Почетак Актуелно Министар рударства и енергетике ексклузивно за „Колектив“:

Министар рударства и енергетике ексклузивно за „Колектив“:

7 друго читање
0
0
1,055

Држави заштитни пакет у РТБ-у Бор

 

Александар Антић: Компанија која буде спремна да докапитализује РТБ са 300 до 330 милиона долара, а да се тај новац искористи искључиво за инвестиције, биће врло атрактиван потенцијални стратешки партнер. Врло пажљиво нијансирамо развојне циљеве и покушавамо да успоставимо правила игре на такав начин да, у утакмици за стратешког партнера, добијемо „играча“ који ће делити нашу визију будућег развоја „Бора“. Не знам какве ће нам опције донети процес избора стратешког партнера, али знам да ће држава, без икакве сумње, задржати заштитни пакет који не мора нужно да буде већински. Нећемо да журимо и немамо рокове, него циљ који смо сами поставили, а рачунам да ћемо до маја-јуна дефинисати референце тендера и онда објавити процедуру за стратешко партнерство за РТБ, ексклузивно за „Колектив“ каже министар рударства и енергетике
РТБ
. – Код избора стратешког партнера за РТБ Бор морамо бити мудри. Треба да донесемо најбоље одлуке у интересу целе државе и зато врло пажљиво и прецизно водимо све процесе који су везани за даље кораке у том избору – каже у ексклузивном разговору за „Колектив“ министар рударства и енергетике у Влади Србије Александар Антић.
Подвлачећи да није реч ни о каквом пролонгирању објављивања тендера за стратешко партнерство јер, како каже, „не постоје рокови које неко диктира“, министар наводи да ће пажљивим нијансирањем развојних циљева покушати да се успоставе правила игре на такав начин да се, у утакмици за стратешког партнера, добије „играч“ који ће са Владом Србије делити визију будућег развоја „Бора“. – Реч је о значајним инвестицијама у нове руднике, о повећању производње бакра из сопствених сировина на 80 хиљада тона годишње и одржавању постојеће запослености. Да би се све то озбиљно и темељно припремило, потребно нам је за нијансу више времена. Нећемо да журимо и немамо рокове, него циљ који смо сами поставили, а рачунам да ћемо до маја-јуна дефинисати референце тендера и онда објавити процедуру за стратешко партнерство за РТБ. Лично верујем да ћемо добити атрактивне понуде и да ћемо бити на слатким мукама приликом избора – каже Антић.
Интересовање за стратешко партнерство са РТБ-ом Бор до сада су показале компаније из Кине, Русије и Канаде, али министар Антић не искључује могућност још неких озбиљних компанија које још увек нису „декларисале своја интересовања“.
Преамбициозно би било да у овој фази процедуре исказујем симпатије према било којој компанији, али очекујем да ћемо имати најмање неколико врло добрих и референтних понуда које ћемо моћи да разматрамо и оценимо да ли нека одговара нашим интересима и циљевима. Она компанија која буде спремна да докапитализује РТБ са 300 до 330 милиона долара, а да се тај новац искористи искључиво за инвестиције, биће врло атрактиван потенцијални стратешки партнер. Не знам какве ће нам опције донети процес око избора, али знам да ће држава, без икакве сумње, задржати заштитни пакет у смислу гаранција везаних за начин експлоатације, екологију и остале сегменте који су важни за државу. То може да буде и већински пакет, али не нужно пошто такав заштитни механизам може да се дефинише и на други начин – открива министар рударства.
Притом Антић напомиње да ће се Влада Србије руководити најбољом праксом на основу сличних примера из држава где послују озбиљне рударске компаније. – Да ли су то канадски или нордијски модели, видећемо. Суштина је да људи у Бору могу да буду мирни. Влада Србије неће да заради ни динар, јер није идеја да се од тог посла заради неки новац за буџет – не. Идеја је да направимо најбољи пакет који ће упумпати средства за инвестиције у РТБ, како би се тамо обезбедила дугорочна стабилност и да људи на размишљају о сигурности свог посла – каже Антић.

„Митилинеос“ ће бити намирен из републичког буџета
Историјски дуг РТБ-а према „Митилинеосу“ биће исплаћен до краја ове године, а у преговорима са Грцима је, како каже министар Антић, договорено да се зауставе камате на основу арбитражне пресуде и дуг отплати на четири рате, при чему ће највећа рата бити у децембру 2018. Споразумом је предвиђено и да се сви преостали међусобни тужбени захтеви повуку, попут оног који је против РТБ-а поднет суду у Атини. – Дуг није 40 милиона евра, како су то пренели медији, већ између 32 и 33 милиона, пошто је реч о дугу у доларима. Он ће бити исплаћен из буџета Републике Србије и њиме нећемо оптерећивати РТБ који, због спровођења УППР-а и свега осталог што је у току, није у могућности да то сервисира, казао је Антић.
Министар је изузетно задовољан чињеницом да РТБ данас одлично ради и као систем добро функционише. – То, просто, морам да истакнем у први план, али и да кажем да је то резултат више фактора. Пре свега, мислим да је у унутрашњој организацији, са становишта економичности производње и оперативних трошкова, учињен значајан искорак. Наравно, ту је и нова топионица и успостављање њеног рада по свим технолошким параметрима, а допринос свему томе дале су и флотације и нова опрема која је набављена за Мајданпек. И, то је само један сегмент. Други је УППР, који је РТБ-у Бор омогућио да „продише“ и да може да планира своје обавезе и трошкове, као и рефинансирање старих историјских дугова. Трећа ствар која је утицала на пословање „Бора“ јесте релативно добра цена бакра. Када тој стабилизацији компаније додамо кључне елементе који се дешавају на нивоу државе – у потпуности стабилизоване јавне финансије, скок Србије на Дуинг бизнис листи Светске банке, повећан међународни углед земље – јасно је да имамо добру климу за инвестиције и зашто је изражено интересовање рударских компанија да са Владом Србије и РТБ-ом Бор направе стратешко партнерство – истиче Александар Антић.
Антић додаје и да Влада Србије не може довека да буде инвеститор у свим сегментима живота у Србији, те да се зато тражи стратешки партнер за борску компанију, којој су због дуге апстиненције улагања у рударску производњу потребна велика улагања. – Морамо да обезбедимо довољно руде да бисмо „нахранили“ модерну и озбиљну топионицу, а то изискује више стотина милиона долара потребних за одржавање постојеће производње у Кривељу и Мајданпеку, али пре свега за отварање новог рудника „Церово“ – наводи министар.
Изградња новог колектора почиње ове године
Министар рударства и енергетике истиче да је чисто небо над Бором најбољи показатељ колико је Влада Србије озбиљна у намери да екологији посвети дужну пажњу и определи је за један од најзначајнијих сегмената у њеном раду. Због лошег стања постојећег колектора у РТБ-у Бор, за изградњу новог обезбедила је и 1,1 милијарду динара. – У буџету смо, на позицији Министарства рударства, определили по 500 милиона динара у овој и следећој години за изградњу новог колектора. Налазимо се у фази редефинисања пројектне документације и припреме свега што ће претходити реализацији тог посла. Тендер ћемо спровести ове године, одабрати извођача и почети пројекат, односно изградњу. Изабраћамо најповољнијег понуђача који ће моћи да реши потенцијално опасан проблем, али нема потребе да с тим плашимо људе – рекао је Антић.
Радна група Владе Србије, задужена за РТБ, којом он председава, управо анализира могућности набавке одређене опреме која је дефинисана техничким, технолошким и производним потребама борске компаније и њеног ефекта на пословање у овој години. – Балансирамо вредност и ефекте те опреме и како ће се све то одразити на процес избора стратешког партнера. Штедљива смо Влада и водимо рачуна о сваком динару. Када томе додамо и чињеницу да председник Вучић воли да све то исконтролише на крају дана, те наше математике, јасно је да је озбиљна анализа у питању. Сваки динар који се да из буџета мора да буде апсолутно оправдан и трипут прочешљан. Али, верујем да ће радна група врло брзо донети одлуку која, по мени, делује реално јер ми се чини да би ефекти инвестиције и набавка опреме коју је пословодство дефинисало, врло брзо дали добре резултате у производњи, обашка што је и цена бакра сада заиста добра – закључује министар Александар Антић.
Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Градској „Топлани“ без накнаде уступљени опрема и постројења у старој Енергани

Србија Зиђин Копер помаже грејну сезону у Бору Пошто је процес производње енергије у градс…