Почетак Актуелно Мајданпек Мајданпек већ 16 сати без струје

Мајданпек већ 16 сати без струје

8 друго читање
0
0
1,038

У РБМ-у мобилно стање 

 

Ложењем ватре на местима где је то могуће запослени у Руднику бакра Мајданпек покушавају да спрече смрзавање опреме и већу штету. – У сарадњи са ЕМС-ом Рударско-топионичарски басен Бор обезбедио помоћ за Мајданпечане у хлебу и води
МАЈДАНПЕК
. – После 16 сати без електричне енергије Мајданпек данас (2. децембра) не личи на себе: температура је јутрос минус један степен Целзијуса, са неколико центиметара снега, нема струје, воде и грејања, не функционише мобилна телефонија, а слабо раде и фиксни телефони… Све у свему, оваква ситуација не памти се у последње три деценије.
Проблеми су, да подсетимо, настали када је 1. децембра око 17 часова дошло до квара на далеководу 110 КW који напаја све три трафо-станице за снабдевање мајданпечке општине струјом. Снажно невреме, ледена киша и ветар, довели су до испадања оба вода. Прекид струје условио је и прекид производње, па су у Руднику бакра Мајданпек одмах реаговали:
Увели смо пуну приправност на свим радним местима и од запослених затражили пуну мобилност како бисмо спречили хаварије опреме и већу штету. Запослени су, на местима где је то било могуће, ложењем ватре покушавали да одрже неопходну температуру за функционисање опреме, посебно пумпи и у флотацији. Радници Заштите, уз подршку полиције, појачаним радом брину о безбедности – каже директор РБМ-а Бранислав Томић који је, као и већина руководилаца, на челу са генералним директором РТБ-а Бор Благојем Спасковским разговарао са радницима на терену и предузима мере за спречавање тежих последица.
У Мајданпеку се, углавном, живи у вишеспратницама и стамбеним зградама прикљученим на систем даљинског грејања, па је ситуација још сложенија. Школе и обданишта данас не раде, али службе од виталног значаја, Дом здравља и Болница, функционишу и у њима нема гужве.

Желимо да помогнемо, па смо у сарадњи са ЕМС-ом обезбедили већу количину воде и хлеба за људе у Мајданпеку – каже генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски.
Организовали смо наше људе да помоћ у хлебу и води стигне и до старих лица самачких домаћинстава и породица са малом децом у вишеспратницама којима је тешко да то набаве када лифтови не раде – каже Синиша Шујерановић из Синдиката рудара Србије.
У настојању да оспособимо функционисање мобилне телефоније, оператерима смо понудили агрегате за рад предајника како би бар комуникација била олакшана – каже директор РБМ-а Бранислав Томић.
Због тешког стања у Мајданпеку заказана је и седница Општинског штаба за ванредне ситуације.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…