Почетак Екологија Металурзи добили програм за електронско извештавање о животној средини

Металурзи добили програм за електронско извештавање о животној средини

2 друго читање
0
0
1,038

„Зелено рачуноводство“ и у ТИР-у

 

У оквиру пројекта „Успостављање Центра за управљање животном средином у Србији“, ТИР је једна од десет домаћих фирми које су бесплатно добиле софтверски „пакет“, обуку кадрова и друге пратеће услуге за примену новог система вођења евиденције и извештавања у области животне средине. – М. Поповић: За нас, такође, веома важна чињеница јесте да се овај програм уводи у све области у производњи, што подразумева потпуну контролу свих процеса и благовремени извештај о загађењу са свим подацима

Металурзи добили програм за електронско извештавање о животној срединиТИР. – Топионица и рафинација бакра једна је од десет фирми у Србији (УС Стеел Смедерево, РБ Колубара, Соја Протеин, Агро Продукт Шинковић, Железнице Србије, Тигар Пирот, ХИП – Петрохемија, Београдске електране, Делта Аграр) које су бесплатно добиле софтверски „пакет“, обуку кадрова и друге пратеће услуге за примену новог система вођења евиденције и извештавања у области животне средине. Ово је део пројекта „Успостављање Центра за управљање животном средином (ЕМЦ) у Србији“ који већим делом (70 процената) финансира Влада Краљевине Норвешке. Агенција за заштиту животне средине Републике Србије активно учествује у реализацији пројекта, како би помогла српским компанијама у области одрживог развоја. Пројекат треба да допринесе смањењу загађења и обезбеђењу бољих капацитета за управљање животном средином, уз одржавање трошкова производње и еколошких инвестиција у економски прихватљивим границама.
Милана ПоповићЦентар је конципиран тако да пружа услуге (као што је, на пример, „зелено рачуноводство“) предузећима која имају постројења или обављају активности које могу негативно утицати на здравље људи и животну средину. Зато можемо рећи да Центар представља пружену руку индустрији, како бисмо заједнички премостили изазове у управљању животном средином. Наше предузеће је изабрано међу првих десет која ће имати предности (мањи трошкови, инсталација, консултантске и друге пратеће услуге), док ће остали морати да плате софтвер, обуку и касније сва извештавања (досад су уговор са Агенцијом потписале РБ Колубара и Железара Смедерево, а ТИР ће то учинити током пројектног периода, односно до маја наредне године) – каже Милана Поповић, помоћник директора ТИР-а за екологију.
Наша саговорница подсећа да је, због увођења нових прописа у области животне средине ради усклађивања са уредбама Европске уније (све земље чланице ЕУ имају обавезу да извештавају у електронској форми), било неопходно да се и у Србији промени начин извештавања. – Пошто су стандарди за контролу процеса емисије загађујућих супстанци иначе високи, овај систем се уводи управо да би се „подигли“ на тај ниво. Систем поштује националне прописе, али и најбоље праксе и прописе ЕУ везане за извештавање о животној средини. За нас, такође, веома важна чињеница јесте да се овај програм уводи у све области у производњи, што подразумева потпуну контролу свих процеса и благовремени извештај о загађењу са свим подацима. А, досад смо све то радили ручно – наглашава Поповићева.
Наша саговорница на крају додаје да и домаћа законска регулатива планира прелазак на извештавање о животној средини у електронској форми, тако да ће примена овог софтвера ТИР-у само олакшати и убрзати прослеђивање података Националном регистру извора загађења Агенције за ЗЖС.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Екологија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…