Почетак Актуелно Металургија Металурзи задовољни и новембарским производним резултатима

Металурзи задовољни и новембарским производним резултатима

4 друго читање
0
0
893

Стабилан рад линије бакра

Прошломесечни биланс – 4.016 тона анода, 3.494 тоне катода, 10.000 тона киселине, 600 тона дипформинг жице. – Б. Тодоровић: Упркос великој преради, није дошло и до веће продукције анода због смањеног садржаја бакра у концентрату у односу на октобар. – Фабрика сумпорне киселине и Транспорт ТИР-а добили сертификат за примену система квалитета по стандардима серије ISO 9001

ТИР. – Топионица је у новембру примила 24.857 тона влажног концентрата, са 3.454 тоне „црвеног“ метала у њему, што је највеће месечно остварење од почетка године. Највише сировине стигло је из рудника „Церово“ и „Велики Кривељ“ (2.124 тоне бакра у концентрату), затим из Бора (721 тона) и из Рудника бакра Мајданпек (602 тоне). Прерађено је 25.363 тоне шарже (просечно 845 дневно). Иначе, Топионица је за 11 месеци укупно примила 216.794 тоне влажног концентрата са 31.268 тона метала.
Металурзи задовољни и новембарским производним резултатимаТопионица је прошлог месеца радила добро. У прилог ове тврдње говори податак да је забележила временско искоришћење од 97 процената и искоришћење на металу од 94 одсто, што се уклапа у план којим је предвиђено да годишње искоришћење на металу буде око 93%. Произведено је 4.016 тона анода. Упркос великој преради, није дошло и до веће продукције због смањеног садржаја бакра у концентрату. Наиме, просечни садржај „црвеног“ метала у примљеним концентратима у новембру се кретао око 15%, за разлику од октобарских 16,50% – казао је Бобан Тодоровић, директор ТИР-а.
Топионица је у овај месец „ушла“ са 7.500 тона шарже, односно 951 тоном бакра у њој. Ради припреме за зимски период, од четвртог до седмог децембра десио се планирани застој током којег је повећана поузданост и сигурност агрегата (санација бренера и држача примарних циклона на реактору, чишћење наслага у апдејку котла, замена шибера котла и горионика на челу пламене пећи, као и тестирање котла). Половином овог месеца почео је и делимичан ремонт конвертора број један.
Металурзи задовољни и новембарским производним резултатимаМеталурзи задовољни и новембарским производним резултатимаИ Фабрика сумпорне киселине је, по оцени Тодоровића, радила добро и произвела скоро 10.000 тона монохидрата (327 тона дневно), док се ове године очекује биланс од преко 90.000 тона. На залихама ових дана има око 5.500 тона овог производа. Ради одржавања добрих показатеља рада фабрике, обављено је „просејавање“ катализатора у првој етажи, као и санација хале етаже. Електролиза је радила са 352 ћелије и продуковала 3.494 тоне катодног бакра (116 дневно).
ФБЖ је дала 600 тона дипформинг жице (9.500 од почетка године). Продужен је уговор са „Јуром“ којим је предвиђена месечна испорука 300 тона жице пречника осам милиметара. Овде очекују и скори завршетак физибилити студије за набавку нових развојних машина (ап-каст технологија).
У Енергани и Транспорту ТИР-а су се на време припремили за зимски период, тако да су котлови пет, шест и седам исправни за рад, док на залихама има око 4.000 тона угља. Транспорт ТИР-а је превезао сву количину материјала (80.000 тона шљаке и сав концентрат из домаћих рудника). Највећи проблем у овом погону представља дотрајала опрема – његова „главна снага“ су камиони из 1995. године. Пошто су благовремено додати адитиви и замењени системи на камионима, очекује се и мање проблема у раду, упркос временским (не)приликама које су задесиле Бор и целу Србију.
Оно на шта су посебно поносни, како рече директор, јесте што су прошлог месеца Фабрика сумпорне киселине и Транспорт ТИР-а добили сертификат за примену система квалитета по стандардима серије ИСО 9001. Једини металуршки погон који још није сертификован јесте Енергана за коју је то планирано у марту идуће године. Водомер произведен у Преради метала, који је недавно добио акредитацију, сада може да се купи у малопродајним објектима. Реч је, додаје Тодоровић, о одличном производу бољег квалитета и дужег гарантног рока од сличних који могу да се нађу на тржишту.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…