Почетак Актуелно Мајданпек Мајска производња РБМ-а у ванредним околностима

Мајска производња РБМ-а у ванредним околностима

2 друго читање
0
0
938

Сачували и опрему и људе

 

Кише, бујице, клизиште на Северном ревиру, претња да вода продре у погоне, обележили рад у другој половини маја. – Захваљујући великом залагању запослених, коповски учинак у мају 73 одсто, на металу око 90, а коначан резултат на бакру само за десетак одсто мањи од планираног
Мајска производња  РБМ-а у ванредним околностимаРБМ
. – Производња Рудника бакра Мајданпек у првој половини маја била је у оквирима плана, а за читав месец, са коповским учинком од 73 одсто и око 90 одсто на металу, неупућенима не открива колико је труда, залагања и додатног ангажовања требало уложити у сваком сегменту производног процеса да би се у условима ванредне ситуације дошло до солидног резултата. Мајским учинком од 725 тона бакра у концентрату у РБМ-у су задовољни јер се у први мах мислило да ће подбачај бити и до 40 процената, а сведен је на десетак.
Мајска производња  РБМ-а у ванредним околностимаДо 13. маја производња је била задовољавајућа, а потом су уследиле ванредне околности због обилних падавина, па је дошло и до прекида у раду Флотације због огромне количине воде и појаве клизишта на радилишту Северни ревир – подсетио је на оно што се у РБМ-у догађало у време ванредне ситуације директор Бранислав Томић. – Истичем да смо великим залагањем свих запослених на линији бакра успели да добијемо тешку битку са временским неприликама и стабилизујемо производњу (не рачунајући проблем на брани Шашки поток). Захваљујући даноноћном ангажовању успели оно што је у оваквим приликама најважније: сачували смо и људе и опрему.
Мајска производња  РБМ-а у ванредним околностимаУ време поплаве све расположиве пумпе биле су ангажоване максимално и рационално, помоћна механизација је стварала заштитне бедеме, ојачавала насипе, правила канале за одвод површинских вода како не би продрле у постројења и тешко оштетиле опрему и механизацију. Адекватну реакцију тражила је и појава клизишта на Северном ревиру: – Ми смо одмах после престанка падавина формирали комисију која је пописала насталу штету и о томе уредно обавестили надлежну инспекцију Министарства рударства. Извештај да је клизиште услед велике количине падавина затворило доње коте поткрепили смо и фотографијама – истиче Томић.
У Руднику бакра Мајданпек задовољни су и петомесечним производним резултатима и очекују да се уклањање јаловине убрза активирањем транспортног система. То ће омогућити да се брже транспортују преостале количине јаловине са Андезитског прста. На Праурији је уклањање јаловине при крају, а на Плумбарији ће се интензивније радити када се са “Србија шумама” дође до решења које је, кажу, све ближе.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…