Почетак Посете Министарка заштите животне средине у посети Бору и компанији Serbia Zijin Copper

Министарка заштите животне средине у посети Бору и компанији Serbia Zijin Copper

13 друго читање
0
0
1,393

„Постројење за одсумпоравање је резултат тесне сарадње Министарства и Zijina“

Ирена Вујовић: Квалитет ваздуха у Бору је вишедеценијски проблем, али Министарство и Zijin од почетка раде заједно како би аерозагађење било потпуно елиминисано. Велики корак ка том заједничком циљу јесте постројење за сакупљање и одсумпоравање димних гасова које је кинеска компанија изградила. – Од када је Zijin преузео руковођење, у побољшање стања животне средине и екологије уложено је укупно 142 милиона евра, што је 70 милиона евра више од суме договорене споразумом о стратешкој сарадњи. Само у систем одсумпоравања инвестирано 30 милиона евра, изјавио генерални директор Đen Siming
СЗЦ
. – Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић разгледала је данас ново постројење за одсумпоравање, које је у оквиру Фабрике сумпорне киселине изградила Serbia Zijin Copper, и поручила да је реализацијом ове и осталих инвестиција у области екологије аерозагађење у Бору знатно мање.
Квалитет ваздуха у Бору је вишедеценијски проблем, али министарство и Zijin од почетка раде заједно како би аерозагађење било потпуно елиминисано. Велики корак ка том заједничком циљу јесте постројење за сакупљање и одсумпоравање димних гасова које је кинеска компанија изградила. Захваљујући овом постројењу квалитет ваздуха у Бору је побољшан, а томе у прилог говоре и упоредни подаци са мерних станица из августа прошле и августа ове године. Трудићемо се да заједно решимо све проблеме у што краћем року, а треба реализовати још много пројеката. Сигурно је да ће се до тада догађати кризне ситуације, са прекорачењима емисије од сат или два, али не треба заборавити ни чињеницу да је 2011. ваздух у Бору био прекомерно загађен чак 160 дана – рекла је Ирена Вујовић.
Генерални директор Serbia Zijin Copper Đen Siming је, рекавши да компанија послује у складу са концептом „бистре воде и зелене планине важније су од сребра и злата“, истакао напоран рад у области екологије и заштите животне средине и у топионици и у рудницима.
Познато је да је претходни РТБ пословао са старом опремом и да смо због тога наследили бројне историјске проблеме. Од када је Zijin преузео руковођење, у побољшање стања животне средине и екологије уложено је укупно 142 милиона евра, што је 70 милиона евра више од суме договорене споразумом о стратешкој сарадњи. Само у систем одсумпоравања инвестирано је 30 милиона евра – казао је генерални директор и подвукао да ће се улагања у области заштите животне средине и екологије наставити.
Након што до краја ове године изградимо нове конверотре и анодне пећи и до фебруара 2022. године их пустимо у рад, проблем емисије димних гасова биће трајно решен, а прекорачења граничних вредности неће бити ни минут. У току је и збрињавање отпадних вода у Јами, Мајданпеку и Топионици, а ту је и језеро Робуле. Такође, самоиницијативно смо Министарству предложили да изградимо аутоматизовани систем за праћење квалитета воде у Мајданпеку, за реку Пек, као и у Кривељу, за истоимену реку. Све су то показатељи да компанија вредно и одговорно ради у области заштите животне средине. Због тога ћу своје излагање завршити кинеском изреком „Време ће показати све“ – рекао је Đen Siming.
Саветник за економију и трговину у амбасади Кине у Београду Liu Kai поздравио је напоре Владе Србије у области заштите животне средине и истакао да и кинеска власт има истоветну политику. Оценио је притом да очување животне средине истовремено значи очување производне снаге једне државе.
Градоначелник Бора Александар Миликић истакао је да је захваљујући Zijinu Бор постао велико градилиште, да запослени имају просечне плате око 100 хиљада динара и да је градски буџет скоро двапут већи него 2018. године.
Омогућите новинарима да чешће долазе овде као би Србија могла да види велико градилиште у Бору. Мислим да људи нису свесни шта се све овде ради и гради, а сматрам да то треба да се зна. Ствари се мењају на боље и не може све преко ноћи, па верујем да ће до августа следеће године Бор постати град у којем ће екологија имати примат – казао је Миликић.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Посете

Оставите одговор

Погледајте и

Редовно одржавање опреме кључ за боље еколошке ефекте и већу ефикасност борске топионице

Десетодневна контрола рада металуршких агрегата У оквиру застоја још једном су прегледана …