Почетак Актуелно Министарка рударства у посети руднику и топионици Зиђин Мајнинг Групе у Шангхангу

Министарка рударства у посети руднику и топионици Зиђин Мајнинг Групе у Шангхангу

0 друго читање
0
0
435

Ђедовић: Србија је Зиђину врло важан стратешки партнер

Приликом посете топионици и руднику “Зиђиншан” у Шангхангу, министарка рударства и енерегитке истакла задовољство што стратешки партнер у Србију преноси зелене технологије које примењује у Кини. – Примећује се много травнатих површина и рекултивисаних терена, а домаћини су нам рекли да то планирају да ураде и у Србији. Видели смо соларне електране и задовољни смо тиме што своју технологију преносе код нас и што изградњом соларне електране у Бору желе да заокруже процес одрживости рудника. У суштини, читав технолошки процес је овде изузетно добро развијен, казала Дубравка Ђедовић. – У протекле четири године Зиђинова инвестиција у Србији показала се као успешна, јер се након нашег доласка много тога у Бору променило – чистији су ваздух и вода, а житељи су осетили и друге бенефите и срећни су због бољег животног окружења, рекао генерални директор Србија Зиђин Копер и најавио да компанија у наредне четири године планира да удвостручи производњу бакра

ШАНГХАНГ. – Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић посетила је (10. септембра) топионицу и рудник “Зиђиншан” у Шангхангу, у власништву Зиђин Мајнинг Групе.

Истакла је да је Србија важан стратешки партнер Зиђина, о чему говоре и меморандуми вредни четири милијарде долара, потписани дан раније на Српском инвестиционом форуму у Сјамену.

Површински коп који смо имали прилику да видимо проглашен је у Кини за први зелени рудник. Примећује се много травнатих површина и рекултивисаних терена, а домаћини су нам рекли да то планирају да ураде и у Србији. Видели смо соларне електране и задовољни смо тиме што своју технологију преносе код нас и што изградњом соларне електране у Бору желе да заокруже процес одрживости рудника. У суштини, читав технолошки процес је овде изузетно добро развијен – казала је министарка, која је са званичницима Зиђин Мајнинг Групе потом посадила дрво пријатељства.

“Зиђиншан” је тек један од 23 рудника у власништву Зиђин Мајнинг Групе, која је шеста у свету по производњи бакра, а у Кини је он препознат као зелени рудник у којем постоји свеобухватно искоришћење минералних сировина. Циљ “Зиђиншана” је циркуларна економија, без отпада и неутралисање емисије угљен-диоксида до 2050. године. Инвестиције Зиђин Мајнинг Групе у инфраструктуру за заштиту животне средине чине 20 одсто укупних улагања у овај рудник. Истовремено, основан је и Р&Д центар за унапређење технологија, који има 117 патената.

Величина рудника је веома импресивна и могу да кажем да много личи на оно што ми имамо у Бору, тако да види се да су имали добар модел. Рудник постоји 30 година, запошљава четири хиљаде радника и производи око 86.000 тона бакра. Ми ћемо од наредне године у Бору производити 180.000 тона бакра или двапут више, што говори о потенцијалу који Србија и наши рудници имају – истакла је Ђедовић Хандановић.

Министарка је након разгледања рудника посетила и топионицу у Шангхангу, у којој се годишње произведе 400.000 тона катодног бакра.

Видела сам да имају постројење за пречишћавање воде. Оно је завршено и у Бору, као и нова топионица, али и постројење за одсумпоравање. Гледано из технолошког угла, ми смо са тим постројењима и гасном станицом затворили циклус у борској топионици, а изградњом нове соларне електране биће у знатној мери оптимизован и смањен и удео фосилних горива у производњи. То је и циљ, имајући у виду велику потрошњу коју рудник има. Рекли су нам да су соларну електрану овде сами пројектовали и изградили, као и да у оквиру групе имају и продукцију соларних панела. Дакле, све на једном месту у компанији која је у стању да и у Србији изгради све оно што је потребно за енергетску стабилност земље и да у производњи користи зелену енегију. Србија је веома важан партнер Зиђин Мајнинг Групи и апсолутно смо задовољни што своју технологију преносе код нас. Надамо се да ће се она и даље унапређивати – поручила је министарка рударства и енергетике.

Генерални директор Србија Зиђин Копер Ћу Гуоџу је у изјави медијима казао да је компанија у протекле четири године пословала успешно и да се након доласка Зиђина у Бор много улагало у заштиту животне средине.

Стратешко партнерство између Србије и Кине је веома плодоносно, па се надам да ће тако остати и убудуће. У протекле четири године Зиђинова инвестиција у Србији показала се као успешна, јер се након нашег доласка много тога у Бору променило – чистији су ваздух и вода, а житељи су осетили и друге бенефите и срећни су због бољег животног окружења – казао је Ћу Гуоџу и најавио да Србија Зиђин Копер у наредне четири године планира да удвостручи производњу бакра.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Зиђин у сусрет Дану рудара Србије поново организовао ликовну колонију

Почео “Зиђин Арт 2024” Србија Зиђин Копер и Србија Зиђин Мајнинг настоје да промовишу екон…