Почетак Актуелно Металурзима у реконструисаној топионици помаже робот

Металурзима у реконструисаној топионици помаже робот

0 друго читање
0
0
570

Небојша Стојмировић: Мој “партнер” и ја


Роботи су толико прецизни да свака анода непогрешиво долази на своје место. Задивљујуће је све то! Довољно је да оператер на почетку ливења подеси параметре и робот ће испунити све захтеве који су кроз те парамтере дати, каже технолог у погону рафинације анодног бакра

ТИР. – Технолог Небојша Стојмировић је после пуних 35 година рада у погону рафинације анодног бакра коначно дочекао да га неко у бројним пословима одмени. Помоћ му је стигла са роботизацијом, коју је металуршким постројењима донео пројекат реконструкције Топионице и рафинације. Руку му је сада “пружио” робот, а како та помоћ изгледа у пракси Небојша нам је испричао у соби за ливење бакарних плоча, одакле он има комплетан увид у рад свих агрегата и уређаја на ливном постројењу.

Постоје два система за ливење, анодна пећ коју опслужују две ливне машине, и два робота који су брзином и начином рада оставили веома јак утисак на све нас. Нова технологија је врло интересантна, јер су њоме осавремењени неки металуршки поступци и “операције”, па то и свима нама даје задатак да јој у будућности посветимо више пажње и да начин размишљања усмеримо ка модернизацији опреме. Тренутак када су на ливним машинама уграђени роботи био је за све нас сигнал да смо раскрстили са прошлошћу – каже Стојмировић.

Рад робота је, додаје, оно што је свима привукло највећу пажњу. – Он је ту да сада дословце испуни све наше и захтеве процеса. Циљ је да се у што краћем року обави изливање анодног бакра, али је поред брзине битан и квалитет. Квантитет и квалитет морају да иду заједно. У старој рафинацији смо, на пример, имали две производне линије, и на првој није било хидраулике, пнеуматике и аутоматике. Линија број 2 модернизована је након 2015, када је инсталирана нова флеш-пећ и тада је инвестирано у ливне машине и демолере који су у то доба показали завидан рад. Међутим, како је време одмицало, доста тога почело је да смета. Аутоматски прекидачи почели су да отказују један за другим и то је успоравало ливење, а дешавало се да због тога и прекинемо процес.

Поред брзине, којом роботи данас завршавају посао, Стојмировић наглашава и њихову тачност. – Они су толико прецизни да свака анода непогрешиво долази на своје место. Задивљујуће је све то! Довољно је да оператер на почетку ливења подеси параметре и робот ће испунити све захтеве који су кроз те парамтере дати. Раније се дешавало да имамо интервенције у току ливења, јер се дешавало да демолер дође изнад позиције за вађење анода а да буде искривљен, па смо морали ручно да га враћамо у првобитан положај да би ливење било квалитетно.

Небојша Стојмировић има задатак да, пре него што почне ливење, најпре организује раднике. – Тимски рад мора да дође до изражаја, овде појединац не значи ништа. Робот је ту да уради свој део посла, поуздан ми је партнер, али су људи ипак – људи. Они су најистакнутији у сваком послу, па и у овом. Уосталом, људи управљају и роботом – закључује Небојша.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Отворена изложба фотографија “Зелени хоризонти: Уметност одрживог рударства у Србија Зиђин Копер”

Јавности представљени најзначајнији еколошки пројекти у Бору и Мајданпеку Иако је посао у …