Почетак Актуелно Мајданпек Мартовска проиозводња РБМ-а у немилости закаснеле зиме

Мартовска проиозводња РБМ-а у немилости закаснеле зиме

0 друго читање
0
0
2,630
Мартовска проиозводња РБМ-а у немилости закаснеле зиме

Временске неприлике узеле данак

За 22 дана марта произведено 1.150 тона бакра у концентрату, као и одговарајуће количине сребра и злата, али је учинак на укупним ископинама једва половичан. – Највећи проблеми са „Фазом 1“, где невреме узрокује проблеме у раду одлагача, а њено „испадање“ значи слабији учинак на раскривци

Мартовска проиозводња РБМ-а у немилости закаснеле зимеРБМ. -Током читавог марта у Руднику бакра Мајданпек производња на површинском копу (руда и раскривка), а и у флотацији одвијала се у знаку директниих последица временских неприлика. Тронедељни мартовски резултати потврђују да су проблеми били изузетно велики, па је план укупних ископина тек половично остварен. Притом је руда остваривана са више од 85 одсто, а раскривка са тек нешто више од 38 процената. Добар садржај и солидно искоришћење омогућили су да се за 22 дана произведе више од 1.150 тона бакра у концентрату, што указује на могућност да се март, ипак, оконча са солидном производњом како бакра тако сребра и злата у концентрату.
Мартовска проиозводња РБМ-а у немилости закаснеле зимеТоком читавог марта били смо принуђени да готово свакодневно прво стабилизујемо производњу због изузетно јаког утицаја временских неприлика на дешавања у производњи – каже Бранислав Томић, први човек Рудника бакра Мајданпек. Притом наводи да су снежни наноси и јак ветар често заустављали одлагач на Ујевцу, а тако и „Фазу 1“ транспортног система, што се посебно одразило на раскривци: – Ми смо пуну пажњу посветили руди успевајући да добијемо битку са невременом, али смо били свесни да прве лепше дане морамо искористити за побољшање резултата на раскривању и надокнаду бар дела изгубљеног.
Мартовска проиозводња РБМ-а у немилости закаснеле зимеУслови за рад на површинском копу били су све време отежани због снега, кише, блата, али се уз изузетне напоре томе доскочило. – Успели смо да одржимо производњу, иако смо имали пуно проблема са одлагачем, пошто су га сметови затрпавали, а ветар померао. Путеви су нам такође задавали главобоље, јер су конфигурација терена и обилне падавине, као и сам састав материјала за насипавање, утицали да ту немамо потребан квалитет и стабилност.
Када су у питању рударске саобраћајнице, у другој половини марта интензивирано је њихово одржавање и санација: – Свакодневно интервенишемо у складу са могућностима расположиве помоћне механизације и материјала за насипавање, а ојачавамо и одређене деонице и тачке на путевима дуж радилишта. Побољшањем временских прилика помоћна механизација ће нам дуже бити на располагању, па ће се то одразити и на квалитет путева, мада смо већ направили видљиве помаке на том плану – додаје Горан Репеџић, главни пословођа производње.
Мартовска проиозводња РБМ-а у немилости закаснеле зимеИ у флотацији је последњих дана пуно посла. Уз производњу, која је у првом плану, брине се и о одржавању бројних разуђених и удаљених постројења: – Као и претходних месеци успевамо у ономе што нам је први задатак, да уз солидан квалитет и добро искоришћење прерадимо сву руду која нам стигне са површинског копа. Ради пет секција, функционише цела линија, а повремени проблеми најчешће су последица временских неприлика – каже управница Јелена Ђурић.
Иако знатно испод планских захтева, мартовска производња у Руднику бакра Мајданпек неће умањити позитиван тренд раста производње у овој години. А, да се надокнади изгубљено, заједнички је задатак свих запослених, што би требало да се покаже већ наредних месеци.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…