Почетак Актуелно Металургија Монтирани бункери за завршну припрему шарже

Монтирани бункери за завршну припрему шарже

4 друго читање
0
0
649

Фино дозирање концентарата и топитеља 

 

На градилишту нове топионице АТБ ФОД поставио два бункера тешка по 34 тоне у које може да стане по 400 тона концентрата и један нешто мањи за кварц који ће се транспортним тракама допремати у њих и, након мешања по оптималној рецептури, такође траком отпремати на сушење, па у флеш-пећ
Монтирани бункери за завршну припрему шаржеТИР
. – На узаврелом градилишту нове топионице и фабрике сумпорне киселине све су ређи дани у којима се не приводи крају неко од постројења великог пројекта. Тако су монтери АТБ ФОД-а (као подизвођачи Енергопројекта, а он СНЦ Лавалина), јуче и данас допремили, на 23 метра подигли и монтирали два метална бункера. Сваки од њих тежи по 34 тоне и намењен је складиштењу концентрата, док је трећи нешто мањи, за кварц, монтиран пре неколико дана. Сва три бункера ће служити за фино дозирање концентрата и кварца у завршној припреми шарже за топљење.
Монтирани бункери за завршну припрему шаржеДок је дизалица полако, али сигурно, односила у висину средњи од бункера, Донча Стојчевски, главни машински инжењер за део пројекта нове топионице који се управо односи на припрему шарже (област 1000), као и целокупан систем флеш-пећи (област 3000), објаснио нам је како ће функционисати ово постројење:
Монтирани бункери за завршну припрему шаржеПрисуствујемо подизању и постављању бункера за тзв. мешани концентрат на челичну конструкцију. Мешани концентрат је заправо већ припремљена шаржа у старом бедингу, постојећем складишту концентрата, који ће се овде, у овом систему за фину припрему шарже дорађивати додавањем ситног кварца. Као што видите, постоје три бункера. Два су велика, запремине по 400 тона концентрата, и управо подижу једног од њих. У њима ће бити тај мешани концентрат, док је трећи бункер намењен ситном кварцу који ће се системом транспортних трака допремати из другог, такође оближњег складишта.
Монтирани бункери за завршну припрему шаржеИ док већ завршене челичне „трасе“ транспортера потврђују да ће мешани концентрат и кварц стизати у бункере тракама из поменута два складишта, Стојчевски објашњава даљи ток процеса: – Испод сваког од бункера – каже он – постоје попречне транспортне траке низ које ће се на главну траку „сливати“ дозирана количина концентрата и кварца из бункера. Трака ће односити ту „завршну шаржу“ на просејавање, да би потом оно што је ситније од пет милиметара одлазило директно у сушач, а остало се враћало на даље уситњавање. Шаржа која иде у сушач може да садржи до 10 одсто влаге, док ће из њега излазити са 0,2 до 0,3 одсто, што је неопходан услов за топљење у новој флеш-пећи.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…