Почетак Пензионери Мајданпечки пензионери и инвалиди рада посетили нову флотацију

Мајданпечки пензионери и инвалиди рада посетили нову флотацију

5 друго читање
0
0
590

Нова опрема пред старим мајсторима

 

Пословодство РБМ-а пружило је заинтересованим пензионерима прилику да у свом некадашњем предузећу виде најмодернију опрему за припрему минералних сировина
Мајданпечки пензионери и инвалиди рада посетили нову флотацијуРБМ
. – Група од 70-ак чланова мајданпечког Удружења пензионера „Бакар“ и инвалиди рада посетили су 7. априла Флотацију Рудника бакра Мајданпек. Пензионери, међу којима је већина тај статус стекла радећи у мајданпечком руднику, али са којима су били и појединци који су готово читав живот проживели у граду под Старицом, а нису изблиза видели рудничка постројења, били су одушевљени посетом. Она их је, кажу, упркос томе што се много тога изменило набоље у односу на време када су они радили, уверила да је рударски хлеб, ипак “хлеб са девет кора”.
Пословодство РБМ-а је по лепом сунчаном времену са својим гостима, пензионерима, аутобусима стигло до Флотације. Ту су их дочекали руководиоци тог погона и повели у обилазак. У најмању руку, пензионери су били импресионирани. Са платформе су посматрали рад моћних секција, млинова који мељу руду и постројења која одвозе пулпу до нових флотационих машина.
Некада је рад у флотацији био много тежи, сада је све аутоматизовано. Нова технологија је стигла, први пут то видим, ново, усавршено, биће још боље вероватно, када се уходају мало. Мени је нова опрема непозната, аутоматика је ту, све сада иде преко компјутера. Ми смо некада сами дозирали све, а сада само притиснеш дугме и иде процес производње – каже Бранимир Давидовић, пензионер са 41 годином стажа у флотацијској производњи, и додаје: – Лепа је ово прилика за људе међу којима има и оних који 20 година нису били овде. Јер, догодиле су се велике промене, промене и за мене, у односу на период од пре пет година, до када сам радио у припреми минералних сировина.

Видно задовољни били су и други посетиоци флотације. – Пензију сам стекао у Руднику бакра Мајданпек као возач тешких возила на површинском копу и понекад сам, због потребе посла, “ФАП”-ом и другим возилима превозио неке материјале и до флотације. Овај доњи део погона у којем су смештене нове флотационе машине уопште не памтим, иако ми је отац радио у флотацији. Процес производње у погону не познајем, али, надам се да ће нова опрема олакшати рад младим колегама – презадовољан је био посетом руднику Мика Бирешић.
Ипак, посета је некако највише импресионирала пензионере који су деценијама живели у Мајданпеку, граду за који многи кажу да је град-рудник, а да у рудник нису крочили.
Овде су радили и мој отац, и мој деда, и прадеда тако да сам врло емотивно доживела ову посету и бескрајно сам захвална руднику, а директору РБМ-а сам рекла: “Молим Вас, трудите се да ови ваши људи имају што веће плате” – пуна утисака била је Данка Коцић, Мајданпечанка и пензионерка која није радила у РБМ-у, а посетила га је само једном, као гимназијалка. Она сматра да добре плате заслужено припадају људима који раде у тешким условима, а о њима се недовољно зна: – Када сам видела ове услове, где људи раде и како раде, уверила сам се да је стварно тешко. А дају нам бакар, дају овој земљи бакар. Сви ми живимо од овог рудника, чак и ми, пензионери – казала нам је Данка коју је ова посета ганула до суза.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Пензионери

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…