Почетак Актуелно Мајданпек Крајем априла у РБМ-у организован ремонт примарне дробилице 2Б

Крајем априла у РБМ-у организован ремонт примарне дробилице 2Б

2 друго читање
0
0
1,479
Крајем априла у РБМ-у организован ремонт примарне дробилице 2Б

Бољи гранулат и већа сигурност у раду

Ремонт примарне дробилице протекао без застоја у производњи. – Добро припремљене и искусне у повереном послу, две групе радника Дробљења обавили ремонт у сопственој режији и 12-очасовним радом
Крајем априла у РБМ-у организован ремонт примарне дробилице 2БРБМ. – За последњу недељу априла у погону Дробљење, које у Руднику бакра Мајданпек функционише у оквиру Флотације, организован је планирани ремонт примарне дробилице 2Б. Како је то једна од две дробилице којима располаже примарно дробљење у РБМ-у, производња није трпела. Циљ је био јасан – да се дробилично постројење, као важна карика између површинског копа и флотације, оспособи да даје што бољи гранулат у планираним параметрима за даље дробљење, а да се, истовремено, повећа сигурност и поузданост у раду.
Крајем априла у РБМ-у организован ремонт примарне дробилице 2БДобро припремљени за велики посао који нас очекује, организовали смо се у две групе које 12-очасовним радом покушавају да, у предвиђеном року од 72 сата, замене облоге ротора и статора, а ако се покаже потребним у додатном року обаве и замену клизних површина. Јер, ово је прилика да технички проверимо и остале виталне делове дробилице – објашњава Саша Стиклић, технички руководилац Дробљења. Наглашава велики значај исправности и квалитетног рада примарне дробилице за добијање гранулата који одатле креће ка секундарном и терцијалном дробљењу, те флотацији и мора да се, због захтева технолошког процеса, одржава у предвиђеним границама. – Ремонт примарне дробилице је од изузетног значаја за производни процес, јер процес прераде, практично, од ње и почиње.
Већ искусни у послу који им је поверен, запослени у овом погону, који ремонт обављају у сопственој режији, на рад су прионули са пуно елана и добре воље да све предвиђено заврше у планираном року и крајње квалитетно, како би се даљим радом ове примарне дробилице добијао квалитетан гранулат предвиђених параметара.
Крајем априла у РБМ-у организован ремонт примарне дробилице 2БУ дневној смени је 13 радника у групи. Најбројнији су бравари, имамо вариоца, представника службе безбедности и здравља на раду, дежурног кранисту. Већ првог дана, након откопавања које је баш потрајало, сагледали смо неопходност замене клизних површина – објашњава инж. Драган Добрицић који са пословођом Бором Петровићем води прву групу, док су са другом инж. Верољуб Петровић и пословођа Дарко Трифуновић.
Крајем априла у РБМ-у организован ремонт примарне дробилице 2БИако овај ремонт не прати застој у производњи, јер се она одвија несметано, ослоњена на рад друге примарне дробилице, настојимо да читав посао приведемо крају у стандардном времену. Изузетно је важно да се ремонт обави квалитетно и да се, уз замену облога ротора и статора, заврше и други пратећи послови – евентуално замене и неки други делови, прегледају електроуређаји који утичу на рад погона и проконтролише заштита свих електроуређаја у примарном дробљењу. Примарна дробилица је прва важна карика на линији прераде, веза између копа и флотације, а њен квалитетан рад од изузетног значаја за квалитет коначног производа – каже Јелена Ђурић, управница Флотације РБМ-а.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…