Почетак Безбедност и заштита Младић настрадао приликом крађе бакарног кабла у кривељској флотацији

Младић настрадао приликом крађе бакарног кабла у кривељској флотацији

2 друго читање
1
0
674

Спржила га струја

 

У покушају да се домогне енергетског бакарног кабла који напаја моторе у кривељској флотацији настрадао двадесетчетворогодишњи Емран А. – Беживотно тело младића пронашли радници „Заштите“ и случај пријавили полицији. – Емрану А. друштво су правили Драган М. (1986.), Емран Р. (1989.) и Аладин Ц. (1989.) и њима је одређено полицијско задржавање од 48 сати због основане сумње да су починили кривично дело тешка крађа у покушају, саопштила је ПУ Бор
Младић настрадао приликом крађе бакарног кабла у кривељској флотацијиФЛОТАЦИЈА „ВЕЛИКИ КРИВЕЉ“
. – Синоћ око 23 сата, између две смене, двадесетчетворогодишњи Емран А. ушао је у подрум кривељске флотације да украде кабл којим се струја допрема до млинова за дробљење руде. Није био сам, друштво су му правили Драган М. (1986.), Емран Р. (1989.) и Аладин Ц. (1989.). Несрећни младић се највероватније ухватио за огољени део кабла, па га је ударила струја под напоном од 700 волти и убила га на лицу места. Његово беживотно тело пронашли су радници „Заштите“ и случај одмах пријавили полицији.
Младић настрадао приликом крађе бакарног кабла у кривељској флотацијиНе знам ни сам колико пута смо досад апеловали и упозоравали надлежне органе и институције да се више не поставља питање да ли ће неко настрадати у оваквим и сличним крађама, већ када ће се то заиста и десити. И ето, десила се трагедија, живот је изгубио млад човек. Зато је неизоставно потребно да се прописи око набавке, дистрибуције и откупа секундарних сировина усагласе са потребама привреде. Младић настрадао приликом крађе бакарног кабла у кривељској флотацијиПозивамо још једном све оне који имају ингеренције да регулишу откуп секундарних сировина како би сви они који доносе прикупљени метал имали обавезу да се евидентирају, али и да докажу порекло секундарне сировине – каже помоћник генералног директора РТБ-а за безбедност и здравље на раду, заштиту од пожара и екологију Саша Перишић.
Младић настрадао приликом крађе бакарног кабла у кривељској флотацијиПомагачи несрећног Емрана А. идентификовани су врло брзо, приведени и одређено им је полицијско задржавање од 48 сати због основане сумње да су починили кривично дело тешка крађа у покушају, саопштила је Полицијска управа у Бору.
Ово је само још један у низу напада на имовину РТБ-а Бор последњих месеци, међутим, више се не може говорити о класичној крађи, нити о економској штети коју трпи компанија јер је овде реч о људским животима. Да ли је живот овог двадесетчетворогодишњака вредан једног бакарног кабла?!

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Безбедност и заштита

Један коментар

 1. Boza Bogdanovic

  24. априла 2014. у 19:32

  Saljem Komentar, koji su 04. juna 2013. godine objavili: B92, Kolektiv, Danas i RTV.
  „Na jednom od Odbora bivseg Saveta za metalurgiju tema je bila sekundarna prerada bakra. Usput su spomenuli i ceste kradje bakra iz raznih pogona RTB-a. Tada sam rekao da je krajnje vreme da se uvede red i spreci dalja kradja bakra. Niko nece da krade bakar u bilo kom obliku, ako ne moze da ga proda. Ponovicu otprilike to sto sam tada rekao.
  Redosled je sledeci:
  1. Zabranjuje se izvoz sekundarnog bakra iz Srbije.
  2. RTB je jedina firma u Srbiji koja ima pravo da kupuje sekundarni bakar od privatnih lica. Sekundarne sirovine se placaju u zavisnosti od svetske cene bakra, kvaliteta itd. Po odredjenom kljucu. RTB zbog toga mora otvoriti svoje filijale za otkup sekundarnog bakra u 2-3 grada u Srbiji.
  3. Privatne firme kazniti visokim novcanim kaznama i automatskim zatvaranjem firme ako to prekrse, a odgovorno lice krivicno. Inspektori moraju bar jednom nedeljno poveriti skladista sirovina u tim firmama.
  4. Sekundarni bakar se u RTB-u topi sa ostalim sirovinama i preradjuje u trupce razlicitog sastava i dimenzija za potrebe privatnih livnica u Srbiji. Njima se trupci prodaju po svetskoj ceni.
  5. Istovremeno se proizvodi i dipforming zica za potrebe kupaca iz zemlje i inostranstva. Zica se takodje prodaje po svetskoj ceni.
  6. Uvesti rigoroznu kontrolu kvaliteta kupljenog sekundarnog bakra, zato sto je moguca zloupotreba. Pogotovo kada su u pitanju tzv. „bakarna prasina“, spon, kable itd.
  Ne postoji drugi nacin da se spreci kradja bakra iz RTB-ovih pogona. Nekoliko kilometara ograda raznih pogona i desetine kilometara bez ograde na kopovima omogucavaju svakodnevnu kradju. Pogotovo ako se povezu radnici (lopovi) iz pogona sa lopovima (uglavnom, maloletnim Romima), koji iznose bakar iz pogona i prodaju dalje. Takodje lopovima iz raznih privatnih livnica, koji ocute kada u sekundarnom bakru vide bakarni oluk, bistu od mesinga sa nekog spomenika, nove kable, anodu od 220kg, „usice“ od anoda itd.
  Boza Bogdanovic, Bor“

Оставите одговор

Погледајте и

Градској „Топлани“ без накнаде уступљени опрема и постројења у старој Енергани

Србија Зиђин Копер помаже грејну сезону у Бору Пошто је процес производње енергије у градс…