Почетак Актуелно Рударство Кривељским флотерима јул био један од тежих месеци

Кривељским флотерима јул био један од тежих месеци

0 друго читање
0
0
1,054

Много мука, али висока искоршћења млинова

Иако по количини прерађене руде нису много испод плана, управник Саша Милић жали што је један од летњих месеци, када се иначе најбоље ради, „испуштен“ за боље домете, поготово на бакру у руди, односно у концентрату. Август ће сигурно бити бољи – поручује Милић
ФЛОТАЦИЈА „ВЕЛИКИ КРИВЕЉ“
. – Флотери су јула прерадили 825.500 тона руде, што је 92 одсто плана, односно не тако велики подбачај, али је управник Саша Милић незадовољан јер јуна, јула и августа рудари, а са њима и флотери, традиционално најбоље раде. Штета је, каже, што је један летњи месец “испуштен“ за бољи резулат, али у овако великим погонима није све предвидиво. Најпре не овако кишан месец који је „саплитао“ коп, а онда ни испадање важне опреме.
-Нисмо се баш прославили прошлог месеца – каже Милић. – Уз тешкоће које је имао коп, и флотација је имала своје проблеме. Прегорела су три мотора на траци од дробљења до флотације, па још један на другој важној траци и то је смањило капацитет дробљења који је ионако био мали због недостатка руде са копа. Осим што руда није била најповољнија за флотирање, крајем месеца поломило се и погонско вратило на терцијалној дробилици, за чију санацију су нам била потребна два дана.
Ипак, флотери су током јула произвели 11.700 тона влажног концентрата са 1.885 тона бакра у њему, што је 85 одсто плана. Као разлог управник наводи мањи улаз овог метала са рудом, али истиче: – Проблеми са дробилицом и мања испорука руде са копа обележиле су јул. Међутим, добро је што смо имали високо временско искоришћење млинских секција. Руда није била баш флотабилна тако да је искоришћење метала 84 одсто, што је нешто мање него прошлих месеци. У њој је било доста сумпора и алумината, што се одразило на концентрат. Био је влажнији него иначе. Пошто су се алуминати пребацили у концентрат, дошло је до проблема у његовом филтрирању, па смо све време покушавали да подесимо технологију флотирања да бисмо добили што сувљи. Због свега наведеног јул је био један од тежих месеци ове године, али изашли смо из тих проблема. Управо сервисирамо трећи пар млинова, а монтажом мотора оспособљавамо транспортни систем очекујући да и коп појача производњу.
Што се тиче јаловишта, експлоатација „поља 1“ иде по плану. Пумпна станица, тзв. ДОС, стабилно је радила, више од 60 одсто материјала ишло је на „брану 2“ где има више места и где је читавог месеца радило најмање 11 батерија циклона. У том пољу има места за одлагање јаловине још око годину дана до када мора да се заврши тзв. нулто поље да би се наставило даље.
Август ће сигурно бити бољи него јул – верује Милић. – Сада смо имали много мука, али је временско искоришћење млинских секција било високо – чак 96 одсто! Проблеми су почињали од копа, преко дробљења, па све до разних сектора овде у фотацији, али некако смо “преживели” и сада монтирамо пумпе за четврто пречишћавање. Августа нас чека и облагање млина са шипкама треће секције.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…