Почетак Актуелно Министар Кнежевић:  РТБ је озбиљна компанија, са озбиљним потенцијалима

Министар Кнежевић:  РТБ је озбиљна компанија, са озбиљним потенцијалима

6 друго читање
0
0
822

„Бор“ може да буде добра аквизиција, интересовање је велико

 

Нису само кинески инвеститори заинтересовани за РТБ, већ и амерички и канадски. Имамо више инвеститора са којима разговарамо, међутим неозбиљно је и од њих и од нас да већ излазимо са неким решењима јер прво мора да се уради дијагностика тог предузећа, рекао је министар привреде Горан Кнежевић на Копаоник бизнис форуму
КОПАОНИК
. – То да Влада Србије разговара са кинеским инвеститорима о РТБ-у Бор јесте вест ових дана, међутим није реч само о кинеским инвеститорима. Сви су веома заинтересовани за „Бор“ – и кинески, и амерички, и канадски инвеститори. Дакле, са више њих разговарамо, али је неозбиљно и од њих и од нас да већ излазимо са неким решењима јер прво мора да се уради дијагностика тог предузећа: и технолошка, и организациона, и економска да би се тек онда, на крају, направио прави модел приватизације који је потребан РТБ-у Бор.
Ово је, поред осталог, изјавио министар привреде Горан Кнежевић на Копаоник бизнис форуму (7. марта) говорећи о структурним реформама које Србија има намеру да спроведе у јавном и државном сектору. Истакавши да јавна и државна предузећа јесу проблем, али да постоји напредак у том сектору, Кнежевић је рекао да се та предузећа не могу посматрати само са економског аспекта, пошто она представљају и политички, и социјални, и демографски проблем.
Имамо више проблема у економији, а РТБ Бор је само један од њих. У претходних неколико година постигли смо одређене резултате, међутим то није довољно. Оно што је веома важно рећи у овом тренутку јесте то да по први пут, а дуго сам у политици да то знам, постоје политичка стабилност и воља да се ти проблеми реше. До сада је било крени-стани, а овога пута имамо јасне смернице и јасну агенду како да разрешавамо те проблеме. Када је реч о државном предузећу, РТБ-у Бор, тамо имамо проблеме, али се полако решавају. Од једанаестог месеца прошле године РТБ Бор је у УППР-у и он тренутно, због добре цене бакра на светском тржишту, може да измирује све своје обавезе и сада ради добро. Међутим, то нам није довољно. Хоћемо да нађемо стратешког партнера јер су нам потребне инвестиције, потребне су нам нова технологија, нова знања, нова организација и ми ћемо, одмах након ангажовања професионалног менаџмента за који је расписан јавни конкурс, расписати и јавни позив за приватизацију РТБ-а Бор – рекао је министар Кнежевић.
Подсећајући на то да је РТБ-у Бор, који се од новембра прошле године налази у УППР-у, отписано око милијарду евра старих дугова, а да ће остатак, уз 12 месеци почека, бити отплаћен у наредних седам година, Кнежевић је нагласио да ће борска компанија, са пословањем какво има данас, моћи редовно да сервисира све своје обавезе.
РТБ Бор је озбиљна компанија, са озбиљним потенцијалима који нису били довољно активирани. Очекујемо да са новим тржишним условима то буде стабилно предузеће. „Бор“ може да буде добра аквизиција и разговарамо са неколико кинеских, америчких и канадских фирми – закључио је министар привреде.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …