Почетак Актуелно Рударство Кривељски  флотери прерађују сву руду и сервисирају опрему

Кривељски  флотери прерађују сву руду и сервисирају опрему

2 друго читање
0
0
2,289

Одлична искоришћења метала и млинова

 

Стабилан рад млинова, аутоматско вођење процеса, искусни оператери и флотабилна руда донели планирано искоришћење метала од 85 одсто. – Јануара прерађено 840, а за 18 дана фебруара 490 хиљада тона руде и испоручено 18.600 тона влажног концентрата
Кривељски флотери прерађују сву руду и сервисирају опремуФЛОТАЦИЈА “ВЕЛИКИ КРИВЕЉ”
. – У кривељској флотацији прерадили су сву руду која им је од почетка године стигла са површинског копа, стабилизовали искоришћење метала из руде, као и временска искоришћења млинова. Осим флотабилне руде и већ искусних оператера, томе највише доприноси аутоматско вођење процеса тзв. ОЦС-системом који уз помоћ ПСМ-уређаја и анализатора подешава рад флотационих машина. Наиме, камере региструју брзину и величину мехурића који носе бакар, а систем одређује, у затвореном циклусу, дозу реагенаса, креча, ваздуха, нивоа пулпе у машини итд. Претходно му је задато колико, и на основу које промене, да утиче на процес.
Према речима управника флотације Саше Милића, најбитније за све јесте да систем ради стабилно, а то се огледа у временском искоришћењу млинских секција. Кад је преко 92 одсто онда се може рећи да млинови раде стабилно, а од почетка године оно је овде било и веће. – Временска искоришћења млинских секција су око 95 одсто, што је одличан резултат, а и искоришћења метала из руде већа су од планских 85 одсто – каже Милић. – Док не стигне тзв. филтер-преса, чија је куповина одобрена, највише труда мораћемо да улажемо у то да произведемо концентрат оптималне влаге за рад топионице. То је мање од 10 одсто како се не би заглављивала њена сита, пнеуматски транспорт итд. а преса је још важнија због тога да технологију флотирања не бисмо усмеравали ка производњи што сувљег, већ квалитетнијег концентрата и већим искоришћењима.
Ради бољег “хватања” племенитих метала почело је и коришћење новог реагенса. Процес се још увек снима, резултати се очекују ускоро, али би повећање од само два посто оправдало његову примену. Имајући све ово у виду, следећи корак флотера, по речима управника, биће да у сарадњи са копом полако подигну прераду руде са десет на пројектованих 10,6 милиона тона, што није велика разлика, а посебно да одрже стабилним рад погона у овим зимским условима.

Кривељска флотација је у јануару прерадила 840.000 тона руде са средњим садржајем бакра 0,263 одсто и произвела 1.812 тона бакра у концентрату са искоришћењем од 85,34 одсто. Топионици је предато близу 12.000 тона влажног концентрата. За 18 дана фебруара прерађено је близу 490.000 тона руде са оближњег копа, што је 94 одсто планираних количина, и топионици испоручено око 6.600 тона концентрата, с тим што је смањена његова влажност са јануарских 10,3 на 10,06 одсто, што је веома важно за несметан рад топионице.
Уз настојање да прераде све што им стигне транспортним тракама са копа, флотери су током јануара успели и да замене погонску групу на млину са шипкама друге секције. За 36 сати, колико је трајао застој, сервисирано је и све остало што је у вези са овим паром млинова као што су пумпе, трака, везе са флотацијским машинама, а у наредом периоду, највероватније у марту, очекује их исти такав посао на првој секцији. – Застој ће бити нешто дужи – каже управникјер ће се облагати плашт млина са шипкама и чело млина са куглама, а томе претходи доста послова, од бетонирања до брушења зупчаника. Након неопходних техничких захвата (замена цевовода, пресељење кондиционера на вишу коту итд), створени су услови за надвишење прве и средње бране јаловишта до (коначне) коте 393 и све више материјала пребацује се на средњу брану. У оквиру пројекта надвишења, којим треба да се добије време за довршетак тзв. нултог поља кривељског јаловишта, ускоро следе и радови на дренажном систему прве бране како би се уз помоћ новог дренажног система повећала њена стабилност.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…