ћирилицом и професионалношћу, већ 71 годину бори се против све агресивније таблоидизације и успева да се измигољи испод паске политичара и остане чувар образа новинарске професије, компанијског и свог утицаја.
Иза њега су озбиљне године, озбиљан труд и рад. Иако поглед кроз сопствену диоптрију говори да се за његова живота, од тог 1. новембра 1947. године када је из штампе изашао први број, мало тога променило, изузев, наравно, оних нужних промена у складу са технолошким напретком, треба рећи да је до сада одштампано 2.298 бројева у тиражу од 22 милиона примерака. Написано је око 265.000 новинарских текстова илустрованих са преко 26.000 фотографија.
„Колектив“, најстарији компанијски медиј у Србији, слави 71. рођенданИ ове, као и минулих година, редакција „Колектива“ је од министара, државних секретара, новинарских удружења и колега добила честитке за свој 71. рођендан. Лепе жеље слављенику се подразумевају, а овога пута једна им је заједничка. Као да су се договарали, а нису – сигурни смо – сви су нам пожелели трајање и успешан даљи рад са новим власником компаније, самим тим и листа. И колеге из Спутника, Al Džazire, Мађарске државне телевизије, агенције Ruptly, али и министар рударства и енергетике, државни секретар у Министарству културе и информисања и председник и секретар Удружења новинара Србије, пожелели су „Колективу“, поред осталог, да не посустане у мисији верног хроничара и чувара традиције ни када се – а само што није – нађе у скутама кинеског „Зијина“.
И неће јер, како чух у интервјуу са њиховим посматрачима у области ХР-а и друштвене одговорности, „Зијин“ сектор информисања сматра веома важним за пословање. Имају и они свој лист који излази „тек“ 23 године и, како рекоше Huang Zhaoyu, задужен за HR и Du Chengxiang, заменик главног менаџера за друштвену одговорност, права су „беба“ у односу на „Колектив“.

Честитке

Зрелост, мудрост и озбиљност
Драги пријатељи, новинари, уредници и запослени листа „Колектив“,
Од срца вам честитам 71. рођендан!
Зрелост, мудрост и озбиљностБили сте и остали веродостојан хроничар времена које је „проживео“ наш рударски гигант. Искрено желим да, пошто сте тек у осмој деценији и време је пред вама, наставите да високим етичким стандардима још много деценија тачно и благовремено информишете своје читаоце, надам се, само о напретку РТБ-а. Седамдесет једна година значи да сте ветерани у свом домену, али свакако значи и зрелост, мудрост и озбиљност, као и способност да се суочите са изазовима који долазе. Будућност вам је осигурана и верујем да ћете, у складу са начелима своје професије, од којих нисте одустали ни у најтежим временима, наставити да на себи својствен начин, пратите сваки успех компаније под чијим окриљем радите.
Нове инвестиције стижу, а тиме и нови послови. Уз јаког стратешког партнера који ће водити одговорну социјалну политику, уз боље услове рада и примену савремених технологија, сматрам да Србија у рударству има светлу будућност.
И овог пута желим да се у име Министарства рударства и енергетике, као и у своје лично име, захвалим на уложеном труду и годинама током којих сте пратили Рударско-топионичарски басен Бор. Вама из „Колектива“, са пуно наде у бољу будућност, желим да самопрегорним радом још много, много година наставите да са компанијом растете и нижете само успехе!
Срећно
!
Александар Антић
Министар рударства и енергетике
Смело и храбро
Смело и храброУ дану када ваш лист „Колектив“ РТБ-а Бор смело и храбро улази у осму деценију постојања, желим вам да оправдате историју, традицију и квалитет пословања, коју сте тако снажно и сликовито исписивали минулих деценија. Нека вам и овај, седамдесет и први рођендан протекне у раду и благостању, убеђен да ћете га прославити на начин достојан свих оних који су у ваш дивни колектив уградили своје животе.
Све најбоље и нека вас и убудуће прати успех и срећа
.

Александар Гајовић
Државни секретар у Министарству културе и информисања

Јединствено гласило
Јединствено гласилоПоштоване колегинице и колеге,
Честитамо вам 71. рођендан!
„Колектив“ је један од ретких компанијских гласила у Србији, јединствен по томе што деценијама прати рад и развој највећег рударског басена и топионице. Зато „Колектив“ није само гласило за информисање запослених и њихових суграђана, него и хроника развоја обојене металургије и привредног развоја Тимочке крајине и целе Србије.
Уверени смо да ће и нови власници РТБ-а Бор препознати значај и корист који „Колектив“ може имати за њихово пословање.
Желимо вам много успеха у раду, да још дуго трајете и успешно се носите са свим изазовима
!

Удружење новинара Србије
Владимир Радомировић, председник
Нино Брајовић, генерални секретар

Наставите да растете!
Наставите да растете!Шта пожелети виталном седамдесетједногодишњаку? Челично здравље, мирну савест, добру кондицију и јаке живце за сусрет са новим изазовима. То бих, рецимо, пожелео било ком човеку у тим годинама, а камоли неком медију који толико траје.
Озбиљне године су у питању, озбиљан рад и труд стоје иза њих. То свакако заслужује поштовање, тај професионализам, енергија и посвећеност. У неколико наврата имао сам прилику да сарађујем са људима који стварају „Колектив“ и увек, али баш увек, враћао сам се из Бора задовољан јер сам добио квалитетан материјал за занимљиву причу из града на истоку Србије. Из компаније која је својевремено била симбол економске моћи читаве бивше Југославије.
Срећан вам рођендан и немојте посустати пред новим изазовима, са новим власником. Наставите да растете
!
Новинар Ђорђе Коситћ
Al Jazeera
Професионалност, пре свега
Професионалност, пре свегаПрво путовање и снимање у мом животу, у источној Србији, било је управо РТБ Бор. Доста сам био уплашен због непознатог подручја, први пут је требало да одем тамо, снимање у дубини од више стотина метара испод земље. На крају, са снимања смо се вратили са успоменама које и дан-данас памтимо. Био је то један од најбољих и најлакших рада на терену. И пре него што смо стигли у Бор, за нас је све било организовано, од смештаја до саговорника. Све захваљујући редакцији „Колектива“ и људима који професионално раде свој посао. Снимање се претворило у дружење и то уз кафу, испод земље. Доле, у јамском кафићу, сазнао сам и колико дуго, заправо, постоје ове фабричке новине. И било ми је јасно због чега толико трају. Због људи који га стварају. Било је то једно од мојих најбољих снимања и најзанимљивијих ТВ прилога који сам урадио.
Срећан 71. рођендан, „Колективе“! Жив и здрав да си бар још толико. И дуже
.

Дописник из Новог Сада Attila Muci
Мађарска државна телевизија

Наставите тако квалитетно
Наставите тако квалитетноЛисту „Колектив“, који слави 71. рођендан, желим најпре све најбоље и убудуће. Нека редакција настави истим квалитетом да информише читаоце и наредну 71 годину, па и дуже.
Свима пуно среће са стратешким партнером из Кине
!

 

 

Катица Дуровић
Новинар агенције Ruptly, Берлин

Драгоцен извор података
Драгоцен извор податакаПоштованим колегама из „Колектива“ искрене честитке поводом 71. рођендана. Мало који медиј у Србији се може похвалити толиким трајањем, а листу Рударско-топионичарског басена Бор је то пошло за руком упркос тешкоћама са којима се носила компанија. Информативан и правовремен, „Колектив“ је и драгоцен извор података за колеге у другим медијима.
Са жељом да тако још дуго трајете и са вером у бољу будућност са новим власником, кинеским „Зијином“, надам се и даље успешној сарадњи на обострано задовољство
.

Новинар Мира Канкараш Тркља
Спутник

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

2 Коментари

 1. Dragan

  31. октобра 2018. у 19:26

  Pridružujem se čestitkama „Kolektivu“, a Zijin je mnogo mladja kompanija
  osnovana 15. 6. 1986. i naravno nema tako dugovečan kompanijski časopis.

 2. Boza Bogdanovic

  1. новембра 2018. у 12:04

  Redakciji Kolektiva cestitam 71. rodjendan Kolektiva. Dao Bog da Kolektiv nastavi sa radom posle prodaje RTB-a, pa da nastavimo sa cestitkama.
  Boza Bogdanovic, Bor

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …