Почетак Актуелно Рударство Коп “Кривељ” јула у знаку борбе са кишом и исправношћу возила

Коп “Кривељ” јула у знаку борбе са кишом и исправношћу возила

0 друго читање
0
0
1,082

Одводњавање било на великом испиту

Две линије пумпи даноноћно су радиле јер је богатија руда вађена из усека испод нивоа водосабирника, па није смело да буде пропуста – каже управник Милан Делић. – Благ подбачај у количинама руде, нешто озбиљнији на садржају, а највећи у раскривању, али охрабрује то што је јул трећи узастопни месец у коме се уклања преко милион тона јаловине
Коп “Кривељ” јула у знаку борбе са кишом и исправношћу возилаКОП “КРИВЕЉ”
. – За 31 дан јула било је планирано 900.000 тона руде, а остварено је 830.500. То је негде око 93 процента плана. Уместо 1,45 милиона тона раскривке, уклоњено је 1,02 милиона тона, што је 71 одсто плана. Заједно чине 1,85 милиона тона укупних ископина или 79 одсто од планираних 2,35 милиона. Остварен је и нешто нижи садржај бакра од 0,282 одсто у односу на планска 0,353 процента који је требало да резултира са 3.084 тоне бакра у руди. – Копамо богатију руду са најниже тачке која је испод нивоа водосабирника – објашњава управник копа Милан Делић. – Кад су били кишни дани, а таквих је јула било чак двадесетак, тешко је остварити одређене количине богатије руде за мешање са сиромашнијом из горњих етажа. Тако смо подбацили на садржају, док је мањак у количинама благ (пет процената) због замене траке на транспортеру рудне депоније (када су изгубљене две смене).
Коп “Кривељ” јула у знаку борбе са кишом и исправношћу возилаПошто је готово читав процес на копу (елипса шест пута четири километра, плус вода са околних брда) под директним утицајем временских (не)прилика, а у неколико наврата пало је преко 40 литара по квадратном метру, долазило је до испадања не само наше локалне мреже, већ и далековода – образлаже Делић. – Да би се поново све нормализовало потребно је неко време да очистимо путеве од муља са косина, да обновимо затрпане канале, поравнамо плацеве за бушење, оцедимо минске серије… Међутим, гледали смо да током санације копа све време један од булдозера дозира резерву руде са депоније како не би стала и флотација. Осим те борбе са кишом, у другој половини јула имали смо и нешто мањи број камиона због непредвиђених кварова, тако да је и то допринело наведеном месечном билансу.
На кривељском копу управо очекују пристизање новог контингента делова којим ће своју флоту расположивих камиона августа учинити бројнијом и, уз лепше време, ићи ка бољим резултатима. У раскривању источног дела копа добро напредују и надају се да за два месеца стигну до руде. То су, кажу, могли и пре, али су желели да шире уђу у захват како би касније имали веће количине.
Одводњавање површинског копа “Велики Кривељ” је било на великом испиту у јулу – наглашава Делић. – Похвалио бих то одељење које даноноћно дежура, а две линије пумпи непрекидно раде. Јер, копамо у усеку где потапајућа пумпа препумпава воду до стабилних пумпи. Ту не сме бити пропуста јер багер је испод нивоа водосабирника и свака грешка би довела до његовог потапања. Али, издржали смо тих кишних дана и надамо се да улазимо у бољи период. Ипак, одводњавање ће бити приоритет и наредних месеци јер ће се наставити вађење богатије руде са најниже коте. Настојимо да све ове наше проблеме објективне природе што више “пегламо” максималним коришћењем радног времена, па се примопредаја обавља не само на камионима и багерима, него и у њиховом одржавању.
Управника Делића замолили смо и за полугодишњи биланс копа, а он је следећи: Од планираних 5,25 милиона тона руде, откопано је 4,85 милиона тона или 93 одсто. Планиран је средњи садржај бакра 0,279 процената, а остварен нешто већи (0,283 одсто) тако да је дата 13.221 тона бакра у руди или преко 93 одсто од планиране 14.223 тоне. На јаловини је стање доста неповољније јер бројке кажу да је уместо 10,49 милиона тона остварено тек 5,453 милиона тона.
Охрабрује једино чињеница – каже управник – што већ трећи месец узастопно – у мају, јуну и јулу – уклањамо преко милион тона јаловине. Дакле, и даље смо испод плана, али је евидентан раст количина. У јуну смо били око 62 одсто, а сада преко 70 процената. Уколико нам у наредном периоду, поред утоварне механизације, камиона и транспортног система, наруку иде и фактор време, који смо мало занемарили рачунајући да је лето, можемо се надати даљем напредовању у раскривању.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…