Почетак Актуелно Компанија због прекомерне емисије гасова редуковала производњу у Топионици

Компанија због прекомерне емисије гасова редуковала производњу у Топионици

4 друго читање
0
0
3,292

Капацитет прераде прилагођен дотрајалој металуршкој опреми

Због повишених вредности сумпор-диоксида на појединим мерним местима у Бору, Компанија одмах зауставила рад конвертора и производњу прилагодила дотрајалој металуршкој опреми. – До првог јуна, када ће у Топионици почети петодневни ремонт, металуршки агрегати радиће смањеним капацитетом
SZC
. – Дотрајала металуршка опрема и кварови у Топионици узроковали су у другој половини маја прекомерну емисију гасова и повишене вредности сумпор-диоксида на појединим мерним местима у Бору. Компанија је због тога одмах зауставила рад конвертора и редуковала капацитет прераде, али је по хитном поступку организовала и набавку свих делова за санацију кварова.
Са циљем да у највећој могућој мери смањи вероватноћу даље појаве прекорачења емисије димних гасова Компанија је сачинила план ремонта система за топљење и производњу сумпорне киселине. Предвиђено је да ремонт почне 1. јуна, до када треба да стигну сви неопходни делови, а до тада ће металуршки агрегати радити смањеним капацитетом.
У оквиру петодневног ремонта биће замењен део плашта електростатичког филтера, заварен омотач вентилатора иза флеш-пећи и саниран цевовод за фугитивне и процесне гасове. Такође, биће замењени лежајеви еколошког вентилатора иза флеш-пећи и филтер-вреће пречистача фугитивних гасова, просејан катализатор у Фабрици сумпорне киселине и ремонтован систем за прање топионичких гасова.
Поред дотрајале металуршке опреме и њених честих кварова, на појаву прекомерне емисије гасова утицале су и временске прилике које су специфичне за ово доба године, попут ниског ваздушног притиска, нарочито у јутарњим сатима.
У циљу очувања здравља становника Бора Компанија ће наставити да предузима све неопходне мере и спроводи план за побољшање квалитета ваздуха.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Зиђин у сусрет Дану рудара Србије поново организовао ликовну колонију

Почео “Зиђин Арт 2024” Србија Зиђин Копер и Србија Зиђин Мајнинг настоје да промовишу екон…