Почетак Актуелно Рударство Компанија испитује учинковитост мера за смањење вибрација и буке

Компанија испитује учинковитост мера за смањење вибрација и буке

8 друго читање
0
0
1,538

Охрабрујући резултати дневних и ноћних тест-проба

Фирма коју је Serbia Zijin Copper ангажовала за изградњу нових вентилационих окана за рудник „Јама“, након уградње гумених подлога и заптивања окана, обавила је ноћас и данас прве тест-пробе, како би утврдила успешност мера предузетих у циљу смањења буке и потреса изазваних минирањем. Први резултати су охрабрујући, јер се у ноћним условима опсег децибела кретао у распону од 37 до 50, а по дану од 40 до 50. Пре ових мера, ниво буке био је у распону од 50 до 73 децибела. – Компанија ће до проналажења најбољег решења за свако од четири вентилациона окна наставити са испитивањем, па у том погледу надзире све активности извођачке фирме и координира њен и рад локалног института по том питању
SERBIA ZIJIN COPPER
. – Након што је 9. априла обуставила изградњу нових вентилационих окана за рудник „Јама“ и обећала да ће грађане, који живе у близини места где ће се она бити постављена, заштитити од буке и вибрација, фирма коју је Serbia Zijin Copper ангажовала за тај посао уградила је гумене подлоге и заптивну конструкцију на све четири локације. Ово је урађено у оквиру истраживања најефикаснијих мера за заштиту локалног становништва од буке и потреса изазваних минирањем, а прве тест-пробе њихове успешности обављене су ноћас и данас.
За експеримент испитивања буке и вибрације због минирања коришћен је у оба наврата експлозив и мерења су показала да се опсег децибела ноћу кретао у распону од 37 до 50. Бука и вибрација, измерене у дневном пробном тесту, биле су у опсегу од 40 до 50 децибела, што се уклапа у законом дозвољене границе, које су за дневне активности лимитиране на 55, а за ноћне на 45 децибела. Пре ових мера, ниво буке и вибрација био је у распону од 50 до 73 децибела. Први резултати мерења показали су и да би бука и потреси од минирања могли бити потпуно елиминисани на дубини 110 метра.
Компанија ће до проналажења најбољег решења за сва четири вентилациона окна наставити са испитивањем, па у том погледу надзире све активности извођачке фирме и координира њен и рад локалног института по том питању. Податке о примењеним методама и најновијим резултатима проследила је Институту за рударство и металургију у Бору на даље разматрање и анализу.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

Зиђин у сусрет Дану рудара Србије поново организовао ликовну колонију

Почео “Зиђин Арт 2024” Србија Зиђин Копер и Србија Зиђин Мајнинг настоје да промовишу екон…